Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

aneczka1

Member
Mar 18, 2010
31
0
0
Wasze torty są wspaniałe. Pozwólcie że podzielę się z wami swoimi torcikami.

Załączniki

• hellokity.JPG
    hellokity.JPG
    208.7 KB · Wyświetleń: 0
  • _9243550biedronka.JPG
    _9243550biedronka.JPG
    67.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 20120408550.jpg
    20120408550.jpg
    807.2 KB · Wyświetleń: 0

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
witam - nie mamczasu na nic, na Pw kiedys odpisze ale tez brak czasu póki co - ja maluje złotym na sucho - a kielich lepie z zółtego jasnego więc potem złoty fajnie wyglada

ostatni weckedn pracowity
A__facio.jpg
A__zygi.jpg
A_r__e.jpg

Załączniki

• A__facio.jpg
    A__facio.jpg
    82.3 KB · Wyświetleń: 0
  • A__zygi.jpg
    A__zygi.jpg
    61.2 KB · Wyświetleń: 0
  • A_r__e.jpg
    A_r__e.jpg
    46 KB · Wyświetleń: 0

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
i komunijne
A_dziewcz.jpg
A_ksia__r__.jpg
A_ksi_z_dziewcz.jpg
A_ksi_ga.jpg
A_ksi_ga_Bartek.jpg
A_ksi_ga__zamkn.jpg

Załączniki

• A_dziewcz.jpg
    A_dziewcz.jpg
    55.2 KB · Wyświetleń: 0
  • A_ksia__r__.jpg
    A_ksia__r__.jpg
    56.1 KB · Wyświetleń: 0
  • A_ksi_z_dziewcz.jpg
    A_ksi_z_dziewcz.jpg
    56.9 KB · Wyświetleń: 0
  • A_ksi_ga.jpg
    A_ksi_ga.jpg
    74.8 KB · Wyświetleń: 0
  • A_ksi_ga_Bartek.jpg
    A_ksi_ga_Bartek.jpg
    78.4 KB · Wyświetleń: 0
  • A_ksi_ga__zamkn.jpg
    A_ksi_ga__zamkn.jpg
    63.7 KB · Wyświetleń: 0
Lut 21, 2012
320
0
0
Megi, dzięki za instrukcje dziewczynki i wspaniałe torty
Potrzebuje propozycje na tort dla działkowca, i na tort dla 50 osób na slub, jak wagowo by to było i jakie blaszki proponujecie??? Dzieki za pomoc
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Uff przebiłam się wreszcie przez wszystkie torty , no i jak zawsze piękne i różniaste. A to moje weekendowe tortowanie. Na komunijnym jest obrazem malowany recznie barwnikami.

Załączniki

• P5200196m.JPG
    P5200196m.JPG
    36.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P5190203m.JPG
    P5190203m.JPG
    25.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P5190198m.JPG
    P5190198m.JPG
    24.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P5180118m.JPG
    P5180118m.JPG
    22.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P5180120m.JPG
    P5180120m.JPG
    36.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P5190201m.JPG
    P5190201m.JPG
    23.9 KB · Wyświetleń: 0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Torty są piękne, ja raz próbowałam zrobić tort w kształcie SONY PSP, ale chyba za cienko rozwałkowałam bo masa plastyczna mi się pourywała, no i jeszcze raz nałożyłam warstwe masy lukrowej, wygląd jako tako mógłbyć, ale goście mówili,że ten lukier jest okropnie słodki, no i pozostawał na talerzach. Powiedzcie mi jak wy nalkładacie ten lukier na cały tort, żeby się nie pourywał?

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
a ja się zastanawiam jak to jest z jedzeniem takich cudnych tortów. No a najpierw z krojeniem
gruebel_2.gif
Czy przed krojeniem zdejmujecie ozdoby?
czy ozdoby są jedzone?

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Hajastan @ 21 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1292878Torty są piękne, ja raz próbowałam zrobić tort w kształcie SONY PSP, ale chyba za cienko rozwałkowałam bo masa plastyczna mi się pourywała, no i jeszcze raz nałożyłam warstwe masy lukrowej, wygląd jako tako mógłbyć, ale goście mówili,że ten lukier jest okropnie słodki, no i pozostawał na talerzach. Powiedzcie mi jak wy nalkładacie ten lukier na cały tort, żeby się nie pourywał?
av robisz na kupnym czy domowym? domowy trzeba dobrze natłuścić. Ja po wyrobieniu masy dogniatam jeszcze sporo planty i się nie rwie,

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
kupiłam na allegro samoróbkę i wyczytałam u sprzedawcy, że żeby lukier nie przywierał to trzeba posypać mąką ziemniaczaną, nigdzie nie znalazłam żeby dodać planty, ona sprawia że masa jest bardziej elastyczna? a margaryna Kasia tez się nadaje?

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
No więc zrobiłam tort na komunię córeczki. To mój drugi tort w stylu angielkim i napewno nie ostatni.

Tym razem użyłam gotowej masy i przyznaje, że była bardziej przyjazna w obróbce niż moja pierwsza samoróbka.

Załączniki

• IMG_0553_mini.jpg
    IMG_0553_mini.jpg
    155.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0551_mini.jpg
    IMG_0551_mini.jpg
    133.2 KB · Wyświetleń: 0

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Próbowałam też robić figurkę według instrukcji, ale:
1 - była DOŚĆ ciężka
2 - brakowało mi koloru czarnego do zrobienia oczek (mazaków jadalnych tez nie miałam, a kolory do dyspozycji: żółty, różowy i zielony)
3 - nie miałam cierpliwości (a może zdolności) do wykonania detali
4 - nie chciała mi się trzymac główka na tułowiu (umocowałam całość na patyczku, ale duł uporczywie zjeźdźał w dół)

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
super torciki
icon_smile.gif

Iva wiekszość dekoracji zjadają dzieciaki a jak mniejsze kwiatki to zwyczajnie krojone sa albo można oderwac od torta i dopiero kroić
icon_smile.gif

Gonia główka się trzyma na wystajacym patyku z tułowia - tego wałeczka - można lekko wodą patyk posmarować to główka się wklei w niego, sam stojak wałek na dziewczynkę dobrze dzień wczesniej wykonać aby przysechł trochę - powodzenia
icon_smile.gif

Siarita

Member
Maj 15, 2012
16
0
0
lambethka @ 19 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1291892CMC mozesz dodawac do kazdej masy ale powoduje on szybsze jej zasychanie. Jesli masa sie kruszy to nie polecam dodawania stabilizatora. Hm, powaznie masa z planta, czyli inaczej zwana samorobka, nie zasycha?
icon_biggrin.gif
ja mam inne doswiadczenia ale w sumie przeszlam juz na kupna bo samorobki przestaly mi wychodzic. I wydaje mi sie, ze kazda masa cukrowa/fondant zasycha lub przynajmniej twardnieje i wlasnie o to w niej chodzi by byla ona stabilna - szczegolnie ozdoby z niej wykonane
icon_biggrin.gif

Royal icing wykonujesz w ten sposob, ze do surowego bialka dodajesz stopniowo cukier puder i mieszasz, np. mala rozga. Mieszasz i dodajesz dalej cukier puder az do momentu uzyskania zadowalajacej sie konsystencji. Takiej masy nie poddaje sie obrobce termicznej. Jesli chcesz uzyskac podobny efekt ale bez uzycia bialek to wystarczy ze wezmiesz wode, cukier puder i odrobine soku z cytryny. I tez mieszasz, dodajac cukier, az uzyskasz odpowiednia konsystencje
icon_biggrin.gif
Kurczę, już sama nie wiem co jest co:) To, że masa z Plantą wolniej wysycha (nie w ogóle!) czytałam gdzieś w necie (spróbowałam w końcu i rzeczywiście wolniej schnie), a gdzieś indziej z kolei, że masa z CMC jest bardziej plastyczna, a Twoim zdaniem się kruszy. Myślałam, że uda mi się rozwałkować cieniutko na kwiaty, ale jak nawet kokardy mi pękły w trakcie robienia, to oszalałam kompletnie. Ktoś tu pisał, że spodobało mu się robienie tortów, ale dołuje się, gdy nic nie wychodzi. Tak samo mam i ja. Mam w głowie tyle pomysłów, ale gdy przychodzi mi je wykonać, to za każdym razem twierdzę, że dam sobie spokój z tym zajęciem. Skoro byle kokardki nie wychodzą.
Masę robię sama ze wgzl. na kasę. Wydaje mi się, że jest tańsza (choć z drugiej strony podem zasycha mi spora ilość tej, która mi została i się marnuje), no i mogę ją zrobić w każdej chwili. A tak szczerze, jak wygląda cenowo masa kupna i jaka jest najlepsza? Mała kostka to 250g - na ile wystarcza?

A Royal zrobiony w ten sposób nadaje się do robienia ozdób tylkami? Nie spływa? Jest jadalny mimo surowych białek? Jakoś nie mogę się przekonać do tego, że są surowe...:/ Gdzieś na tym forum jest inf. o tm, że powinno się go ubijać jak na pianę, dlatego tyle pytam, jak to jest..
Oh, dzięki, Kobiety za cierpliwość...
icon_smile.gif

Siarita

Member
Maj 15, 2012
16
0
0
lambethka @ 19 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1291895sa do tego przeznaczone odpowiednie szczypce, np. http://www.tortownia.pl/src/art/duze/pme_cc320.jpg
kladzie sie na tort grubsza warstwe masy cukrowej i ''jedzie'' naokolo tymi szczypcami
icon_biggrin.gif

a tak w ogole dziewczyny chyle czla przed Waszymi dzielami. Piekne torty robicie i z kazdym jestescie coraz lepsze
icon_biggrin.gif

Vanilko Ty bestio. Powalilas mnie na kolana, nie tylko iloscia ale tez wspanialymi ozdobami
biggrinflip.gif
Wybacz Lambethka, ale czy Beata34 nie miała na myśli pikowanie na bocznych ścianach tortu, jak na kurtce (w kwadraciki + często perełki między nimi)? Mnie też to ciekawi.
PS. Beato34, wybacz wtrącanie się...
icon_redface.gif

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Siarita @ 21 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1293024Wybacz Lambethka, ale czy Beata34 nie miała na myśli pikowanie na bocznych ścianach tortu, jak na kurtce (w kwadraciki + często perełki między nimi)? Mnie też to ciekawi.
PS. Beato34, wybacz wtrącanie się...
icon_redface.gif
oh tak tak faktycznie o te boczne chodziło ale szczypce też kupiłam:)))))))))))) i pierwszy tort ozdobiony szczypcami zrobiony

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Hajastan @ 21 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1292909kupiłam na allegro samoróbkę i wyczytałam u sprzedawcy, że żeby lukier nie przywierał to trzeba posypać mąką ziemniaczaną, nigdzie nie znalazłam żeby dodać planty, ona sprawia że masa jest bardziej elastyczna? a margaryna Kasia tez się nadaje?
Jak dodajesz maki t ona usztywnia mase i się kruszy ja smaruje blat olejem nic się nie przykleja do vlatu a jak się porwie przy wałkowaniu i zagnieciesz to nie jest twardsze tylko bardziej elastyczne od oleju. możesz dodac też glukozy płynnej z ap[teki też poptrawia platycznośc masy

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
A to moje komunijne, dzięki za podpowiedzi, Megi książeczka powstała dzięki Twoim instrukcjom:)), Vanilko książka o wadze 3,5 kg;)

Załączniki

• komunia1.JPG
    komunia1.JPG
    273.8 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy