Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
no cóż, przy Waszych arcydziełach trochę wstyd pokazywać mojego zęba, z którym się męczyłam w miniony weekend... ale trudno, pokażę. Wcześniej jednak muszę się trochę usprawiedliwić:

1. tort był dużo większy niż próbny, trudniej mi się go kształtowało i pokrywało masą.

2. Był taki straszny upał ( w kuchni ok. 40 stopni), że mi wszystko płynęło ( masa cukrowa dopiero po nocy w lodówce dała się jako tako formować)

2. nie dostałam nigdzie gotowych literek, nie miałam już siły robić lukru i pisać tylką, zresztą nie bardzo umiem, więc napis zrobiłam kremem czekoladowym z tubki, który rozpływał się w oczach przy tej temperaturze
icon_evil.gif

3. przy okazji pisania pobrudziłam masę cukrową
icon_evil.gif

4. Jak już miałam wszystkiego dość i uznałam, że napis "ujdzie", to po włożeniu do lodówki zgniotłam jego część półką od drzwi lodówkowych
icon_rolleyes.gif

ogólnie taki wyszedł przed zgnieceniem:
tort_z_b_120.jpg

a taki po nieudolnym poprawianiu narzędziami dentystycznymi
icon_mrgreen.gif

tort_z_b_141.jpg

Na szczęście moja córka nie przyczepiła się do kształtu zęba, guzków, bruzd itp. ( niechby tylko spróbowała
ugly_08.gif
zahnlos.gif
), pokiereszowany napis też nie zepsuł jej radości.

P.S. jeszcze jeden taki będę robić za jakieś dwa tyg., więc jak to się mówi-do trzech razy sztuka...
icon_wink.gif
może ten kolejny wreszcie będzie jak trzeba.

Załączniki

• tort_z_b_120.jpg
    tort_z_b_120.jpg
    33.1 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_z_b_141.jpg
    tort_z_b_141.jpg
    31.4 KB · Wyświetleń: 0

Maccadi

Member
Lip 3, 2012
4
0
0
Dziewczyny zrobiłam mase z przepisu Dorotki i... łamie mi się przy robieniu ozdób, robią się samoistnie takie rowy w ozdobach.... jestem załamana...nie wiem co zrobiłam źle, da sie to naprawić? Czy musze od nowa mase robić?

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Beatko,
jesli ten zab jest po takich perypetiach, to znaczy, że musisz mieć ukonczony fakultet stomatologii estetycznej. Jesteś fachura. Brawo!!!!! Przez cały weekend trzymałam za ciebie kciuki.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziękuję
icon_smile.gif

a nawet kiedyś za młodu pracowałam jakiś czas jako asystentka mojej mamy-stomatologa
icon_wink.gif
, nawet "papiery" na to mam
zahnlos.gif

a co do przechowywania masy cukrowej, to ja zamroziłam ostatnio tę różową, dziąsło jest właśnie z takiej po odmrożeniu- nic złego się z nią nie działo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No nie? Nawet się błyszczy, jak prawdziwy! Beata gratuluję, poradzić sobie w taki upał to nie w kij dmuchał - super wyszło
daumen.gif

A jak będziesz jeszcze szukała literek czekoladowych to wstąp do Tesco - dziś widziałam - cały asortyment ozdób do ciast i tortów mają w obniżonych cenach i takie literki z ponad 5 zł za opakowanie przecenili na 2 złote z groszami... może 2,50? o połowę tańsze
fiesgrins.gif

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Beatko zaraz Ci wkropię ząb świetny.
Megi dłoń z różą świetna.
A to mój dzisiejszy znów na wariata robiony na 31 rocznice ślubu. Łabądki polepiłam kilka dni wcześniej i odstawiłam do sypialni ,gdziej est suchsze powietrze niż w kuchki i przeżyły jakoś podparte no i zaschły
fiesgrins.gif
.Pierwsze łabędzie.

Załączniki

• MIX.JPG
    MIX.JPG
    84.4 KB · Wyświetleń: 0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Dla mojej córeczki Patrysi. Robiony w upalny dzień. Masa po prostu płynęła!!! Jak wyjmowałam na chwilę z lodówy była mokra!!!! Obkładałam o 6 rano aby było chłodniej. dziewczynka na wykałaczkach wspierana bo nie chciała zastygnąć! A z nowości to połaczyłam samoróbkę z gotowcem pettinice. Miałam trochę tej i tej i nie chciało mi się robić nowej. Całkiem fajnie się połaczyło.

Załączniki

• IMG_4755.JPG
    IMG_4755.JPG
    109.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_4753.JPG
    IMG_4753.JPG
    379.9 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy