Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
śliczne torciki jak zwykle
icon_smile.gif

ja na sobotę mam zrobić kwadratowy, pewnie cały tydzień będzie mi się śnił bo do tej pory obkładałam masą tylko okrągłe...

czy któraś z was robiła może ciasto w kształcie samochodu, tylko od razu mówię że nie chodzi o zygzaka
jedna pani chce ode mnie tort dla męża i ma wyglądać jak to auto http://www.furious.pl/forum/showthread.php?tid=749
jestem przerażona!!! nie wiem z jakiego ciasta go zrobić, mam obawy ze biszkopt będzie za puszysty żeby zrobić taki kształt a do tego przekładany masą
cry_1.gif

jeszcze to auto z tyłu ma spoiler i się zastanawiam co robić żeby była taki odstający
normalnie koszmar, przecież ja zrobiłam dopiero 5 tortów z masy w swoim życiu
cry_1.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Przesympatyczna biedrona. Nie robiłam jeszcze ale w końcu chyba muszę popełnic taką
icon_mrgreen.gif

Asiulla nie bój się kwadratowego, gdzies wrzucałam filmik jak obkładać kwardatowy ale nie pamiętam teraz gdzie. Ważne jest żebyś najpierw przyłożyła masę do rogów tortu i dopiero wtedy wygładzała. Jeżeli przyłożysz do boków a rogi zostawisz na koniec to okaże się że masz za dużo masy i nie będziesz mogła tego rozpracować. Choć tu też jest zawsze wyjście możesz masę ładnie pofalowaną ułożyć.
Auto to muszę przyznać jest wyzwanie. Przede wszystkim musi być wcześniej przełożone i dobrze schłodzone. Jak będzie schłodzone to łatwiej Ci się będzie pracowało. Jeżeli już masz konkretne rozmiary auta i jakiś plan to spojler możesz wyciąć wcześniej, je4żeli ma być odstający to najlepiej wbij w niego wykałaczki i zostaw do zaschnięcia. jak już zrobisz samochód wbijasz tylko gotowy spojler i juz. Dobrze będzie nie martw się na zapas
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Jo_anna1 @ 25 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1186189Auto to muszę przyznać jest wyzwanie. Przede wszystkim musi być wcześniej przełożone i dobrze schłodzone. Jak będzie schłodzone to łatwiej Ci się będzie pracowało. Jeżeli już masz konkretne rozmiary auta i jakiś plan to spojler możesz wyciąć wcześniej, je4żeli ma być odstający to najlepiej wbij w niego wykałaczki i zostaw do zaschnięcia. jak już zrobisz samochód wbijasz tylko gotowy spojler i juz. Dobrze będzie nie martw się na zapas
icon_mrgreen.gif
a wycinać kształt jak już będzie przełożone i schłodzone czy na sucho wycinać kształt w biszkopcie i wtedy przekładać dopiero i schłodzić

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Poweekedndowego oczopląsu mozna dostać, takie jesteście pracowite!
Nawet nie umiem wszystkich chwalić z osobna, grupowo więć będzie:
daumen.gif
.
Wszystko sliczne i falbanki, traktorki, księżniczki, wróżki,piweczko, a Ben 10 wymiata!

Jo_anno nie wystraszyłaś mnie, zabiore sie za Tomka przy innej okazji.
Zbliża sie imprezowy weekend mamy 3 jubilatów jednoczesnie, więc oprócz tortów będę miała na głowie ciasta, sałatki, sprzątanie itp i oczywiście praca,praca pomiędzy,
dlatego postawie na ozdoby cukrowe bo mozna je zrobic wcześniej.
Mam jeszcze ponad dwa tygodnie, szykujcie sie więc na mnóstwo pytań
rofl.gif

Asiulla mnie tez sie zawsze wszystko sni po nocach zanim zrobie, chociaz przekonałam sie juz wiele razy, że nie warto sie tak przejmować.
Sama nigdy nie robiłam takiego auta, więc nic nie podpowiem,ale Cinki Ci pomogą.
Dasz rade, trzymam kciuki!

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
asiulla1984 @ 26 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1186475Jo_anno tego zygzaka ulepiłaś z samej masy czy coś jest w środku?
Ten samochodzik jest cały z masy zrobiony. To wcale nie takie trudne.
zauważyłam, że jeżeli barwię masę to lepiej robić to dzień wcześniej, kolor jak gdyby "przegryza się " następnego dnia jeszcze raz wyrabiam masę jeżeli trzeba to dobarwiam i ładnie wszystko się barwi.

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Jo_anna1 @ 26 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1186496Ten samochodzik jest cały z masy zrobiony. To wcale nie takie trudne.
zauważyłam, że jeżeli barwię masę to lepiej robić to dzień wcześniej, kolor jak gdyby "przegryza się " następnego dnia jeszcze raz wyrabiam masę jeżeli trzeba to dobarwiam i ładnie wszystko się barwi.
naoglądałam się waszych zygzaków i w internecie jeszcze też i przed chwilą ulepiłam jednego bo miałam czerwoną masę z soboty i nawet nie wyszedł taki zły
icon_smile.gif
tylko na razie nie ma zygzaków i szyb bo masę muszę zrobić

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
asiulla1984 @ 26 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1186546Jo_anno a powiedz mi jeszcze jaki barwnik mam mieć aby masa na torcie wyglądała jak pustynia, jak pod waszymi zygzakami? i chciałabym wiedzieć z czego mogę zrobić piasek żeby troszkę posypać
Do zrobienia piasku użyłabym brązu, baaardzo minimalnej ilości. najlepiej zabarwić odrobinę masy i stopniowo dodawać białą masę do momentu uzyskania odpowiedniego odcienia. Możesz tez odrobinkę żółtego połączyć będzie jeszcze inny. Robiłam kiedyś piasek w torcie dla córki i był to skruszony biszkopt jasny. Struktura była świetna. W torcie dla wędkarza posypałam cukier brązowy i fajnie te kryształki wyglądały. Tak więc jest sporo możliwości, wystarczy uruchomić wyobraźnię
icon_mrgreen.gif

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
emilka41 @ 27 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1187204mam pytanie,jaki barwnik trzeba aby wyszedł kolor skóry.Muszę zrobić tors faceta na 18-nastkę
Widziałam taki na tortowni,
dziewczyny pisały też, że uzyskują kolor skóry mieszając odrobine zółtego i czerwonego, ja nie mam doświadczenia sama nie robiłam, ale powinno sie udać.

malena h wypróbowałas krem??

Ja robiłam ten, o którym pisałaś i wszystko udało sie fantastycznie, (czy juz pisałam,że to moje ulubione słowo?)
Nadal nie mogę wstawic zdjęć, więc musicie mi na razie wierzyć na słowo
rofl.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy