Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Cupcakes
icon_smile.gif

Załączniki

• IMG_0710.JPG
    IMG_0710.JPG
    562.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0714.JPG
    IMG_0714.JPG
    567.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0709.JPG
    IMG_0709.JPG
    570.7 KB · Wyświetleń: 0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
dla siebie "aby szewc nie chodził przypadkiem bez butów!!!" Dekorowany w 10 min

Załączniki

• moj.JPG
    moj.JPG
    183.4 KB · Wyświetleń: 0

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
Ratujcie. Moja masa cukrowa nie chce ze mną współpracować.
icon_smile.gif
Robiłam dzisiaj masę z przepisu Dorotaxx. Na początku myślałam że jest ok, super się wygniatała była taka plastyczna, no po prostu super. Niestety tylko do momentu kiedy zaczełam robić z niej kwiaty. Masa już w momencie wałkowania zaczeła mi sie kruszyć i łamać. Jakoś jej podołałam z wykrawaczkami ale niestety tylko najmniejszych rozmiarów, na wiekszych wykrawaczkach wszystko mi sie łamało. Chciałam też zrobić z niej róże ale po porażce jaką przeżyłam chyba dam sobie spokój. Czy wiecie może co zrobiłam w tej masie nie tak?? Dlaczego mi sie tak łamie??

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Goska8406 @ 15 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1267378Ratujcie. Moja masa cukrowa nie chce ze mną współpracować.
icon_smile.gif
Robiłam dzisiaj masę z przepisu Dorotaxx. Na początku myślałam że jest ok, super się wygniatała była taka plastyczna, no po prostu super. Niestety tylko do momentu kiedy zaczełam robić z niej kwiaty. Masa już w momencie wałkowania zaczeła mi sie kruszyć i łamać. Jakoś jej podołałam z wykrawaczkami ale niestety tylko najmniejszych rozmiarów, na wiekszych wykrawaczkach wszystko mi sie łamało. Chciałam też zrobić z niej róże ale po porażce jaką przeżyłam chyba dam sobie spokój. Czy wiecie może co zrobiłam w tej masie nie tak?? Dlaczego mi sie tak łamie??
Mogłas wgnieść za dużo cukru pudru... Ja bym ją próbowała ratować ogrzewająć w mikrofali chwilkę ( dosłownie kilkanascie sekund) i wgniatając w nią jeszcze trochę planty. No i pamiętaj, żeby masę cały czas przykrywać, żeby nie obsychała
icon_wink.gif

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
pscolki @ 15 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1267420Mogłas wgnieść za dużo cukru pudru... Ja bym ją próbowała ratować ogrzewająć w mikrofali chwilkę ( dosłownie kilkanascie sekund) i wgniatając w nią jeszcze trochę planty. No i pamiętaj, żeby masę cały czas przykrywać, żeby nie obsychała
icon_wink.gif
Ja zawsze daje trochę mnij cukru niz w przepisie i jest ok

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
pscolki @ 15 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1267420Mogłas wgnieść za dużo cukru pudru... Ja bym ją próbowała ratować ogrzewająć w mikrofali chwilkę ( dosłownie kilkanascie sekund) i wgniatając w nią jeszcze trochę planty. No i pamiętaj, żeby masę cały czas przykrywać, żeby nie obsychała
icon_wink.gif
Cukru dalam dużo mniej niz w przepisie. Sprubóje najwyżej z ta planta mam nadzieję ze pomoże. A jeszcze co do planty to mam Ja rozpuścić czy tak tylko dac troszkę i zagniatac? Aha a ci do mikrofali to owszem podziałała ale na chwilę. Dobrze jej nie rozwalkowalam a ona już była twardą.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Tak czytam i czytam i mam prośbę;
Czy ktoś łopatologicznie mógłby mi powiedzieć jak już przełożę tort masami to co dalej mam zrobić aby pokryć i udekorowac tort w stylu angielskim; tzn. jaką masą obmazać ciasto przed położeniem masy, czym przyklejać ozdoby w masy cukrowej do masy cukrowej która pokryje tort; czym można zrobić jakieś ewentualne zworki mazajki, napisy jeśli chciałabym je wyciskać ze szprycy czy rękawa.

Wiem, wiem, że wszystko w tym temacie na tym forum jest napisane, ale ja jakoś nie umiem znaleźć konkretnych wskazówek
icon_frown.gif
(może za mało czas do przegladania formu mam a może za mało cierpliwa jestem). Proszę o pomoc!!!

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
A jeszcze;
- czy można na torcie pokrytym masą cukrową wyciskać kwiatki lub inne dekoracje z kremu maślanego lub innego (jak tak to jakiego)
- czy tort taki przechowywać w lodówce/chłodziarce czy lepiej w temp. pokojowej (jak w pokojowej to pewnie nie można by przełozyć tortu masą ze śmietany)

Bardzo byłabym wdzieczna za rozwianie moich wątpliwości

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
_Gonia_ @ 15 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1267491Tak czytam i czytam i mam prośbę;
Czy ktoś łopatologicznie mógłby mi powiedzieć jak już przełożę tort masami to co dalej mam zrobić aby pokryć i udekorowac tort w stylu angielskim; tzn. jaką masą obmazać ciasto przed położeniem masy, czym przyklejać ozdoby w masy cukrowej do masy cukrowej która pokryje tort; czym można zrobić jakieś ewentualne zworki mazajki, napisy jeśli chciałabym je wyciskać ze szprycy czy rękawa.

Wiem, wiem, że wszystko w tym temacie na tym forum jest napisane, ale ja jakoś nie umiem znaleźć konkretnych wskazówek
icon_frown.gif
(może za mało czas do przegladania formu mam a może za mało cierpliwa jestem). Proszę o pomoc!!!
Cześć.Są tu dziewczyny,które znają się lepiej niż ja na tym temacie ale skoro nie ma odpowiedzi to ja się postaram.Tort musisz "obmazać" jak to określiłaś kremem na bazie masła aby odizolować go od wilgoci ze środka.Postaraj się aby to było równo bo łatwiej będzie Ci się obkładać masą.Poza tym wygląda to estetyczniej.Masa nie może też być zbyt cienka (na obłożenie).Jeśli chodzi o klejenie ozdób to jeśli są płaskie to możesz po prostu posmarować delikatnie samą wodą.Jeśli są cięższe i dość duże (wypukłe) to na klej spożywczy ewentualnie na lukier lub czekoladę...mam nadzieję że nic nie pomyliłam
gruebel_2.gif
Napisy możesz robić z lukru ,czekolady lub wyciąć specjalnymi wykrawaczkami z lukru plastycznego.Mogą też być z kremu ale na bazie masła.
Ufffff....myślę że wszstko co napisałam to prawda,jeśli nie to niech zaraz mnie ktoś poprawi.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
bumelka - prawde godosz
icon_mrgreen.gif
Dodam tylko, ze ciezsze ozdoby mozna tez mocowac na wykalaczke lub patyczek szaszlykowy i dodatkowo podkleic lukrem.

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
albo kleic na masę rozpuszczoną w mikrofalli - masa w woreczku - maleńka dziurka i kilka sekund w mikro - klei jak cement, zasycha błyskawicznie, jedyny minus - zasycha za szybko i co troche trzeba ją rozgrzać no i trzeba uważać co by łapek nie poparzyć
icon_mrgreen.gif

maki.jpg
maki__1.jpg

Załączniki

• maki.jpg
    maki.jpg
    53.5 KB · Wyświetleń: 0
  • maki__1.jpg
    maki__1.jpg
    67.4 KB · Wyświetleń: 0

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
a i jeszcze chciałam napisac Gośce mojej imienniczce - masa mogła sie kruszyc jak puder był za gruby - diamant w torebkach papierowych jest do .... pip, ale w torebkach foliowych jest ok, ja osobiście uzywam tylko tego Promyk z Lidla - tani bo po 2,29 zł za pół kg i miałki, poza tym nie każda żelatyna jest dobra - kiedys kupiłam chyba gellwe i była nie halo, sprawdzona przeze mnie i wg mnie najlepsza jest ta Lidlowska marki Lidl
icon_smile.gif
- naprawdę daje dobrą elastyczność, a planty do masy dodaję ok 1/4 kostki na 75 ml wody i ok kg pudru - masa jest bardziej elastyczna i jednolita
icon_smile.gif
w tesco jest planta jako tzw pewniak po 3 zł od kilku miesiecy
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
bumelka @ 15 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1267517Cześć.Są tu dziewczyny,które znają się lepiej niż ja na tym temacie ale skoro nie ma odpowiedzi to ja się postaram.Tort musisz "obmazać" jak to określiłaś kremem na bazie masła aby odizolować go od wilgoci ze środka.Postaraj się aby to było równo bo łatwiej będzie Ci się obkładać masą.Poza tym wygląda to estetyczniej.Masa nie może też być zbyt cienka (na obłożenie).Jeśli chodzi o klejenie ozdób to jeśli są płaskie to możesz po prostu posmarować delikatnie samą wodą.Jeśli są cięższe i dość duże (wypukłe) to na klej spożywczy ewentualnie na lukier lub czekoladę...mam nadzieję że nic nie pomyliłam
gruebel_2.gif
Napisy możesz robić z lukru ,czekolady lub wyciąć specjalnymi wykrawaczkami z lukru plastycznego.Mogą też być z kremu ale na bazie masła.
Ufffff....myślę że wszstko co napisałam to prawda,jeśli nie to niech zaraz mnie ktoś poprawi.
Wielkie dzięki.
A jeszcze co do napisów/ozdób z kremu to jak krem nie może być na bazie masła to jaiki polecacie? Z bitej śmietany? Tort będę robiła w sobotę rano a bedzie konsumowany na komunii w niedziel popołudniu i nie chciałabym aby cos popłyneło.

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
A jeszcze co do planty to na Kotlet.pl podają przepis bez planty i wyglada też dość plastycznie.
Tak się zastanawiam co do planty i smaku masy po jej dodaniu? Czy tłuszcz nie bedzie wyczuwalny?

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
_Gonia_ @ 16 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1267754Wielkie dzięki.
A jeszcze co do napisów/ozdób z kremu to jak krem nie może być na bazie masła to jaiki polecacie? Z bitej śmietany? Tort będę robiła w sobotę rano a bedzie konsumowany na komunii w niedziel popołudniu i nie chciałabym aby cos popłyneło.
Sorry; źle przeczytałam.
Napisałaś na bazie masła a ja przeczytałam nie na bazie masła; chyba do okulisty muszę się wybrac
icon_wink.gif

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
_Gonia_ @ 16 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1267755A jeszcze co do planty to na Kotlet.pl podają przepis bez planty i wyglada też dość plastycznie.
Tak się zastanawiam co do planty i smaku masy po jej dodaniu? Czy tłuszcz nie bedzie wyczuwalny?
Nie wiem jaki jest przepis na Kotlet.pl ale ta masa bez planty nie wyjdzie. Planta jest bez smaku i zapachu i jest jej tak niewielka ilość w sttosunku do cukru pudru, że nie jest wyczuwalna... Wg mnei bardziej czuc żelatyne ( która dla mnei ma malo ciekawy zapach) i dlatego zawsze dodaję do masy aromat.
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy