Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Jo_anna1 @ 24 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1185702Hi, hi a weselny tylko "jednostronny" bo tym razem to "anglik" z krwi i kości
icon_mrgreen.gif
Znajoma od razu chciała w tym stylu bo już jej się znudziły zwykłe a idzie na wesele do właścicieli kwiaciarni i chciała w ten sposób zaszaleć
icon_mrgreen.gif
Raczej anglik z kremu i ciasta
rofl.gif
.

Jeśli chodzi o tomka to utwierdziłaś mnie w przekonaniu, żeby sie za to nie brać.
Wykorzystam plan B, ciuchcia będzie mała z masy, a w okół zrobie tory drzewka, łąkę i co mi sie jeszcze uda.
Dziękuje
Zapomniałabym pochwalić: torty fantastyczne!!
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Fantastycznie wyglada na to że Cię nastraszyłam
icon_mrgreen.gif
Myślę że powinnas spróbować, w zasadzie to dość dużo robię takich dekoracji, ostatnio straz pożarna tez była z biszkoptów i masy.
Wazne tylko żeby :
-bardzo mocno nie nasączyc biszkoptów do pojazdu.
-obsmarować kremem i dobrze to schłodzić.
I w zasadzie to tyle. Jak za dużo nasączysz lub nałożysz kremu to po prostu jak będziesz obkładała takie małe i na dodatek zakamarkowate kształty to może Ci się to rozjeżdżać.
Spróbuj warto
icon_smile.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
uwielbiam tu przychodzić i oglądać,oglądać oglądać...
sama piekę okazyjnie więc nijak się ma do Waszej częstotliwości ale dziękuję za Wasze zdjęcia,bo samo oglądanie tych cudeniek to wielka przyjemność.
a przy okazji:Jo_anno czy falbanki (tort z butkami ) robiłaś foremką czy znów wynalazłaś jakąś super technikę?
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
asiulla1984 @ 24 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1185809tylko właśnie chodzi o to że ja nie nasączałma teraz torta, smarowalam go tylko dżemem i na to bita śmietana i wychodzi mi wypukły po bokach, już nie wiem co mam zrobić żeby był równy
cry_1.gif
Ja tam na zdjęciu nie widziałam wypukłości
Spróbuj biszkopty układać w rantach lub takich otwieranych tortownicach, normalnie nasączyć i przełożyć w tym i wstawić do lodówki żeby się schłodziło później wyjąć i obsmarować kremem boki i znowu dobrze, ale to dobrze schłodzić przed położeniem masy. Nie powinno "siadać".
Ja biszkopty normalnie ponczuję i normalnie przekładam kremami, obsmarowuję i do lodówki. Masę cukrową pokrywam dopiero następnego dnia jak już wszystko dobrze się wychłodzi-stężeje.
Myślę że każdy musi wypracować swój rodzaj postępowania
icon_mrgreen.gif
więc pozostaje pracowac
icon_mrgreen.gif


Weerka Falbanki wykrawam wykrawaczka http://www.tortownia.pl/sklep,1441,102,PME...h_falbanki.html i faluję patyczkiem do szaszłyków. jakoś tak żadne narzędzie nie zastępuje mi tego patyczka, dla mnie rewelacja
icon_mrgreen.gif

Jeżeli masz jakies wykrawaczki do ozdobnych wykończeń np.tego typu http://www.pan-centrum.pl/produkt,Komplet_...i_,94,2868.html możesz wyciąć i też ładnie pofalować. którymś z tortów tak właśnie robiłam, wychodzą troszkę inne falbanki ale tez ładnie.
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Jo_anno dziekuję
anbetung.gif

o samo falowanie mi chodzi.
miałam nadzieję, że nie wykałaczką ,bo z tą techniką ciągle mi nie po drodze-robię bardzo cieniutką masę cukrową bo "moi" marudzą, że kłuje w zęby (rozpuściłam ich na własną zgubę) i niestety przy wykałaczkowaniu rwie się,a ja się wkurzam.
no trudno ,poczekam ,poszukam może ktoś wymyśli sposób dla mniej cierpliwych
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
weerka @ 24 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1185862Jo_anno dziekuję
anbetung.gif

o samo falowanie mi chodzi.
miałam nadzieję, że nie wykałaczką ,bo z tą techniką ciągle mi nie po drodze-robię bardzo cieniutką masę cukrową bo "moi" marudzą, że kłuje w zęby (rozpuściłam ich na własną zgubę) i niestety przy wykałaczkowaniu rwie się,a ja się wkurzam.
no trudno ,poczekam ,poszukam może ktoś wymyśli sposób dla mniej cierpliwych
icon_mrgreen.gif
Wykałaczka też u mnie się nie sprawdziła, zbyt cienka, patyczek do szaszłyka jest o wiele grubszy( kupiłam chyba najgrubsze jakie były
icon_mrgreen.gif
) Przy cienko rozwałkowanej masie, co jakis czas jak mi się zaczyna masa lepić do patyczka obypuję go mąką ziemniaczaną i jest ok. Chociaż próbowałam używać do tego narzędzia kulkowego jakoś mi nie takie falbanki wychodzą.
Tak a pro po falbanek, właśnie je skończyłam
rofl.gif

IMG_0728.JPG
I jeszcze taki w pomarańczach:
IMG_0730.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0728.JPG
    IMG_0728.JPG
    164.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0730.JPG
    IMG_0730.JPG
    152.8 KB · Wyświetleń: 0

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
icon_redface.gif
o ja ślepa kura.
prawda Ty o patyczku pisałaś
dump.gif
a to porpróbuję
icon_mrgreen.gif

torty tradycyjnie chapeau bas.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
aaaa, całkiem zapomniałam - ja też wczoraj coś upiekłam, ale niestety następny dopiero za miesiąc
dontknow.gif
 

Załączniki

  • heineken.jpg
    heineken.jpg
    71.2 KB · Wyświetleń: 0

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
No właśnie człowiek oddali się na chwilkę a tu takie cuda. Mój zrobiony z piątku na sobotę malowany ręcznie w potworki,
 

Załączniki

  • P9240004m.JPG
    P9240004m.JPG
    34.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P9240007m.JPG
    P9240007m.JPG
    31.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P9240008m.JPG
    P9240008m.JPG
    33.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P9240013m.JPG
    P9240013m.JPG
    30 KB · Wyświetleń: 0
  • P9240014m.JPG
    P9240014m.JPG
    26 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
weerka @ 24 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1185903
icon_redface.gif
o ja ślepa kura.
prawda Ty o patyczku pisałaś
dump.gif
a to porpróbuję
icon_mrgreen.gif

torty tradycyjnie chapeau bas.
Ooo to dobrze że kura to którys z pazurów ma napewno odpowiednią grubość do falowania falbanki. Gorzej tylko że ślepa to w falbankę możesz nie trafić
icon_mrgreen.gif

No, no dziewczyny świetne wasze torty
daumen.gif
a ten browarek schłodzony niesamowity
icon_mrgreen.gif

Własnie skończyłam prace traktorkowe, tak nie bardzo wiadomo grze go wrzucić ale wszystkie dekoracje sa z masy więc dam go tutaj
IMG_0732.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0732.JPG
    IMG_0732.JPG
    178.3 KB · Wyświetleń: 0

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
[quote name='miglietta' date='25 Sep 2011, 08:47 ' post='1186003']
ale ty masz zdolności dziewczyno
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

[/quote Żadne zdolności to jest bardzo proste do zrobienia
icon_smile.gif
 

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
OMG
icon_eek.gif
dziewczyny wy to macie zdolności!!!! Dawno tu nie zaglądałam, bo nie robię tortów z masą cukrową tylko same śmietanowe, ale lubię od czasu do czasu popatrzeć również na takie dzieła. Pięknie tworzycie!!! Wszystkie potraficie przyspieszyć mój rytm serca!!!
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Witajcie pourlopowo
icon_smile.gif

Człowiek wypuści się na chwilę na odpoczynek, wraca i oczy wyłażą na wierzch
icon_eek.gif

Cudowności naprodukowałyście
daumen.gif

Ja, żeby nie było, że się tylko obijam, na dzień dobry trzy poczyniłam
icon_smile.gif


P1080282.JPG
 

Załączniki

  • P1080282.JPG
    P1080282.JPG
    188.8 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy