Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Megi428 @ 15 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1289887torciki super
icon_smile.gif


Vanilka tyś oszalała chyba tyle dzieł natworzyć
icon_smile.gif
a wszystkie super - łabadki zwróciły moja uwage - nacinasz je tak jak choinke nożyczkami??

dziewczyny mam tutorial własny zrobiony na dziewczynkę, winogronko, kielich, ksiazeczkę - dostaje sporo PW i majli (jak to cholerstwo się pisze ?? ) ale nie wiem czy tutaj wrzucic czy gdzie?? sama korzystam z wielu tutoriali na rózne figurki kwiaty itp więc chetnie podzielę sie tym co ja sama zrobiłam
icon_smile.gif
- prosze kogos o podpowiedź czy tutaj mam dodać czy gdzieś indziej?
Megi ja myślę, że tutaj, skorzystamy wtedy wszystkie, super, że jest się kogo poradzić, jak mam kłopot to wskakuję na cina i po kłopocie
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Wszystkie torty super...zresztą to tutaj norma
icon_razz.gif

asiulla u mnie kielich widać całkiem prosto
icon_mrgreen.gif

Vanilko trudno się dziwić ,że nie masz na nic czasu bo ty go masz chyba tylko po to aby robić te cuda.Jestem pod ogromnym wrażeniem ślubnych.Kwiaty przepiękne.Takie delikatne.Moje płatki nie są takie cieniutkie,jak tylko próbuję je cieniej rozwałkować to się rwą.Co prawda dopiero niedawno zakupiłam CMC i mam nadzieję,że będzie lepiej.A Ty jakiej masy używasz? No i może jeszcze jaki nr drucika?
 

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Megi428 @ 15 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1289887torciki super
icon_smile.gif


Vanilka tyś oszalała chyba tyle dzieł natworzyć
icon_smile.gif
a wszystkie super - łabadki zwróciły moja uwage - nacinasz je tak jak choinke nożyczkami??

dziewczyny mam tutorial własny zrobiony na dziewczynkę, winogronko, kielich, ksiazeczkę - dostaje sporo PW i majli (jak to cholerstwo się pisze ?? ) ale nie wiem czy tutaj wrzucic czy gdzie?? sama korzystam z wielu tutoriali na rózne figurki kwiaty itp więc chetnie podzielę sie tym co ja sama zrobiłam
icon_smile.gif
- prosze kogos o podpowiedź czy tutaj mam dodać czy gdzieś indziej?
Ja chętnie skorzystam, bo w niedziele mam komunię córki i robię dla niej tort na który nie mam jeszcze pomysłu.
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję Kochane za tyle pochwał
anbetung.gif

Co do drucików to kupuję je w kwiaciarni i są one dosyć sztywne, niestety nie wiem jaki to rozmiar, ale bardzo dobrze utrzymują ciężkie kwiaty. Do hortensji i pączków frezji użyłam drutu białego rozmiar 26 i on się super nadaje do takich łączonych i lekich kwiatów, natomiast pojedynczych listków lilii nie udźwignął. Co do "lekkości" róży to wałkuję masę bardzo cieńko, wycinam wykrawaczką do róży i formuję płatki na gąbce narzędziem kulkowym, a potem oczywiście sklejam w odpowiedniej kolejności. Od początku używam masy samoróbki, nigdy nie robiłam na kupnej, swoją mam już chyba opanowaną doperfekcji. Zresztą samoróbka wychodzi o niebo taniej, bo np. kupna: za 5kg 100zł; samoróbka: za 5kg ok. 30zł.
Kiedyś ktoś pytał (przepraszam, ale nie pamiętam kto) czy używam jakiś form do wycisku twarzy a więc nie używam, lepię sama.
Piórka łabądków wycinam wykrawaczką do kielicha róży, rozcinam na pojedyncze płatki, odciskam nerwy jak u kwiatków i przyklejam na wycięte skrzydło, potem przyklejam do łabędzie i gotowe.
 

emilusia

Member
Maj 15, 2012
1
0
0
dziewczyny mam wielka prosbe- chce upiec tort na pierwsze urodziny dla syna. Nigdy nie dekorowałam masa cukrowa, doradzcie co powinnam kupic aby sie za to zabrac, co jest niezbedne? czy ten specjalny walek jest nie zastapinony? packa do wygladzania tez? i jeszcze odnosnie masy- myslalam na pierwszy raz kupic gotowa, 1kg kosztuje 29zl- ale nie pisze dokladnie jaka nazwa, pisze ze do obkladania i do figurek. Czy bedzie napewno dobry do foremki silikonowej takiej w ksztalcie bobaska? sprzedawca mowi ze tak, ale wole was sie poradzic:) a kwiatuszki samemu da sie ladne zrobic, czy tez niezastapiona jest specjaLNA WYKRAWACZKA? jak licze koszty to mnie pomalu przeraza
 

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
emilusia @ 15 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1290066dziewczyny mam wielka prosbe- chce upiec tort na pierwsze urodziny dla syna. Nigdy nie dekorowałam masa cukrowa, doradzcie co powinnam kupic aby sie za to zabrac, co jest niezbedne? czy ten specjalny walek jest nie zastapinony? packa do wygladzania tez? i jeszcze odnosnie masy- myslalam na pierwszy raz kupic gotowa, 1kg kosztuje 29zl- ale nie pisze dokladnie jaka nazwa, pisze ze do obkladania i do figurek. Czy bedzie napewno dobry do foremki silikonowej takiej w ksztalcie bobaska? sprzedawca mowi ze tak, ale wole was sie poradzic:) a kwiatuszki samemu da sie ladne zrobic, czy tez niezastapiona jest specjaLNA WYKRAWACZKA? jak licze koszty to mnie pomalu przeraza
u mnie za wałek robi długa na 70 cm wypucowana rura PCV, może niektóre to zbulwersuje bo bez atestu do żywności czy coś ale na nic bym jej nie wymieniła, jest niezastąpiona
jeśli chodzi o packę to jak dla mnie jest potrzebna żeby dobrze wygładzić masę na torcie bo samymi rączkami tak dobrze się nie da
Ja używam gotowej masy pettinice z baklesa i do obkładania i do lepienia z tym że jak coś lepię to dodaję cmc żeby szybciej wyschło i ładnie stwardniało
do kwiatów przydają się wykrawaczki ale np jak chcesz zrobić róże to wystarczy ci metalowa okrągła foremka do ciastek, ja tak robiłam swoje pierwsze róże
 

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
emilusia @ 15 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1290066dziewczyny mam wielka prosbe- chce upiec tort na pierwsze urodziny dla syna. Nigdy nie dekorowałam masa cukrowa, doradzcie co powinnam kupic aby sie za to zabrac, co jest niezbedne? czy ten specjalny walek jest nie zastapinony? packa do wygladzania tez? i jeszcze odnosnie masy- myslalam na pierwszy raz kupic gotowa, 1kg kosztuje 29zl- ale nie pisze dokladnie jaka nazwa, pisze ze do obkladania i do figurek. Czy bedzie napewno dobry do foremki silikonowej takiej w ksztalcie bobaska? sprzedawca mowi ze tak, ale wole was sie poradzic:) a kwiatuszki samemu da sie ladne zrobic, czy tez niezastapiona jest specjaLNA WYKRAWACZKA? jak licze koszty to mnie pomalu przeraza
Wydawanie majatku na przybory przy piewrwszym torcie nie ma sensu, ja swoje tory robię bez użycia profesjonalnych narzędzi, przy pomocy tego co mam w domu. Na forum znajdziesz wiele przydatnych wskazówek jak np. metodami chałupniczymi wykonać kwiatuszki, nie korzystałam nigdy z foremek silikonowych więc Ci nie doradzę, z tego co zrozumiałam wynika, że masa o której piszesz to pettyinice dobra do okładania tortów, miękka przez co długo schnie. Ja przeważnie korzystam z samoróbki wiec może bardziej pomogą Ci dziewczyny które robią torty z mas kupnych. Powodzenia przy tworzeniu i pochwal się swoim pierwszym dziełem
wink.gif
 

Siarita

Member
Maj 15, 2012
16
0
0
granola @ 23 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1109627krem maslany to mozna robic albo maslo z pudrem albo maslo z pudrem i zoltkiem
tu na forum jest przepis na taki krem, ozdoby z tej masy przyklejam wlasnie na krem maslany trzymaja sie jak trzeba
icon_mrgreen.gif

ja nigdy nie robilam ozdob z pianek wczesniej niz obkladanie tortu, bo one chloda wilgoc i nie twardnieja jak masa cukrowa, wiec nie wiem jak sie zachowuja po paru dniach...
z doswiadczenia wiem ze taka masa jest najlepsza swierza ale mysle ze mozna ja podgrzac w mikrofali
Hej, jestem tu dopiero co zarejestrowanym żółtodziobem. Straciłam 2 godziny na znalezienie tej częsci forum. Teraz nie chcę spędzić całej nocy na szukanie przepisu na ww. krem. Mogę prosić o podanie przepisu? Proszę. I na pewno jest on w stanie utrzymać dekorację na masie cukrowej? Ja siwieję za każdym razem, gdy muszę przykleić dekoracje (które nie leżą płasko na wierzchu tortu) a robię to na puder z odrobiną wody. A potem zawsze zostają mi plamki tego "kleju" na torcie, wypływają spod dekoracji.

Mam też jeszcze jedno pytanie o wsporniki do tortów piętrowych: czytałam, że słomki są odpowiednie, a na środku (gdy już wszystkie piętra są nałożone) dobrze jest wbić w sam środek zaostrzony wspornik przebijając każdy podkład aż do spodu, by piętra się z siebie nie zsuwały. Tylko jak zaostrzyć słomkę? Wiadomo, że ro niemożliwe. A patyczków drewnianych boję się używać.

I ostatnie: Jak transportować złożony tort piętrowy? Czy są na to specjalne pudełka? Przecież nie będę za każdym razem jechała z klientem do nieo, by tam złączyć tort. Tym bardziej, że często na dole wyższego piętra "montuje się" jakieś kuleczki, wstążkę zasłaniającą dół.

Pomóżcie mi zorientować się w Waszym REWELACYJNYM forum. Zamierzam z Waszą pomocą zostać potentatem tortowym:)
Dzięki
 

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Mam jeszcze jedno pytanie, jak robi się to pikowanie wokół tortu, góra jest gładka a boki popikowane, czy kładzie się najpierw górę gładką i dokłada bok popikowany, następnie łączy szczypcami brzeg czy jak to zrobić?
 
Lut 21, 2012
320
0
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy