Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
malena h @ 27 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1308588[font="Comic Sans MS"]ja nie pomogę w sprawie samoróbek, bo też pracuję na gotowcach...
a to moje dzisiejsze "malowanki"
fiesgrins.gif
a czy możesz mi podać kochana przepis na lukier z którego robisz malowanki
icon_smile.gif
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Joanno ten ryś(?) leżący na kłodzie cudo
icon_smile.gif

malwinnka tort ślubny śliczny, taki dopracowany, jestem pewna, że bratu i nie tylko się spodoba
icon_smile.gif

Ogólnie jak zwykle piękne torty
icon_smile.gif

U mnie miał być luźny tydzień, bo tylko były dwa zamówione, a skończyło się na czterech (dwa na ostatnią chwilę) więc trochę dały mi popalić. Całe szczęście mam w domu chłodno więc mogłam spokojnie działać
icon_smile.gif


P1100137.JPG

P1100147.JPG

P1100150.JPG

P1100153.JPG

Ocenzurowany, kto ciekawy tutaj zapraszam ;)
P1100163.JPG

P1100188.JPG
 

Załączniki

  • P1100137.JPG
    P1100137.JPG
    195.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100147.JPG
    P1100147.JPG
    196.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100150.JPG
    P1100150.JPG
    194.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100153.JPG
    P1100153.JPG
    191.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100163.JPG
    P1100163.JPG
    193.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100188.JPG
    P1100188.JPG
    210.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Asiulla, robię "na oko"
icon_smile.gif

biorę jedno białko lub saszetkę egg whites z "Oe***ra" ;)
wsypuję około 6 czubatych łyżek stołowych cukru pudru,
dodaję jedną łyżeczkę soku z cytryny - miksuje wszystko, to ma być gęsta masa...
w razie potrzeby dosypuję pudru - chyba, ze już "przedobrze" to dolewam minimalnie soku z cytryny...

przepis w "orginale" wygląda tak (tych orginalnych przepisów jest tyle, ile różnych stron w necie) :
2 białka jaj (60gram),
2 łyżeczki soku z cytryny,
3 kubki cukru pudru (330gram).

Vanilka - ślicznie znów naprodukowałaś!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
mysz, mnie się podobają Twoje figurki i podziwiam Cię, jeśli robiłaś to pierwszy raz. Ja bym się nie odważyła raczej, jakieś proste kształty to jeszcze, ale figurek żadnych. Gratulacje!
 

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
dziewczyny torciki śliczne
icon_smile.gif


Mysz nie zniechęcaj się bo nie jest źle tylko na drugi raz wyrób dłużej masę - będzie bardziej plastelinowata i nie bedzie pekać - wtedy tez łatwiej się lepi i formuje
icon_smile.gif
- usteczka buźki nie rób nożem tylko przetnij słomkę do napojów wzdłuż na pół i taką słomką dziabnij albo czymś podobnym - nie rozrywa się masy a tylko ładnie odciska
icon_smile.gif
- możesz teś końcówką łyżeczki do herbaty odcisnąć

a ja ostatnio słabiutko - tydzień temu jeden i dzisiaj drugi - na urodziny siostrzeńca i już pożarty

Kitty.jpg Kitty__1.jpg
angry.jpg angry_1.jpg
 

Załączniki

  • Kitty.jpg
    Kitty.jpg
    65.5 KB · Wyświetleń: 0
  • Kitty__1.jpg
    Kitty__1.jpg
    80.9 KB · Wyświetleń: 0
  • angry.jpg
    angry.jpg
    72.5 KB · Wyświetleń: 0
  • angry_1.jpg
    angry_1.jpg
    84.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
możesz posmarować boki śmietaną z mascarpone, ale na to musisz dać "tynk" z maślanej masy...
po prostu musisz odseparować od siebie śmietanę i masę cukrową, bo Ci popłynie...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Śmietana +mascarpone=niebezpieczeństwo "spłynięcia" masy, chyba, że obłożysz masą tuż przed podaniem, w przeciwnym razie musisz choć cieniutka warstwę maslanej połozyć.

dziewczyny torty super
daumen.gif
tak patrzę "Monsterowo" nam się zrobiło dzisiaj
icon_mrgreen.gif

Własnie zamknęłam tydzień, jeszcze tylko: ogarnąć kuchnię, rozwiesić pranie, szybki prysznic i do łóżeczka bo na 6-tą do pracy
icon_sad.gif

Kiedy ja się wyśpię
gruebel_2.gif

IMG_1386.JPG IMG_1381.JPG
 

Załączniki

  • IMG_1386.JPG
    IMG_1386.JPG
    201.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1381.JPG
    IMG_1381.JPG
    174.3 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Mascarpone jest tłuste prawie jak masło, śmietana też tłusta... ja kładę masę cukrową na krem LeNinki gdzie jest śmietana ubijana z czekoladą i masło - nigdy nic mi nie ściekło, nie spłynęło. Schładzam tort porządnie po posmarowaniu kremem, wtedy obkładam masą, tort trzymam w lodówce - zazwyczaj do podania na następny dzień. Nigdy nie było problemu. Masy maślanej nie używam nigdy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
Jestem bez tortu. Kremówka mi się nie ubiła. Do jutra pogoda się nie zmieni więc sytuacja by się powtórzyła.
Ubijana w misce wsadzonej do garnka z zimną wodą. Już była sztywna ale jeszcze nie wystarczająco i w którymś momencie zrobiła się rzadka.
Nie wiem w którym bo to mąż ubijał. I ubija nadal choć nie wiem po co.
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
jeśli nie ma grudek masła daj ją do zamrażarki na 20 minut, jak pokazało się masło to moze jutro zrób jakis gotowy krem albo ugotuj dziś bazę do karpatkowego
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A miałaś porządnie schłodzoną kremówkę? Co najmniej dobę w lodówce?

Doris dobrze gada - rób krem karpatkowy - w torcie smakuje doskonale. On jest łatwiejszy niż ubicie kremówki w upał.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy