Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

magdziorek 13

Member
Lut 16, 2012
50
0
0
dziewczyny torty jak zawsze cudne ,aż szkoda kroić a ja mam pytanie do megi428 podpowiedz jak zrobić tak śliczny kielich. mam zamówienie na tort dla księdza i pomyślałam żeby umieścić kielich ale jeszcze nie wiem jak go wykonać pomóżcie proszę .
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
beata34 @ 9 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1287776dziękuje
bussi.gif
wyszło:))))))))))))))))))
 

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
magdziorek 13 @ 9 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1287796dziewczyny torty jak zawsze cudne ,aż szkoda kroić a ja mam pytanie do megi428 podpowiedz jak zrobić tak śliczny kielich. mam zamówienie na tort dla księdza i pomyślałam żeby umieścić kielich ale jeszcze nie wiem jak go wykonać pomóżcie proszę .
Magdziorek pisałam strone wczesniej
icon_smile.gif



Megi428 @ 6 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1286134Dorota podstawe i stopke robiłamz dwóch części i sklejałam odrazu woda z glukoza - dałam wykałaczkę żeby pion miało a górę kielicha wyciełam kółko i suszyłam w kieliszku takim na wino - mam takie stozkowe a potem sklejałam całość - ważne żeby wyschło dobrze - jakieś 2-3 dni
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
najlepiej jak róznice miedzy pietrami sa wieksze - najlepiej ok 6-8 cm albo i więcej, u mnie na winogronowym niestety dałam zbyt małą róznicę między parterem a 1szym pietrem

wg mnie fajnie by wygladał tort 30/24/18 cm
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Podzielność na porcje takiej wielkości tortów przydałoby się zrobić żeby mieć pewność że wyjdzie 60 porcji co najmniej.
Wyciąć z papieru 3 kółka o wielkości poszczególnych pięter i narysować cięcia licząc porcje - albo zrobić to w jakimś programie graficznym.

Albo łatwiej zrobić prostokątny tort o wymiarach około 30x40 cm gdzie bok 30 cm dzielimy na 3 - będą porcje o szerokości 10 cm pasy te o długości 40 cm każdy dadzą każdy po 20 porcji grubości 2 cm.
Czyli - porcja 10x2 cm x na wysokość ile wyjdzie.
 
Lut 21, 2012
320
0
0
mam do zrobienia zygzaka dla 11 dzieci i po wycieciu boje sie ze nie starczy a piekłam kwadratowa blaszke o wymiarze 28/24 waga biszkoptu 0,68 kg ma miec 2 kg tort
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Megi428 @ 5 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1285849super
icon_smile.gif

alipek myszki słodkie

moje pierwsze dwa komunijne, kolejne dwa się chłodza

Pokaż załącznik 72973
Pokaż załącznik 72974
Pokaż załącznik 72975
Witaj, mam zamówienie na niemal identyczną księgę , powiedz mi w jakiej blaszce piekłaś biszkopt i jaką miał wagę po zrobieniu cały tort, jest śliczny, powiedz mi jeszcze jak zrobiłaś te fajnie pozakręcane kartki i w jaki sposób malowałaś brzegi, będę bardzo, bardzo wdzięczna:)))))))))))
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Cinka @ 10 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1287844Podzielność na porcje takiej wielkości tortów przydałoby się zrobić żeby mieć pewność że wyjdzie 60 porcji co najmniej.
Wyciąć z papieru 3 kółka o wielkości poszczególnych pięter i narysować cięcia licząc porcje - albo zrobić to w jakimś programie graficznym.

Albo łatwiej zrobić prostokątny tort o wymiarach około 30x40 cm gdzie bok 30 cm dzielimy na 3 - będą porcje o szerokości 10 cm pasy te o długości 40 cm każdy dadzą każdy po 20 porcji grubości 2 cm.
Czyli - porcja 10x2 cm x na wysokość ile wyjdzie.
też uważam, że dla tylu osób lepiej zrobić prostokątny
 

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Witajcie DZIEWCZYNY!
wink.gif

Od jakiegoś czasu czytam i oglądam Was regularnie. Robicie niezwyłe torty, niektóre to wręcz dzieła sztuki, gratuluję talentu.

Sama od prawie roku jestem zafascynowana stylem angielskim. Zrobiłam już kilka torcików, głównie dla rodziny i znajomych. Od niedawna próbuję swoich sił i zaczynam robić na zamówienie. Do Waszych perfekcyjnych torcików jeszcze mi daleko, ale podobno praktyka czyni mistrza.
icon_razz.gif


Mam pewien problem, bo dotychczas robiłam torty okragłe, a teraz mam zrobić jeden prostokątny a drugi to ma być otwarta księga, oba na komunię.
Prostokątny ma byc na 25 osób, a księga na 30.
I tu pytanie, w jakiej wielkości blaszkach upiec biszkopty, aby uzyskać odpowiednią ilość porcji?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc
anbetung.gif
cvety.gif


Jak mi się uda postaram się wkleić fotki moich dotychczasowych wypocin
icon_lol.gif
 

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Fotki w kolejności od pierwszego tortu, do ostatniego, jaki zrobiłam

IMG_1794.jpg
100_8011.JPG
100_8022.JPG
DSC02538.JPG
DSC00027.JPG
100_8095.JPG
100_8109.JPG
100_8116.JPG
100_8133.JPG
100_8146.JPG

 

Załączniki

  • IMG_1794.jpg
    IMG_1794.jpg
    70.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_8011.JPG
    100_8011.JPG
    56.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_8022.JPG
    100_8022.JPG
    58 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC02538.JPG
    DSC02538.JPG
    79.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00027.JPG
    DSC00027.JPG
    73.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_8095.JPG
    100_8095.JPG
    50.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_8109.JPG
    100_8109.JPG
    83.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_8116.JPG
    100_8116.JPG
    60.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_8133.JPG
    100_8133.JPG
    75.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_8146.JPG
    100_8146.JPG
    70.5 KB · Wyświetleń: 0

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Megi ile zużyłaś masy cukrowej na obłożenie tego torta 3-piętrowego? Pierwszy raz robie takiego dużego torta, a chciałabym przygotować sobie wczesniej masę. Pozdrawiam:)
 

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Dorota dokładnie nie powiem bo nie wazyłam ale ok 1,5-1,7 kg masy samoróbki plus na łączenia pięter więc myśle że spokojnie ok 2 kg masy przygotuj sobie - zawsze lepiej jak zostanie (ozdoby kolejne mozna zrobić) niż jakby miało braknąć
icon_smile.gif
(miąłam biszkopty 24/20/16)

Malwinka całkiem fajne torciki
icon_smile.gif


Beata odnosnie księgi wiesz chyba już
icon_smile.gif
tort obkładam cały a potem placek masy cienko wałkowany na brzegach zmaltretowany kulka
icon_smile.gif


pewnie zapomniałam o czymś napisac ale na szybcika weszłam
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lut 21, 2012
320
0
0
to mojpierwszy komunijny i jeszcze jedynka i na szybko na urodziny
Obraz_013.jpg Obraz_014.jpg [attachment=7308
7:Obraz_015.jpg] Obraz_012.jpg Megi mam prosbe potrzebny mi przepis na krem o smietankowym smaku, pomozesz??? moze byc z masa budyniowa ..
 

Załączniki

  • Obraz_013.jpg
    Obraz_013.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_014.jpg
    Obraz_014.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_015.jpg
    Obraz_015.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_012.jpg
    Obraz_012.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
malwinnnka @ 10 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1288378Mam pewien problem, bo dotychczas robiłam torty okragłe, a teraz mam zrobić jeden prostokątny a drugi to ma być otwarta księga, oba na komunię.
Prostokątny ma byc na 25 osób, a księga na 30.
I tu pytanie, w jakiej wielkości blaszkach upiec biszkopty, aby uzyskać odpowiednią ilość porcji?
tort prostokatny na 25 osob powinien miec wielkosc 40 x 25, a na 30 osob wielkosc 40x30 cm
icon_biggrin.gif



dziewczyny sliczne te Wasze slodkosci
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Jak to robicie, że wasze literki są takie ładne, ja zawsze mam kłopot a wycinaniem literek tych z plastikowych listewek, masakra co się nawkurzam to moje i zawsze zostają na listewce i za nic nie chcą wyjśc
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy