Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
emilka41 @ 10 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1240340Która masa jest smaczniejsza ,taka zwykła robiona cukrowa ,czy ta z pianek marshmallow, z którą lepiej się pracuje? proszę o odpowiedz:)
masa z pianek jest bardziej aromatyczna - smakuje piankami. ale do tej z zelatyna mozesz dodac tez jakiegos aromatu i bedzie smakowac. Zeby rozbic slodycz mozesz dodac pare kropli soku z cytryny. I w sumie dobrze jest uswiadamiac gosci ze masa cukrowa ma przede wszystkim zdobic i nie jest konieczne by ja jesc. Kazdy moze ja zdjac ze swojego kawalka tortu
icon_biggrin.gif

Na poczatku gdy bawilam sie masa cukrowa to wolalam te z pianek - szybko sie nie wysuszala i byla latwiejsza w obrobce. Teraz uwazam, ze z kazda masa dobrze mi sie wspolpracuje.

sylkag66 @ 10 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1240369Witam. Dziewczyny na czym kładziecie ten drugi tort jak robicie pietrowy?
ja, w tort pod spodem wbijam najpierw patyczki lub rurki, zeby wzmocnic. Pod tort, ktory idzie na gore nie daje nic lub czasami podklad pod torty - zalezy jakiej masy uzywam i czy tort jest ciezki.

alipek @ 10 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1240479Obie formy są poprawne. Na torcie na pewno może być bez wykrzyknika. To zależy co chcemy w tym zdaniu podkreślić. Przecinek powinien być
Wiem alipku, tez jestem polonistka - tylko ze leniwa i w pospiechu nie zwracam uwagi na znaki interpunkcyjne czy skladnie. Poprostu pisze bo zawsze jestem w biegu i na dodatek nie korzystam z polskiej klawiatury
icon_biggrin.gif

KaleidoStar @ 11 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1240582A ja to Was nie lubię. (...)
Mam nadzieję, że kiedyś nabiorę takiej wprawy iak Wy i przestanę się frustrować ;]
Spokoooojnieee, bez neeerwoooow
icon_mrgreen.gif
nastepnym razem bedzie lepiej
icon_mrgreen.gif

ankar @ 11 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1240756Joanno24 ja rzadko tu się udzielam, ale mogę Ci powiedzieć, że pod masę cukrową śmiało możesz posmarować kremem maślano budyniowym. Ja tak robię zawsze i nigdy nie miałam problemu. Ostatnio robiłam tort dla przyjaciółki i nawet po 4 dniach nic złego się nie działo
w paru przypadkach, np. u mnie sie dzialo dlatego wole stosowac mase polecana przez cukiernikow
icon_biggrin.gif
ale kazdy robi wedlug siebie i joanno24 - do odwaznych swiat nalezy - tak wiec sama tez musisz wyprobowac, ktory sposob, przepis sa dla Ciebie najlepsze
icon_biggrin.gif

ankar - piekne roze! poprostu idealne i cudowne

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Stanley - blado? prosze Cie!! nie wypisuj bzdur - bardzo ladny tort! i prosze Cie oddaj mi reke, ktora robila napis - bardzo mi sie przyda!!!!
baa.gif
icon_mrgreen.gif

ankar

Member
Kwi 25, 2008
125
0
0
Wzorki na masie robiłam tak jak lukier na pierniczkach, lukier z białka i cukru pudru wlałam do woreczka i maleńką dziurką wyciskałam wzorki.

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
asiulla1984 @ 13 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1241861pistoletem do modeliny takim metalowym u chinoli kupiłam na ebay
Czytałam, że kupujesz masę Bakels, nie mogę jej dostać, gdzie ją kupujesz? Ja do tej pory robiłam masę z przepisu Dorotyxx ale sądzę, że ta samkaoróbka to przez pistolet do modeliny nie da się wycisnąć?

beata34 @ 13 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1241867Czytałam, że kupujesz masę Bakels, nie mogę jej dostać, gdzie ją kupujesz? Ja do tej pory robiłam masę z przepisu Dorotyxx ale sądzę, że ta samkaoróbka to przez pistolet do modeliny nie da się wycisnąć?
samoróbka oczywiście miało być
icon_wink.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
index.php?act=findpost&pid=1241867Czytałam, że kupujesz masę Bakels, nie mogę jej dostać, gdzie ją kupujesz? Ja do tej pory robiłam masę z przepisu Dorotyxx ale sądzę, że ta samkaoróbka to przez pistolet do modeliny nie da się wycisnąć?
Nie wiem jak samoróbka pójdzie przez pistolet do modeliny ale przez pistolet do wyciskania masy cukrowej idzie bardzo dobrze, wystarczy tylko dodać jeszcze troszkę planty i dobrze wyrobić, żeby była ciepła. Do tej pory tylko z samoróbki wyciskałam wszystkie kształty.
icon_mrgreen.gif

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Jo_anna1 @ 13 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1241897Nie wiem jak samoróbka pójdzie przez pistolet do modeliny ale przez pistolet do wyciskania masy cukrowej idzie bardzo dobrze, wystarczy tylko dodać jeszcze troszkę planty i dobrze wyrobić, żeby była ciepła. Do tej pory tylko z samoróbki wyciskałam wszystkie kształty.
icon_mrgreen.gif
dokładnie - samoróbka idzie przez pistolet ale bardzo wymiętolona i z plantą
icon_smile.gif
- wiem bo od Aśki pistolet miałam i testowałam
icon_smile.gif
a tu moje ostatnie "dzieła" - jesli można tak nazwać bo ostatnio mam coraz wiecej ALE do moich tortów
Bobb.jpg Ben.jpg Boisko.jpg Gw_wojny.jpg

Załączniki

• Bobb.jpg
    Bobb.jpg
    104.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Ben.jpg
    Ben.jpg
    70.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Boisko.jpg
    Boisko.jpg
    98.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Gw_wojny.jpg
    Gw_wojny.jpg
    95.4 KB · Wyświetleń: 0

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
ty już Gośka nie narzekaj tak na swoje torty bo nic nie można im zarzucić
icon_razz.gif

ja lecę tylko na pettinice bo jak do tej pory ani raz nie udało mi się dobrze zagnieść samoróbkę, ciągle jakaś nie taka mi wychodziła. albo za twarda albo sie rwała przy wałkowaniu to się wściekła i powiedzialam stop hehe od tej pory lecę na baklesie i jestem bardzo zadowolona. Mi sprowadza ją hurtownia z lubania ale można ją też kupić na necie normalnie, w fabryce cukiernika i w pan centrum chyba

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Asiula ja nie narzekam tylko swoje spstrzeżenia piszem
icon_smile.gif
bo ostatnio naprawdę mam same ale do moich tortów - figurki takie same tylko w różnych ubrankach, torty takie same tylko w różnych kolorach - niech ktoś wymyśli coś bardziej twórczego
icon_mrgreen.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
pewnie nie jest fajnie robić "wiecznie" to samo :D
ale jakimi mistrzyniami się stajecie z każdym kolejnym tortem!
kapsle Aśki, to już wypasione tak, że ho ho!
icon_smile.gif

uwielbiam oglądać Wasze produkcje - cudowne!

ja dziś pobawiłam się z Betty Boop... hmm...

14012012590ma_y.JPG

Załączniki

• 14012012590ma_y.JPG
    14012012590ma_y.JPG
    218.1 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy