index.php?act=findpost&pid=1259495To jeszcze mam kilka pytań
Tort będzie w kształcie biustu
Będę potrzebowała 4 kolory ( ciało , bielizna , krawat , cyferki na krawacie- mogą być tego samego koloru co sutki)
Wyczytałam ,że barwnik dodaje się do masy w trakcie wyrabiania
No i teraz - jak podzielić masę ,zeby wyszły mi 4 kolory. Jak obliczyć ile tej masy będę potrzebowała na skórę , ile na staniczek
Aaaa i będę miała tylko barwniki w płynie - wiem ,że lepsze żelowe , ale to bedzie póki co jednorazowy wyskok więc nie chcę zamawiać przez net. Czy z płynnymi to naprawdę aż tak kiepsko??
Czy w gotową masę wbiję świeczki? Wymyśliłam sobie ,że mogłyby być w sutkach
Nie mogę znaleźć przepisu na masę maślaną ( tą smaruje się biszkopt przed położeniem masy cukrowej tak?
)
I która masa do przekładania biszkoptu bylaby najbezpieczniejsza - smakowo i wykonawczo
No i wreszcie czy z jednej porcji biszkoptu wyjdzie mi takie popiersie ( blacha w kształcie serca+ biust)
iluana wszystko zalezy od tego jak duzy bedzie to tort i czy bedziesz najpierw calosc pokrywac kolorem cielistym czy ukladala mase wycietymi pasmami. Na pokrycie tortu o srednicy 26 cm potrzeba okolo 500 g masy cukrowej. W mase da sie wbic swieczki - jednak jak troche zaschnie to dobrze naciac w tym miejscu lekko nozem. Barwniki w plynie beda ok pod warunkiem ze bedziesz je stopniowo dodawala. Rozmiekcza Ci tez troche mase wiec bedziesz musiala miec w pogotowiu cukier puder ale z nim tez nie przesadz bo masa bedzie sie kruszyc.
Do przelozeniamozesz uzyc masy budyniowej - na zmiane wanilia z czekolada. Gotujesz budyn i jak przestygnie to dodajesz go do wczesniej zmiksowanego na puch masla.
Jak tort nasaczysz i przelozysz to pokrywasz go masa maslana. Jak to asiulla nazwala ladnie: tynkiem
Sa przepisy na ucieranie masla z cukrem pudrem , ja osobiscie jestem fanka masy maslanej na bazie bezy. 1 czesc bialka, 2 czesci cukru, 3 czesci masla. Bialko z jednego duzego jajka starcza ''otynkowanie'' tortu 26 cm srednicy. Najpierw ubijasz bialko z cukrem w kapieli wodnej (garnek z jajem i cukrem zanurzony w wiekszym garnku z goraca woda). Miksujesz do czasu az piana bedzie gesta a cukier sie rozpusci. Przestudzasz dalej miksujesz i dodajesz maslo. Jesli bialko ma 33 g to cukru dajesz 66 a masla 99 gram.
Jesli upieczesz biszkopt tylko w formie w ksztalcie serca to na piersi Ci nie starczy. Jak upieczesz w duzej formie, z ktorej wytniesz serce to z resztek mozesz uformowac piersi, uzywajac metalowych miseczek. Powodzenia i pochwal sie efektami
Dorota519 @ 24 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1259504Dziewczyny Pomocy
Potrzebuje zrobić torcik na urodziny dla kobiety która kilka dni temu została babcią. Chciałabym żeby ten tort był taki śmieszny związany z tym że została babcią . Może macie jakiś pomysł??
Czy siezo upieczona babcia ma jakies zainteresowania? np lubi jezdzic na rowerze? bo np. gdyby lubila to bym zrobila tort zeilony, trwa kwiatki, posrodku drozka i na rowerze babcia i na plecach plecaczek z ktorego wystaje dziecko