Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
iluana @ 24 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1259495To jeszcze mam kilka pytań

Tort będzie w kształcie biustu

Będę potrzebowała 4 kolory ( ciało , bielizna , krawat , cyferki na krawacie- mogą być tego samego koloru co sutki)
Wyczytałam ,że barwnik dodaje się do masy w trakcie wyrabiania
No i teraz - jak podzielić masę ,zeby wyszły mi 4 kolory. Jak obliczyć ile tej masy będę potrzebowała na skórę , ile na staniczek
gruebel_2.gif
Aaaa i będę miała tylko barwniki w płynie - wiem ,że lepsze żelowe , ale to bedzie póki co jednorazowy wyskok więc nie chcę zamawiać przez net. Czy z płynnymi to naprawdę aż tak kiepsko??

Czy w gotową masę wbiję świeczki? Wymyśliłam sobie ,że mogłyby być w sutkach
icon_razz.gif

Nie mogę znaleźć przepisu na masę maślaną ( tą smaruje się biszkopt przed położeniem masy cukrowej tak?
icon_rolleyes.gif
)
I która masa do przekładania biszkoptu bylaby najbezpieczniejsza - smakowo i wykonawczo

No i wreszcie czy z jednej porcji biszkoptu wyjdzie mi takie popiersie ( blacha w kształcie serca+ biust)
iluana wszystko zalezy od tego jak duzy bedzie to tort i czy bedziesz najpierw calosc pokrywac kolorem cielistym czy ukladala mase wycietymi pasmami. Na pokrycie tortu o srednicy 26 cm potrzeba okolo 500 g masy cukrowej. W mase da sie wbic swieczki - jednak jak troche zaschnie to dobrze naciac w tym miejscu lekko nozem. Barwniki w plynie beda ok pod warunkiem ze bedziesz je stopniowo dodawala. Rozmiekcza Ci tez troche mase wiec bedziesz musiala miec w pogotowiu cukier puder ale z nim tez nie przesadz bo masa bedzie sie kruszyc.
Do przelozeniamozesz uzyc masy budyniowej - na zmiane wanilia z czekolada. Gotujesz budyn i jak przestygnie to dodajesz go do wczesniej zmiksowanego na puch masla.
Jak tort nasaczysz i przelozysz to pokrywasz go masa maslana. Jak to asiulla nazwala ladnie: tynkiem
icon_mrgreen.gif
Sa przepisy na ucieranie masla z cukrem pudrem , ja osobiscie jestem fanka masy maslanej na bazie bezy. 1 czesc bialka, 2 czesci cukru, 3 czesci masla. Bialko z jednego duzego jajka starcza ''otynkowanie'' tortu 26 cm srednicy. Najpierw ubijasz bialko z cukrem w kapieli wodnej (garnek z jajem i cukrem zanurzony w wiekszym garnku z goraca woda). Miksujesz do czasu az piana bedzie gesta a cukier sie rozpusci. Przestudzasz dalej miksujesz i dodajesz maslo. Jesli bialko ma 33 g to cukru dajesz 66 a masla 99 gram.
Jesli upieczesz biszkopt tylko w formie w ksztalcie serca to na piersi Ci nie starczy. Jak upieczesz w duzej formie, z ktorej wytniesz serce to z resztek mozesz uformowac piersi, uzywajac metalowych miseczek. Powodzenia i pochwal sie efektami
icon_smile.gif

Dorota519 @ 24 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1259504Dziewczyny Pomocy
Potrzebuje zrobić torcik na urodziny dla kobiety która kilka dni temu została babcią. Chciałabym żeby ten tort był taki śmieszny związany z tym że została babcią . Może macie jakiś pomysł??
Czy siezo upieczona babcia ma jakies zainteresowania? np lubi jezdzic na rowerze? bo np. gdyby lubila to bym zrobila tort zeilony, trwa kwiatki, posrodku drozka i na rowerze babcia i na plecach plecaczek z ktorego wystaje dziecko
icon_mrgreen.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Lambethko, wiedziałam, że zaprzyjaźnisz się z pistoletem
icon_smile.gif
Ja teraz nie wyobrażam sobie pracy bez niego
icon_mrgreen.gif

Ciężko mi po powrocie z targów wpaść znowu w wir pracy, ale jakoś skończyłam dzisiejsze:
IMG_1131.JPG IMG_1126.JPG

Załączniki

• IMG_1131.JPG
    IMG_1131.JPG
    152.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1126.JPG
    IMG_1126.JPG
    162.8 KB · Wyświetleń: 0

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
asiulla jesteś moją muzą
icon_smile.gif
))zrobić taki tort mam zamiar ,ale żeby wyszedł taki jak twój to mogę zapomnieć...
potrzebuję instrukcji do wykonania pantofelka damskiego,może któraś wie ?

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Cupcakes:)

Załączniki

• IMG_0063.JPG
    IMG_0063.JPG
    2.4 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0668.JPG
    IMG_0668.JPG
    789.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0706.JPG
    IMG_0706.JPG
    580.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0714.JPG
    IMG_0714.JPG
    567.3 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy