Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
kiniaaa @ 23 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1564481kobitki kochane, co raz piękniejsze te Wasze torty. Ja dziś z pytaniem, robiłyście masę arbuzową? Czy z mrożonego arbuza będzie ok?
Wrzucę też kilka ostatnich torcików
icon_smile.gif
Co do masy to Ci nie pomogę, bo nigdy nie robiłam.
Ale torty są fajne, a szczególnie ten pierwszy , bodajże ninjago.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
I z dzisiejszej zarwanej nocki

Załączniki

• don2.JPG
    don2.JPG
    89.9 KB · Wyświetleń: 0
  • dost.JPG
    dost.JPG
    149.6 KB · Wyświetleń: 0
  • don1.JPG
    don1.JPG
    85.2 KB · Wyświetleń: 0
  • dost1.JPG
    dost1.JPG
    100.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Pychotka12 dziękuję za wskazówki. Jak zawsze można liczyć na twoją dobrą radę
icon_smile.gif
.
Anmatorka tobie również dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie wszystkie tortomaniaczki.

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziewczyny poratujcie mnie!
Będę miała do zrobienia tort wielkanocny w formie koszyczka z figurkami kurczaczka, baranka i zajączka. Jeśli chodzi o figurki to myślałam o wykonaniu ich z ryżu preparowanego, ale nie wiem jak się za to zabrać i stąd moje pytania:
1. W jaki sposób wykonać ramię/ucho koszyczka, aby się to trzymało w pionie i nie opadało? Za pomocą czego to usztywnić?
2. Jak należy wykonać takie figurki z ryżu - co dodać do ryżu, aby móc uformować jakiś kształt i czym posmarować, aby nałożyć masę cukrową?
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i informacje.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
batoja @ 3 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566194Dziewczyny poratujcie mnie!
Będę miała do zrobienia tort wielkanocny w formie koszyczka z figurkami kurczaczka, baranka i zajączka. Jeśli chodzi o figurki to myślałam o wykonaniu ich z ryżu preparowanego, ale nie wiem jak się za to zabrać i stąd moje pytania:
1. W jaki sposób wykonać ramię/ucho koszyczka, aby się to trzymało w pionie i nie opadało? Za pomocą czego to usztywnić?
2. Jak należy wykonać takie figurki z ryżu - co dodać do ryżu, aby móc uformować jakiś kształt i czym posmarować, aby nałożyć masę cukrową?
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i informacje.
ucho koszyczka zrób faktycznie z ryżu tu przepis:
4 łyżki masła,
ok. 300 g pianek marshmallows,
6 szklanek preparowanego ryżu.
Masło z piankami rozpuścić, dodać od razu ryż, wymieszać. Jak tylko przestygnie na tyle aby formować,można lepić. Ewentualnie aż zastygnie całkiem i rzeźbimy. Nierówności można zamaskować lukrem królewski potem tynk i lukier plastyczny.
Żeby zrobić ucho posłuż się metodą jak przy koszyczku z ciasta drożdżowego, czyli uformuj wałek ,( tylko musisz to zrobić dosyć szybko) połóż na misce która będzie miała średnicę tortu/koszyczka wyłożonej folią aluminiową i zostaw do wyschnięcia. Do gotowego już ucha wbij wykałaczki, ja bym użyła tych do szaszłyków i gotowe.
Co do figurek to zrobiłabym z masy marcepanowej. Z ryżu będzie trudno , chyba że mają być duże, to możesz spróbować.
Mam nadzieję, że napisałam zrozumiale, bo jestem dzisiaj padnięta.
Powodzenia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Batoja, pałąk robiłam z masy cukrowej- jeden wałeczek owijałam drugim. Nadałam kształt, dopasowałam do wielkości tortownicy. Po końcach wbiłam po wykałaczce i całość schła przez noc. Potem włożony w gotowy tort. Figurka czekoladowego zajączka obrana ze złotka i ozdobiona lukrowymi pisakami.
A to ostatnie.

Załączniki

• 20140419_100342.jpg
    20140419_100342.jpg
    261.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150222_124131.jpg
    20150222_124131.jpg
    162.9 KB · Wyświetleń: 0

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziewczyny, kochane jesteście. Dziękuję za podpowiedzi. Mam nadzieję, że dam radę. To będzie z pewnością wyzwanie. Pozdrawiam.

endzi1984

Member
Gru 7, 2011
16
0
0
Dziewczyny powiedzcie mi prosze czy z przepisu Vanilki na mase cukrowa tego z 800 gr cukru pudru starczy mi na oblozenie tortu okraglego 22 cm i wyokiego na ok 13 cm?czy lepiej robic z poltora porcji?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy