index.php?act=findpost&pid=1566194Dziewczyny poratujcie mnie!
Będę miała do zrobienia tort wielkanocny w formie koszyczka z figurkami kurczaczka, baranka i zajączka. Jeśli chodzi o figurki to myślałam o wykonaniu ich z ryżu preparowanego, ale nie wiem jak się za to zabrać i stąd moje pytania:
1. W jaki sposób wykonać ramię/ucho koszyczka, aby się to trzymało w pionie i nie opadało? Za pomocą czego to usztywnić?
2. Jak należy wykonać takie figurki z ryżu - co dodać do ryżu, aby móc uformować jakiś kształt i czym posmarować, aby nałożyć masę cukrową?
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i informacje.
ucho koszyczka zrób faktycznie z ryżu tu przepis:
4 łyżki masła,
ok. 300 g pianek marshmallows,
6 szklanek preparowanego ryżu.
Masło z piankami rozpuścić, dodać od razu ryż, wymieszać. Jak tylko przestygnie na tyle aby formować,można lepić. Ewentualnie aż zastygnie całkiem i rzeźbimy. Nierówności można zamaskować lukrem królewski potem tynk i lukier plastyczny.
Żeby zrobić ucho posłuż się metodą jak przy koszyczku z ciasta drożdżowego, czyli uformuj wałek ,( tylko musisz to zrobić dosyć szybko) połóż na misce która będzie miała średnicę tortu/koszyczka wyłożonej folią aluminiową i zostaw do wyschnięcia. Do gotowego już ucha wbij wykałaczki, ja bym użyła tych do szaszłyków i gotowe.
Co do figurek to zrobiłabym z masy marcepanowej. Z ryżu będzie trudno , chyba że mają być duże, to możesz spróbować.
Mam nadzieję, że napisałam zrozumiale, bo jestem dzisiaj padnięta.
Powodzenia.