Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Szkoda że nie zachowałaś kolejności kolorów tęczy skoro miało być tak jak w tym tęczowym - ale i tak jest bardzo ładny, kolorowy - pewnie dzieciakom się bardzo podobało
fiesgrins.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Mysz
daumen.gif
, udany wypiek, Jeremi na pewno zadowolony i to najważniejsze, wyjątkowy tort zrobiony własnoręcznie jest najlepszy.

Anka

Member
Mar 28, 2005
18,994
0
0
Tort fajny, a jubilatowi sie podobal?
fiesgrins.gif

Prosiaczek przypomina mi Balcerka jako slepca z powitania delegacji swiata. Brakuje tylko akordeonu.
icon_lol.gif

Ja jestem zotalny antytalent jesli chodzi o takie cuda, wiec jestem pelna podziwu.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
mysz brawo! tort zrobiony wlasnorecznie dla dziecka to juz powod do dumy! A postaci faktycznie rozpoznawalne - rzekome uposledzenie Kubusia zwalmy na gorac jaki panowal
icon_biggrin.gif

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
Dziewczyny,

mozecie mi podac przepis na mase z mashallow, bo wyszuwikarka twierdzi, ze nic takiego nie ma, a ja zwyczajnie nie pamietam gdzie to bylo
icon_sad.gif

dzieki

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja robilam zawsze tak
450 g pianek wsypywalam do miski, zalewalam 3 lyzkami wody i wstawialam do mikrofali na ok 10-15 sekund - patrzylam czy pianki puchna. Jak byly juz mocno spuchniete to wyciagalam z mikrofali. Na stolnice wysypywalam okolo pol kilo cukru pudru i wylewalam na to pianki. Zagniatalam i dosypywalam stopniowo cukier puder. W sumie wchodzilo mi okolo 1 kg cukru pudru.

Mozesz tez rozpuscic pianki w kapieli wodnej. Czyli wsypujesz pianki do garnka, zalewasz trzema lyzkami wody i ten garnek wsadzasz do wiekszego garnka z nagrzana woda. Z lenistwa robilam tez czasami na delikatnym ogniu ale trzeba pilnowac i czesto mieszac
icon_biggrin.gif

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Niedawno pisałam ze lukier z pianek który zrobiłam wyszedł jakiś gumiasty, postanowiłam zrobic lukier plastyczny z przepisu Dorotaxx i naprawde rewelacja. wszystko bylo ok poza faktem ze cukier nie byl do konca zmielony mimo ze przesiewalam przez sitko
icon_sad.gif
mieliłam w młynku...nie wiem co jeszcze moge zrobić
gruebel_2.gif

Chciałam Wam bardzo podziękować
anbetung.gif
bo dzięki przepisom i radom jakie tutaj znalazłam zrobiłam pierwszy tort dla mojegop dziecka w kształcie ciuchci tomka, może nie jest to rewelacja i wiem ze daleko mi do Waszych dzieł ale usmiech mojego dziecka na widok tortu - bezcenny
icon_smile.gif
))))))) Dodałabym zdjęcie ale nie wiem jak a poza tym przy tych Waszych dziełach.... to nie wiem czy jest sens
icon_wink.gif
na pewno nie byl to moj ostatni tort juz planuje kolejne
fiesgrins.gif

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
dzieli lambethko, bede testowac
icon_smile.gif

ja do tej pory dzialalam na masie Cinki (tej z maka) ale juz 2 razy masa mi sie rozchodzi juz przy walkowaniu, nie mam pojecia czemu, robie ja z tych samych skladnikow a tu taka lipa, a bylam nia zachwycona i co najwazniejsze goscie dawali rade ja zjesc bo to nie taki mega ulepek
icon_smile.gif

chcialam zeby to mialo rece i nogi a tort musi byc na tip top na niedziele, bo moja mlodsza coreczka konczy 2 latka i nie moge byc fuszerki
icon_smile.gif
a jakos ta masa od Dorotaxx mnie przerasta, tyle sie naczytalam na tym forum, ze trzeba z nia popracowac zeby ja wyczuc bo inaczej sie rwie itp...

zamowilam gotowca na tortowni, dzis podjade odebrac, ale chcialam ta piankowa przetestowac bo moze ona bedzie bardziej dla mnie
icon_smile.gif

nie mam cierpliwosci , jak cos mi nie idzie to walnelabym to i juz, a chce zeby ten tort byl taki jak trzeba

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
miu-miu @ 2 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1310720Niedawno pisałam ze lukier z pianek który zrobiłam wyszedł jakiś gumiasty, postanowiłam zrobic lukier plastyczny z przepisu Dorotaxx i naprawde rewelacja. wszystko bylo ok poza faktem ze cukier nie byl do konca zmielony mimo ze przesiewalam przez sitko
icon_sad.gif
mieliłam w młynku...nie wiem co jeszcze moge zrobić
gruebel_2.gif

