Goska8406 @ 15 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1267378Ratujcie. Moja masa cukrowa nie chce ze mną współpracować.Robiłam dzisiaj masę z przepisu Dorotaxx. Na początku myślałam że jest ok, super się wygniatała była taka plastyczna, no po prostu super. Niestety tylko do momentu kiedy zaczełam robić z niej kwiaty. Masa już w momencie wałkowania zaczeła mi sie kruszyć i łamać. Jakoś jej podołałam z wykrawaczkami ale niestety tylko najmniejszych rozmiarów, na wiekszych wykrawaczkach wszystko mi sie łamało. Chciałam też zrobić z niej róże ale po porażce jaką przeżyłam chyba dam sobie spokój. Czy wiecie może co zrobiłam w tej masie nie tak?? Dlaczego mi sie tak łamie??
Mogłas wgnieść za dużo cukru pudru... Ja bym ją próbowała ratować ogrzewająć w mikrofali chwilkę ( dosłownie kilkanascie sekund) i wgniatając w nią jeszcze trochę planty. No i pamiętaj, żeby masę cały czas przykrywać, żeby nie obsychała![]()
pscolki @ 15 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1267420Mogłas wgnieść za dużo cukru pudru... Ja bym ją próbowała ratować ogrzewająć w mikrofali chwilkę ( dosłownie kilkanascie sekund) i wgniatając w nią jeszcze trochę planty. No i pamiętaj, żeby masę cały czas przykrywać, żeby nie obsychała
Ja zawsze daje trochę mnij cukru niz w przepisie i jest ok
lambethka @ 15 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1267373zjadlas caly sama czy sie z kims podzielilas?
Złożyli mi życzenia, mężuś prezentem strzelił to się i podzieliłam!!!!!![]()
pscolki @ 15 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1267420Mogłas wgnieść za dużo cukru pudru... Ja bym ją próbowała ratować ogrzewająć w mikrofali chwilkę ( dosłownie kilkanascie sekund) i wgniatając w nią jeszcze trochę planty. No i pamiętaj, żeby masę cały czas przykrywać, żeby nie obsychała
Cukru dalam dużo mniej niz w przepisie. Sprubóje najwyżej z ta planta mam nadzieję ze pomoże. A jeszcze co do planty to mam Ja rozpuścić czy tak tylko dac troszkę i zagniatac? Aha a ci do mikrofali to owszem podziałała ale na chwilę. Dobrze jej nie rozwalkowalam a ona już była twardą.
_Gonia_ @ 15 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1267491Tak czytam i czytam i mam prośbę;
Czy ktoś łopatologicznie mógłby mi powiedzieć jak już przełożę tort masami to co dalej mam zrobić aby pokryć i udekorowac tort w stylu angielskim; tzn. jaką masą obmazać ciasto przed położeniem masy, czym przyklejać ozdoby w masy cukrowej do masy cukrowej która pokryje tort; czym można zrobić jakieś ewentualne zworki mazajki, napisy jeśli chciałabym je wyciskać ze szprycy czy rękawa.
Wiem, wiem, że wszystko w tym temacie na tym forum jest napisane, ale ja jakoś nie umiem znaleźć konkretnych wskazówek(może za mało czas do przegladania formu mam a może za mało cierpliwa jestem). Proszę o pomoc!!!
Cześć.Są tu dziewczyny,które znają się lepiej niż ja na tym temacie ale skoro nie ma odpowiedzi to ja się postaram.Tort musisz "obmazać" jak to określiłaś kremem na bazie masła aby odizolować go od wilgoci ze środka.Postaraj się aby to było równo bo łatwiej będzie Ci się obkładać masą.Poza tym wygląda to estetyczniej.Masa nie może też być zbyt cienka (na obłożenie).Jeśli chodzi o klejenie ozdób to jeśli są płaskie to możesz po prostu posmarować delikatnie samą wodą.Jeśli są cięższe i dość duże (wypukłe) to na klej spożywczy ewentualnie na lukier lub czekoladę...mam nadzieję że nic nie pomyliłamNapisy możesz robić z lukru ,czekolady lub wyciąć specjalnymi wykrawaczkami z lukru plastycznego.Mogą też być z kremu ale na bazie masła.![]()
Ufffff....myślę że wszstko co napisałam to prawda,jeśli nie to niech zaraz mnie ktoś poprawi.
bumelka @ 15 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1267517Cześć.Są tu dziewczyny,które znają się lepiej niż ja na tym temacie ale skoro nie ma odpowiedzi to ja się postaram.Tort musisz "obmazać" jak to określiłaś kremem na bazie masła aby odizolować go od wilgoci ze środka.Postaraj się aby to było równo bo łatwiej będzie Ci się obkładać masą.Poza tym wygląda to estetyczniej.Masa nie może też być zbyt cienka (na obłożenie).Jeśli chodzi o klejenie ozdób to jeśli są płaskie to możesz po prostu posmarować delikatnie samą wodą.Jeśli są cięższe i dość duże (wypukłe) to na klej spożywczy ewentualnie na lukier lub czekoladę...mam nadzieję że nic nie pomyliłamNapisy możesz robić z lukru ,czekolady lub wyciąć specjalnymi wykrawaczkami z lukru plastycznego.Mogą też być z kremu ale na bazie masła.![]()
Ufffff....myślę że wszstko co napisałam to prawda,jeśli nie to niech zaraz mnie ktoś poprawi.Wielkie dzięki.
A jeszcze co do napisów/ozdób z kremu to jak krem nie może być na bazie masła to jaiki polecacie? Z bitej śmietany? Tort będę robiła w sobotę rano a bedzie konsumowany na komunii w niedziel popołudniu i nie chciałabym aby cos popłyneło.
_Gonia_ @ 16 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1267754Wielkie dzięki.
A jeszcze co do napisów/ozdób z kremu to jak krem nie może być na bazie masła to jaiki polecacie? Z bitej śmietany? Tort będę robiła w sobotę rano a bedzie konsumowany na komunii w niedziel popołudniu i nie chciałabym aby cos popłyneło.Sorry; źle przeczytałam.
Napisałaś na bazie masła a ja przeczytałam nie na bazie masła; chyba do okulisty muszę się wybrac![]()
_Gonia_ @ 16 Mar 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1267755A jeszcze co do planty to na Kotlet.pl podają przepis bez planty i wyglada też dość plastycznie.
Tak się zastanawiam co do planty i smaku masy po jej dodaniu? Czy tłuszcz nie bedzie wyczuwalny?Nie wiem jaki jest przepis na Kotlet.pl ale ta masa bez planty nie wyjdzie. Planta jest bez smaku i zapachu i jest jej tak niewielka ilość w sttosunku do cukru pudru, że nie jest wyczuwalna... Wg mnei bardziej czuc żelatyne ( która dla mnei ma malo ciekawy zapach) i dlatego zawsze dodaję do masy aromat.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.