Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Joanno Vanilko wasze torty cieszą moje oko zawsze - szpileczki cudne, chrzcinowe słodkie, dzidziuś w koszyku cudniasty ach mogłabym tak wymieniac bez końca - uwielbiam weckendy bo wtedy nowe torty powstaja i można podziwiać potem
icon_smile.gif

Urocza jest kaczucha i monster cos tam - ta różowa paskuda - wszystkie bez wyjatku sliczne torciki
icon_smile.gif


ja dzisiaj wymodziłam bzyczki - po raz któryś ale zmieniłam plaster miodu na zwykły biały torcik - niestety zdjecie z lampa to jest jakie jest a na dodatek dzisiaj pszczółki lepiłam bo jakos ostatnio czasu nie było przez lenia
icon_smile.gif

bzyki.jpg
 

Załączniki

  • bzyki.jpg
    bzyki.jpg
    75.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Jo_anna1 @ 3 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1339046dziewczyny torty jak zwykle super
daumen.gif
Staram się na bieżąco sledzić ale wciąż mam braki czasowe
icon_rolleyes.gif


zrobisz, zrobisz to wcale nie jest trudne. Drukujesz jakis obrazek tniesz go na poszczególne elementy i z rozwalkowanej masy w odpowiednich kolorach przykładając szablon wycinasz części, składasz na torcie
icon_mrgreen.gif

Nie jest trudne tylko wymaga troszkę czasu.
To mój weekend:
Pokaż załącznik 76675 Pokaż załącznik 76676
bardzo mi sie podoba wozeczek na torcie- masz jakiegos tutka, jak go zrobic?
 

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
BeataM @ 31 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1337899Dziewczyny poratujcie!!!
W lipcu robiłam pierwszy raz piętrowy tort górne piętko leżało na podkładce a za wsporniki służyły patyczki do szaszłyków, ale takie grube. Tort był wieziony jakieś 45 minut, ale upału wtedy nie było i obłożony był taką ilością zmrożonych wkładów do lodówek turystycznych, że temperatura samego tortu nie miała możliwości zbytnio wzrosnąć. Na miejscu włożyłam go do lodówki i............... zaczął osiadać. Okazało się, że lodówka została włączona jakieś 20 minut przed moim przyjazdem i dopiero przełożenie go do drugie, zimnej, zatrzymało osiadanie i spływanie dekoracji wykonanych z bitej śmietany.

Dostałam kolejne zamówienie na piętrowy tort i nie chcę, żeby sytuacja się powtórzyła, tym bardziej że na miejsce zostanie dowieziony wieczorem, a impreza będzie dopiero następnego dnia rano. Na zdrowy rozum to ciepła lodówka była powodem osiadania tortu, ale powiedzcie proszę co o tym sądzicie. Wsporników było 4 lub 5 (skleroza nie boli). Dolne piętro ważyło ok 6kg, górne ok 4kg. Kolejny tor ma ważyc tak koło 15kg. Planuję zrobić ciągle 2 piętra, powiększając (wszerz i wzdłuż) te dolne, żeby nacisk z góry nie był większy niż 4-5kgMoże za mało? Może słomki będą lepsze od patyczków?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
icon_smile.gif
Ponawiam pytanko. Może ktoś ma jakieś pomysły, czy tylko temperatura zaszkodziła tortowi i zaczął osiadać, czy też może coś jeszcze. Dodam jeszcze, ze robiłam wcześniej tort piętrowy, ale mniejszy i bez wsporników i nic mu nie było (tzn trzymał się dzielnie)
 

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Beata ja myślę że ta ciepła lodówka załatwiła sprawę siadania
a jeśli chodzi o ten co masz teraz robic - daj wsporniki do torta albo pałeczki do chińskiego żarełka - są dużo bardziej wytrzymałe niz słomki czy szaszłykowe patyki, dwa - składaj tort piętro na piętro jak masz oddzielne dobrze bardzo dobrze schłodzone a sam tort na podróż najlepiej jakby całościowo był dobrze wychłodzony - conajmniej kilka godzin, chodzi mi o to aby nie był brany w podróż zaraz po skończeniu bo wtedy jest miękki i droga może mu nie posłuzyc no i oczywiście uczul żeby lodówa na miejscu była już dobrze wychłodzona
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja bym jeszcze radziła nie używać deseczki pod górne piętro, bo mimo wszystko niepotrzebnie dodawała wagi - może niewiele ale jednak.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Tak, podkładkę koniecznie, ale Beata pisała że w tym torcie co się rozjeżdżał użyła deseczki pod górną warstwę - jaka by lekka nie była nie będzie lżejsza od podkładki i kto wie czy w jakimś stopniu nie przyczyniła się do opadania tortu. Trudno komukolwiek przecież stwierdzić na 100% co było powodem - powodów mogło być kilka.

Tak samo jeśli chodzi o stopień nasączenia - ja się dziwiłam w te wakacje jak u rodziców przygotowałam tort na urodziny córki, i kiedy jedliśmy to mama i teściowa mówiły że można było troszkę bardziej nasączyć - dla mnie był wystarczająco wilgotny i w ogóle w szoku byłam że można było pomyśleć choćby, że można było nasączyć bardziej... no chyba by się wtedy już rozlazł biszkopt zupełnie
gruebel_2.gif
tak więc sprawa odpowiedniego nasączenia może być dość dyskusyjna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Dzięki dziewczyny, wiedziałam że można na was liczyć.

Jako, że ten tort ma być wielki (zakładając że zamawiający potwierdzi), wpadłam na pomysł użycia stojak i już zaczęłam myszkować po ebay Nie chcę co prawda wydawać fortuny, ale jakiś niedrogi może sobie na początek kupię. W końcu jeśli chciałabym się rozwijać, będę liczyć na to, że przyda się i kolejny raz
icon_smile.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
miu-miu @ 5 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1339901hej dzieczyny
wink.gif
mam małe pytanko jak robicie kolor skóry np. bobaska lub ludzi?mieszacie jakoś barwniki czy konkretny barwnik?
Nie mam barwnika cielistego więc barwię:
-odrobinę masy na brąz
-odrobinę masy na róż
nastepnie do białej dodaję po troszeczkę jednej lub drugiej do momentu uzyskania potrzebnego mi odcienia.
 

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Jo_anna1 @ 5 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1339926Ale mamy profesjonalne określenia miar i wag:
-odrobinę
-troszeczkę
-ciut
-ciut ciut
-kapkę
-ociupinkę
Głupawka mi się załączyła, przepraszam
icon_mrgreen.gif
rofl.gif
icon_mrgreen.gif
Profeska pierwsza klasa, jak na profesjonalne cukierniczki (??) przystało.

Moja babcia zawsze takich używała, a wszystko piekła i gotowała "na oko"
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy