BeataSz @ 23 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507193Ja zrobiłam z dwóch wafli przełożonych i posmarowanych z wierzchu masą maślaną, później całość obłożyłam masą cukrową.Beata,
dziękuję bardzo!!!!
sionia @ 23 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507189Marlena, Beata,
jak zrobiłyście przykrywkę pudełka?na poprzedniej stronie pisałam jak robiłam.Pozdrawiam.
BeataSz @ 23 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507193Ja zrobiłam z dwóch wafli przełożonych i posmarowanych z wierzchu masą maślaną, później całość obłożyłam masą cukrową.Cudne te twoje "pudełeczko".A pomysł z waflami super.Przy następnym wypróbuje.
kajastama @ 23 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507219Dziewczyny czy do tynku, masy maślanej można dać masło 62%? czy lepiej 82?Hej, ja ostatnio robiąc tort zorientowałam się że nie mam masła a że leń ze mnie i nie chciało mi się jechać do sklepu do maślanej masy dodałam masmix i niestety zważyła mi się masa, chcąc nie chcąc do sklepu jechać musiałam![]()
kajastama @ 23 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507219Dziewczyny czy do tynku, masy maślanej można dać masło 62%? czy lepiej 82?Ja zawsze dodaje 82%. Wszystko co poniżej ma dla mnie dziwny posmak i dziwnie osiada na podniebieniu. A ja taka wrażliwa jestem![]()
kajastama @ 23 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507219Dziewczyny czy do tynku, masy maślanej można dać masło 62%? czy lepiej 82?Ja zawsze dodaje 82%. Wszystko co poniżej ma dla mnie dziwny posmak i dziwnie osiada na podniebieniu. A ja taka wrażliwa jestem![]()
Upss dubel, nawet nie wiem jak mi się to udało. napewno podwójnie wrażliwa jestem![]()
Marcepani @ 24 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507282WItam!
Ponawiam swoje pytanie dot. przepisu na masę cukrową. Ja robię ją z przepisu bez tłuszczu! Czyli daję żelatynę, glukozę i c. puder. Mam pytanie po co dodaje się Plantę, co ona daje? Nigdy nie próbowałam dodać, a może powinnam?Jak dla mnie to masa z planta jest bardziej plastyczna, mniej się tez kruszy. Nie dodawałam nigdy gliceryny do masy.
Jo_anna1 @ 24 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507283Jak dla mnie to masa z planta jest bardziej plastyczna, mniej się tez kruszy. Nie dodawałam nigdy gliceryny do masy.Dzięki, to muszę wypróbować. Gliceryny też nie używałam.
malwinnnka @ 24 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507405Joanna, Ty chyba pisałaś kiedyś, że używasz żelatyny zakupionej w hurtowni OMEGA. Wiem, że ta żelatyna jest mocniejsza niż ta sklepowa, ale nie wiem ile jej użyć przy robieniu masy cukrowej?
Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam
Nie ważne w jakiej hurtowni zakupisz ważny jest jakiś współczynnik tężenia. Ta "moja" ma chyba 480 - o ile dobrze pamiętam. Zawsze robię masę z podwójnej porcji i dodaję łyżeczkę mniej ni ż w przepisie. Moim zdaniem największe znaczenie ma tu jednak grubość cukru pudru. Od kiedy robię na cukrze z glukozą nie mam z masą żadnych problemów, jest gładziutka i aksamitna w dotyku. Mogę spokojnie polecić Diamant z glukozą.
Jo_anna1 @ 25 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507453Nie ważne w jakiej hurtowni zakupisz ważny jest jakiś współczynnik tężenia. Ta "moja" ma chyba 480 - o ile dobrze pamiętam. Zawsze robię masę z podwójnej porcji i dodaję łyżeczkę mniej ni ż w przepisie. Moim zdaniem największe znaczenie ma tu jednak grubość cukru pudru. Od kiedy robię na cukrze z glukozą nie mam z masą żadnych problemów, jest gładziutka i aksamitna w dotyku. Mogę spokojnie polecić Diamant z glukozą.Joanno, dziękuję za odpowiedź. Ja też od jakiegoś czasu używam Diamatnu z glukozą, jestem zadowolonaOstatnio zrobiłam zapas i kupiłam sobie 30 kg. Dobra, lecę masę robić, bo tort do wieczora musi być gotowy.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.