Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Torcik robiłam na raty (po operacji człowiek szybko się męczy) ale już od dawna był zamówiony...

Załączniki

• 20140223_091832.jpg
    20140223_091832.jpg
    107.6 KB · Wyświetleń: 0

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Beata Sz., Kadarma - cudne torty, zazdroszczę zdolności manualnych
anbetung.gif
Kadarma dużo zdrówka
icon_razz.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja zrobiłam z dwóch wafli przełożonych i posmarowanych z wierzchu masą maślaną, później całość obłożyłam masą cukrową.

marta2434

Member
Sty 14, 2014
10
0
0
kajastama @ 23 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1507219Dziewczyny czy do tynku, masy maślanej można dać masło 62%? czy lepiej 82?
Hej, ja ostatnio robiąc tort zorientowałam się że nie mam masła a że leń ze mnie i nie chciało mi się jechać do sklepu do maślanej masy dodałam masmix i niestety zważyła mi się masa, chcąc nie chcąc do sklepu jechać musiałam:)

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
dziewczyny, torty super
daumen.gif

kajastama @ 23 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1507219Dziewczyny czy do tynku, masy maślanej można dać masło 62%? czy lepiej 82?
Ja zawsze dodaje 82%. Wszystko co poniżej ma dla mnie dziwny posmak i dziwnie osiada na podniebieniu. A ja taka wrażliwa jestem
rofl.gif

Upss dubel, nawet nie wiem jak mi się to udało. napewno podwójnie wrażliwa jestem
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Marcepani @ 24 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1507282WItam!
Ponawiam swoje pytanie dot. przepisu na masę cukrową. Ja robię ją z przepisu bez tłuszczu! Czyli daję żelatynę, glukozę i c. puder. Mam pytanie po co dodaje się Plantę, co ona daje? Nigdy nie próbowałam dodać, a może powinnam?
Jak dla mnie to masa z planta jest bardziej plastyczna, mniej się tez kruszy. Nie dodawałam nigdy gliceryny do masy.

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Joanna, Ty chyba pisałaś kiedyś, że używasz żelatyny zakupionej w hurtowni OMEGA. Wiem, że ta żelatyna jest mocniejsza niż ta sklepowa, ale nie wiem ile jej użyć przy robieniu masy cukrowej?
Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
malwinnnka @ 24 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1507405Joanna, Ty chyba pisałaś kiedyś, że używasz żelatyny zakupionej w hurtowni OMEGA. Wiem, że ta żelatyna jest mocniejsza niż ta sklepowa, ale nie wiem ile jej użyć przy robieniu masy cukrowej?
Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam
icon_smile.gif
Nie ważne w jakiej hurtowni zakupisz ważny jest jakiś współczynnik tężenia. Ta "moja" ma chyba 480 - o ile dobrze pamiętam. Zawsze robię masę z podwójnej porcji i dodaję łyżeczkę mniej ni ż w przepisie. Moim zdaniem największe znaczenie ma tu jednak grubość cukru pudru. Od kiedy robię na cukrze z glukozą nie mam z masą żadnych problemów, jest gładziutka i aksamitna w dotyku. Mogę spokojnie polecić Diamant z glukozą.

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Jo_anna1 @ 25 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1507453Nie ważne w jakiej hurtowni zakupisz ważny jest jakiś współczynnik tężenia. Ta "moja" ma chyba 480 - o ile dobrze pamiętam. Zawsze robię masę z podwójnej porcji i dodaję łyżeczkę mniej ni ż w przepisie. Moim zdaniem największe znaczenie ma tu jednak grubość cukru pudru. Od kiedy robię na cukrze z glukozą nie mam z masą żadnych problemów, jest gładziutka i aksamitna w dotyku. Mogę spokojnie polecić Diamant z glukozą.
Joanno, dziękuję za odpowiedź. Ja też od jakiegoś czasu używam Diamatnu z glukozą, jestem zadowolona
icon_smile.gif
Ostatnio zrobiłam zapas i kupiłam sobie 30 kg. Dobra, lecę masę robić, bo tort do wieczora musi być gotowy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy