Megi428 @ 20 May 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1292620i komunijneMegi, dzięki za podpowiedź z tym złotym, muszę tak zrobić, masę pięknych tortów zrobiłaś, podziwiam i talent i pracowitość
Hajastan @ 21 May 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1292878Torty są piękne, ja raz próbowałam zrobić tort w kształcie SONY PSP, ale chyba za cienko rozwałkowałam bo masa plastyczna mi się pourywała, no i jeszcze raz nałożyłam warstwe masy lukrowej, wygląd jako tako mógłbyć, ale goście mówili,że ten lukier jest okropnie słodki, no i pozostawał na talerzach. Powiedzcie mi jak wy nalkładacie ten lukier na cały tort, żeby się nie pourywał?av robisz na kupnym czy domowym? domowy trzeba dobrze natłuścić. Ja po wyrobieniu masy dogniatam jeszcze sporo planty i się nie rwie,
lambethka @ 19 May 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1291892CMC mozesz dodawac do kazdej masy ale powoduje on szybsze jej zasychanie. Jesli masa sie kruszy to nie polecam dodawania stabilizatora. Hm, powaznie masa z planta, czyli inaczej zwana samorobka, nie zasycha?ja mam inne doswiadczenia ale w sumie przeszlam juz na kupna bo samorobki przestaly mi wychodzic. I wydaje mi sie, ze kazda masa cukrowa/fondant zasycha lub przynajmniej twardnieje i wlasnie o to w niej chodzi by byla ona stabilna - szczegolnie ozdoby z niej wykonane![]()
![]()
Royal icing wykonujesz w ten sposob, ze do surowego bialka dodajesz stopniowo cukier puder i mieszasz, np. mala rozga. Mieszasz i dodajesz dalej cukier puder az do momentu uzyskania zadowalajacej sie konsystencji. Takiej masy nie poddaje sie obrobce termicznej. Jesli chcesz uzyskac podobny efekt ale bez uzycia bialek to wystarczy ze wezmiesz wode, cukier puder i odrobine soku z cytryny. I tez mieszasz, dodajac cukier, az uzyskasz odpowiednia konsystencje
Kurczę, już sama nie wiem co jest coTo, że masa z Plantą wolniej wysycha (nie w ogóle!) czytałam gdzieś w necie (spróbowałam w końcu i rzeczywiście wolniej schnie), a gdzieś indziej z kolei, że masa z CMC jest bardziej plastyczna, a Twoim zdaniem się kruszy. Myślałam, że uda mi się rozwałkować cieniutko na kwiaty, ale jak nawet kokardy mi pękły w trakcie robienia, to oszalałam kompletnie. Ktoś tu pisał, że spodobało mu się robienie tortów, ale dołuje się, gdy nic nie wychodzi. Tak samo mam i ja. Mam w głowie tyle pomysłów, ale gdy przychodzi mi je wykonać, to za każdym razem twierdzę, że dam sobie spokój z tym zajęciem. Skoro byle kokardki nie wychodzą.
Masę robię sama ze wgzl. na kasę. Wydaje mi się, że jest tańsza (choć z drugiej strony podem zasycha mi spora ilość tej, która mi została i się marnuje), no i mogę ją zrobić w każdej chwili. A tak szczerze, jak wygląda cenowo masa kupna i jaka jest najlepsza? Mała kostka to 250g - na ile wystarcza?
A Royal zrobiony w ten sposób nadaje się do robienia ozdób tylkami? Nie spływa? Jest jadalny mimo surowych białek? Jakoś nie mogę się przekonać do tego, że są surowe...:/ Gdzieś na tym forum jest inf. o tm, że powinno się go ubijać jak na pianę, dlatego tyle pytam, jak to jest..
Oh, dzięki, Kobiety za cierpliwość...![]()
lambethka @ 19 May 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1291895sa do tego przeznaczone odpowiednie szczypce, np. http://www.tortownia.pl/src/art/duze/pme_cc320.jpg
kladzie sie na tort grubsza warstwe masy cukrowej i ''jedzie'' naokolo tymi szczypcami![]()
a tak w ogole dziewczyny chyle czla przed Waszymi dzielami. Piekne torty robicie i z kazdym jestescie coraz lepsze![]()
Vanilko Ty bestio. Powalilas mnie na kolana, nie tylko iloscia ale tez wspanialymi ozdobami
Wybacz Lambethka, ale czy Beata34 nie miała na myśli pikowanie na bocznych ścianach tortu, jak na kurtce (w kwadraciki + często perełki między nimi)? Mnie też to ciekawi.
PS. Beato34, wybacz wtrącanie się...![]()
Siarita @ 21 May 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1293024Wybacz Lambethka, ale czy Beata34 nie miała na myśli pikowanie na bocznych ścianach tortu, jak na kurtce (w kwadraciki + często perełki między nimi)? Mnie też to ciekawi.
PS. Beato34, wybacz wtrącanie się...
oh tak tak faktycznie o te boczne chodziło ale szczypce też kupiłam))))))))))) i pierwszy tort ozdobiony szczypcami zrobiony
Hajastan @ 21 May 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1292909kupiłam na allegro samoróbkę i wyczytałam u sprzedawcy, że żeby lukier nie przywierał to trzeba posypać mąką ziemniaczaną, nigdzie nie znalazłam żeby dodać planty, ona sprawia że masa jest bardziej elastyczna? a margaryna Kasia tez się nadaje?Jak dodajesz maki t ona usztywnia mase i się kruszy ja smaruje blat olejem nic się nie przykleja do vlatu a jak się porwie przy wałkowaniu i zagnieciesz to nie jest twardsze tylko bardziej elastyczne od oleju. możesz dodac też glukozy płynnej z ap[teki też poptrawia platycznośc masy
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.