Chciałam Wam bardzo podziękować
anbetung.gif
bo dzięki przepisom i radom jakie tutaj znalazłam zrobiłam pierwszy tort dla mojegop dziecka w kształcie ciuchci tomka, może nie jest to rewelacja i wiem ze daleko mi do Waszych dzieł ale usmiech mojego dziecka na widok tortu - bezcenny
icon_smile.gif
))))))) Dodałabym zdjęcie ale nie wiem jak a poza tym przy tych Waszych dziełach.... to nie wiem czy jest sens
icon_wink.gif
na pewno nie byl to moj ostatni tort juz planuje kolejne
fiesgrins.gif
Nie wiem czy dobrze wstawiam to zdjecie
gruebel_2.gif
i czy mi sie doda....

Załączniki

• HPIM3047.JPG
    HPIM3047.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 0
  • HPIM3046.JPG
    HPIM3046.JPG
    2.1 MB · Wyświetleń: 0

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Ja lubię masę Dorotyxx, po dodaniu olejku migdałowego jest zjadliwa, do wykonania bardzo prosta, z masy Cinki jeszcze nie robiłam
Ballb @ 2 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1310723dzieli lambethko, bede testowac
icon_smile.gif

ja do tej pory dzialalam na masie Cinki (tej z maka) ale juz 2 razy masa mi sie rozchodzi juz przy walkowaniu, nie mam pojecia czemu, robie ja z tych samych skladnikow a tu taka lipa, a bylam nia zachwycona i co najwazniejsze goscie dawali rade ja zjesc bo to nie taki mega ulepek
icon_smile.gif

chcialam zeby to mialo rece i nogi a tort musi byc na tip top na niedziele, bo moja mlodsza coreczka konczy 2 latka i nie moge byc fuszerki
icon_smile.gif
a jakos ta masa od Dorotaxx mnie przerasta, tyle sie naczytalam na tym forum, ze trzeba z nia popracowac zeby ja wyczuc bo inaczej sie rwie itp...

zamowilam gotowca na tortowni, dzis podjade odebrac, ale chcialam ta piankowa przetestowac bo moze ona bedzie bardziej dla mnie
icon_smile.gif

nie mam cierpliwosci , jak cos mi nie idzie to walnelabym to i juz, a chce zeby ten tort byl taki jak trzeba

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
miu-miu Twój Tomek jest super
icon_lol.gif
Jeśli to pierwszy tort to już się "boję" co będzie przy kolejnych.Masz talent i powinnaś go rozwijać .Gratuluję.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
mysz, tort super! ja figurek się nie czepiam, z całą pewnością lepszych bym nie zrobiła, dla mnie bomba! I też cenię sobie własnoręcznie przygotowane ciasto, nawet żeby było nie wiem jak bardzo koślawe (a Twoje nie jest, wręcz przeciwnie)! nigdy nie kupiłam gotowego tortu i nie kupię!

miu-miu, dla Ciebie też gratulacje, wcale nie wygląda na amatorszczyznę
icon_wink.gif
wietrzę oszustwo, musiałaś już nie jeden taki zrobić
icon_wink.gif

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
witam serdecznie!jestem tutaj nowa chociaż przeglądam forum już dłuuuugi czas,podpatruje,uczę się od Was,i tak próbuje robić torty na wszystkie rodzinne uroczystości..ze wszystkimi tortami jak na razie sobie jakoś poradziłam,lecz dostałam wczoraj zamówienie na tort na 18-stkę dla chłopaka który interesuje się dużymi ciężarówkami,i ma on być w kształcie prostokątnym na na nim "wycinanka" z jakąś ciężarówką. mam takie pytanie do Was kobietki,jak Wy to robicie?wycinacie każdy element z danego koloru?czy może odrysowujecie wszystko na białym lukrze a potem malujecie farbkami dany obrazek?nie mam pojęcia jak się za to zabrać..:
icon_confused.gif
icon_question.gif

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Justee @ 2 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1310854witam serdecznie!jestem tutaj nowa chociaż przeglądam forum już dłuuuugi czas,podpatruje,uczę się od Was,i tak próbuje robić torty na wszystkie rodzinne uroczystości..ze wszystkimi tortami jak na razie sobie jakoś poradziłam,lecz dostałam wczoraj zamówienie na tort na 18-stkę dla chłopaka który interesuje się dużymi ciężarówkami,i ma on być w kształcie prostokątnym na na nim "wycinanka" z jakąś ciężarówką. mam takie pytanie do Was kobietki,jak Wy to robicie?wycinacie każdy element z danego koloru?czy może odrysowujecie wszystko na białym lukrze a potem malujecie farbkami dany obrazek?nie mam pojęcia jak się za to zabrać..:
icon_confused.gif
icon_question.gif
Cześć
icon_smile.gif

Ja osobiście wycinak każdy element z kolorowej masy:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy