Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
super torcik
icon_smile.gif
ja tam figurki często na wykałaczki spinam ehh wydawało mi się , że tak bezpieczniej
icon_razz.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
podziwiam Was za te figurki!!!
icon_eek.gif

Rastiusza @ 11 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1315647Ząbek jest super! To błyszczące szkliwo jest bardzo efektowne.W jaki sposób uzyskałaś ten połysk?
poprzednio smarowałam spirytusem, ale błysk jednak nie utrzymywał się tak długo i nie był taki jak chciałam. Więc tym razem posmarowałam po prostu roztworem żelatyny
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
lusia74 @ 5 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1312237Beato literki są z wykrawaczek 2 rodzajów duze to kursywa a te małe to zwykłe. Bardzo ułatwiają pracę przy napisach wykrawaczki.
no tak, kupiłam właśnie wykrawaczki i nijak nie potrafię tych literek z nich wyciągnąć
icon_sad.gif
jedną, konkretnie "A" po wielkich trudach jakoś wyjęłam, ale do ideału jej daleko... nie wiem czy ta masa moja może za miękka?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dziewczyny tu gdzieś radziły żeby masę rozwałkować i zostawić do wyschnięcia i dopiero wycinać.
Ja bym jeszcze próbowała oprószyć cukrem albo mąką ziemniaczaną lekko ten płat rozwałkowany - też mogłoby pomóc. Ale jak literki kolorowe to później trzeba by to zmieść z literek pędzelkiem...
Albo spróbować wyciąć przez cieniutką folię z woreczka śniadaniowego.
Ale to są moje pomysły, niewypróbowane - dziewczyny radziły suszyć masę przed wycinaniem
daumen.gif
żeby powierzchnia przestała być wilgotna.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziękuję Cinko,
sprawdziłam już:
-oprószanie,
-natłuszczanie szablonu
-wałkowanie masy na różne grubości
-chłodzenie w lodówce ( z jednoczesnym obsuszaniem)

na szczęście nie potrzebuję teraz robić żadnego napisu, ale wolałabym żeby kiedyś te szablony mogły mi się przydać, a nie, żeby stały się nieprzydasiem...

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Beatko,
w zwiazku z tym, że jestem teoretyk (sporo czytającym), to spróbuj może taki sposób.
Rozwałkuj masę, pozwól jej trochę podeschnąć. Połóz cienka folię i wyciskaj literki przez folię. Zdejmij folię i docinaj literki ostrym narzędziem. Jestem ciekawa twojej opinii o tym sposobie.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Kochane,
właśnie poszłam kolejny raz do paska, który ze dwie godziny chłodził się i obsychał w lodówce, teraz mi się po prostu odcisnęły elegancko wszystkie literki
banana.gif
( wcześniej właziły w foremkę i musiałam wydłubywać
icon_rolleyes.gif
). Udało mi się prawie, prawie
icon_wink.gif
tylko chyba jeszcze za gruba masa była, bo nie do końca się docisnęły, musiałam skalpelem sobie docinać. Teraz rozwałkowałam cieniej i znów się suszy i chłodzi, niedługo spróbuję ponownie. Może jednak nie będzie konieczne używanie tej folii
icon_smile.gif

teraz takie są, jeszcze obszarpane, ale mam nadzieję, że dojdę do wprawy: literki_014.jpg

Załączniki

• literki_014.jpg
    literki_014.jpg
    45.1 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Beato, rozwałkuj cieniej niż na literki, które pokazałaś, wytnij paski nieco większe niż szerokość liter i zostaw niech przeschnie.
Później odciśnij w pionie wiele literek, chwyć górny brzeg paska i zdejmij zbędne wypełnienie. Literki powinny zostać na stole. (Chyba ten sposób jest opisany w załączonej do liter ulotce), masz dołączoną instrukcję obsługi ?
Inny sposób to pojedyncze odciskanie (i pocieranie po blacie wykrojnikiem). Literka wejdzie do foremki. Aby wyskoczyła, możesz albo w dłoń stukać albo o blat. Jak masa była podsuszona to literka łatwo wyskoczy.
Cienkie wałkowanie jest o tyle ważne, że przy krawędziach dokładnie odcina się masę tym samym brzeg nie będzie postrzępiony.
Inny sposób, przez folię spożywczą. Wtedy nic nie ugrzęźnie w wykrawaczce a przylepi się do folii. Ale łatwo odchodzi.

Gratuluję zdrowego zęba ;) a córce dyplomu.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Aaaaa! Wlasnie zdalam sobie sprawe, ze chiba narozrabialam. Zrobilam wczoraj tort z mascarpone, .agatki. i chcialam ozdobic masa cukrowa, ale teraz zaczelam sie obawiac, ze mi sie rozplynie. Czy masa cukrowa polubi sie z masa z mascarpone, czekolady i bitej smietany?

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
BeataSz @ 12 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1316154no tak, kupiłam właśnie wykrawaczki i nijak nie potrafię tych literek z nich wyciągnąć
icon_sad.gif
jedną, konkretnie "A" po wielkich trudach jakoś wyjęłam, ale do ideału jej daleko... nie wiem czy ta masa moja może za miękka?
Beatko rozwałkuj bardzo cienko masę i zastam na jakieś 30 minut aby podeschła wycinaj jak zostanie literka w wykrawaczce to stuknij wykrawaczką o kant stołu i wyskoczy .

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy