Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Dziewczyny jeszcze raz powtórzę swoje wczesniejsze pytania zadane kilka dni wcześniej, przykro troche, że coraz rzadziej otrzymuje tu się pomoc od bardziej doświadczonych osób.

a więc brzmiało ono tak:
A teraz z innej beczki ile średnio wam zajmuję zrobienie tortu mało skomplikowanego?
I jeszcze jedno jak u was z masami samoróbkami? Ja dodaje gliceryny aby była bardziej elastyczna lecz w tedy jest zbyt luzna na figurki a szczególnię na kształty głów heh odkształają sie i już ;/ czy macie jakiś przepis na fondant do figurek?
Z góry dziekuje za odpowiedzi;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Nie jestem aż tak doświadczona jak koleżanki, ale torcik robię od 2 do 3 godz-bez pieczenia. Figurki robię z samoróbki bez gliceryny-jeden z pierwszych przepisów.

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Judyta050 ja też jestem dopiero początkująca i tak jak Kadarma nie używam gliceryny a raz robiłam z CMC i też trochę byłą masa za luźna. Masę robię z samoróbki chyba przepis od Vanilki.
Jeśli mam gotowy biszkopt i przygotowaną wcześniej masę lukrową to ok 2 lub 3 godziny gdy tort nie jest skomplikowany. ogólnie wydaje mi się że chyba za długo mi to wszystko zajmuje czasu bo jestem w stanie zribic na dzień maź 3 czasem 4 torty ale jestem wykończona.

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi moja samoróbka bez gliceryny szybko schnie i lubi pękać. Torty również mi zajmują tyle czasu co wam chyba ze mam bardziej skomplikowany z dużą ilościąozdób wieć w tedy dużo wiecej czasu poświęcam ;)

kasia19

Member
Mar 7, 2013
158
0
0
Ja robię zawsze masę DorotaXX z pierwszej strony, ale muszę z ciekawości wypróbować inne masy i zobaczyć jak się robi ozdoby
icon_smile.gif

Marcepani

Member
Paź 17, 2010
60
0
0
Witam Was Cinki...
Powracam na to forum po... kilku latach już chyba.
Ale mam do Was sentyment, bo tu własnie odkryłam torty w stylu angielskim i od Tego Forum zaczęła się moja przygoda z robieniem własnoręcznie ozdób na torty.
Ciągle sie jeszcze uczę i pragnę wchłaniać jak najwięcej wiedzy z tej dziedziny.

Torty widzę piękne robicie, coraz piękniejsze.
Ja też pozwolę się w następnych postach pochwalić swoimi.

A tak do tematu: to mam pytanie dotyczące masy cukrowej. Ja mam przepis z tą glukozą, żelatyną i c. pudrem, ale widzę że dodajecie także Plantę. Nigdy nie robiłam z Plantą, po co się ja daje i co ona powoduje? Czy masa jest lepsza, plastyczniejsza? Prosze o odpowiedź.

A tutaj mój blog: http://arttort.blogspot.com[size="2"][/size]

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
wczorajszy malinowo-śmietankowy:
puchatek_malinowo__mietankowy_012.jpg

puchatek_malinowo__mietankowy_013.jpg

puchatek_malinowo__mietankowy_014.jpg

i dzisiejszy czekoladowo-miętowy, a pomysł zgapiony od Marleny52
icon_wink.gif

diamentowy_czekoladowo_miętowy_010.jpg

diamentowy_czekoladowo_miętowy_011.jpg

diamentowy_czekoladowo_miętowy_018.jpg

Załączniki

• puchatek_malinowo__mietankowy_012.jpg
    puchatek_malinowo__mietankowy_012.jpg
    75.2 KB · Wyświetleń: 0
  • puchatek_malinowo__mietankowy_013.jpg
    puchatek_malinowo__mietankowy_013.jpg
    80.2 KB · Wyświetleń: 0
  • puchatek_malinowo__mietankowy_014.jpg
    puchatek_malinowo__mietankowy_014.jpg
    74.8 KB · Wyświetleń: 0
  • diamentowy_czekoladowo_miętowy_010.jpg
    diamentowy_czekoladowo_miętowy_010.jpg
    47.6 KB · Wyświetleń: 0
  • diamentowy_czekoladowo_miętowy_011.jpg
    diamentowy_czekoladowo_miętowy_011.jpg
    48.1 KB · Wyświetleń: 0
  • diamentowy_czekoladowo_miętowy_018.jpg
    diamentowy_czekoladowo_miętowy_018.jpg
    58.2 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy