Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
asiulla1984 @ 9 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1353851a u mnie dzisiaj była produkcja gąbkowo-jesienna
icon_smile.gif
Asiulla jak ty robisz takie piekne literki w różnych stylach? masz tyle wykrawaczek czy robisz to ręcznie? Zdradź mi proszę jak to robisz
icon_rolleyes.gif
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Biszkopt piekę w blaszce prostokątnej 25x40 potem z szablonu wycinam kształt, a to co zostaje zużywam na cycuchy. Ten tort ważył 4,5kg, był dwa razy przełożony.
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
słonik fajny, ale mimo tego różu widać, że groźny (te kły).
icon_smile.gif
Na pewno się spodoba. Wiem jak trudne jest robienie figurek, żeby się dzieciom podobały - w czerwcu lepiłam całą bandę z bajki o pingwinku Popolo - to było wyzwanie
icon_smile.gif


Dziewczyny, z ile jajek i reszty składników należy zrobić biszkopt do blachy o wymiarach A4? A poza tym zawsze mnie nurtowało czy mi biszkopt czasem wyrasta nie do końca formy dlatego, że dodaję trochę mniej cukru niż przepis podaje? Jakie znaczenie ma cukier w przepisach na biszkopty? (Zawsze ograniczam cukier w wypiekach i nigdy nic nie było "za mało" słodkie.
 

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0

Rybeczka10

Member
Paź 10, 2012
32
0
0
Hej dziewczyny! Jestem tu nowa . Zrobiłyście na mnie olbrzymie wrażenie . Torty robicie bajeczne. Misiek SUPER! Tortami zajmuje sie od niedawna i wszystkie Wasze podpowiedzi są bardzo cenne dla mnie. Dziękuje Wam bardzo

oto kilka moich prac:
 

Załączniki

  • DSC04770.JPG
    DSC04770.JPG
    267 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC03553__1600x1200_.JPG
    DSC03553__1600x1200_.JPG
    249.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC03392__1600x1200_.JPG
    DSC03392__1600x1200_.JPG
    306.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Rybeczka10

Member
Paź 10, 2012
32
0
0
asiulla1984 @ 10 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1354248a gdzie tam ręcznie, aż taka zdolna to ja nie jestem hehe
wszystko z wykrawaczek, trochę ich różnych mam
Jejku Wasze torty są przecudne! Jakiej masy używacie? Ja robie z tą żelatynową ale ona strasznie się ,,starzeje". Ostatnio zrobiłam z pianek . Do pokrycia tortu super, gorzej było z ozdobami bo nie chciało mi się kształtować ,że tak powiem. Z tortowni lukier był cały czas mięciutki i plastyczny. Co zrobic by ten robiony był również miękki i plastyczny a nie jak kamyczek????? Podpowiedzcie mi proszę. Dołączam kilka moich większych prac:
 

Załączniki

  • DSC03855.JPG
    DSC03855.JPG
    3.6 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC02894__1600x1200_.JPG
    DSC02894__1600x1200_.JPG
    418.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Rybeczo czy Ty naprawdę od niedawna robisz torty? Jeśli tak to masz talent przecudne są
anbetung.gif


Robisz tylko z masy cukrowej czy z maślanej też? Bo my tu to bardziej wyciskary
icon_mrgreen.gif
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
elmagra @ 10 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1354225Dziewczyny, z ile jajek i reszty składników należy zrobić biszkopt do blachy o wymiarach A4? A poza tym zawsze mnie nurtowało czy mi biszkopt czasem wyrasta nie do końca formy dlatego, że dodaję trochę mniej cukru niż przepis podaje? Jakie znaczenie ma cukier w przepisach na biszkopty? (Zawsze ograniczam cukier w wypiekach i nigdy nic nie było "za mało" słodkie.
A4 to 20x40 cm?
Hmmm....zalezy od wysokosci. Na taka blache potrzebowalabym do 18 jaj, 15 lyzek cukru, 18 lyzek maki i odrobina proszku do pieczenia. Biszkopt wyrosnie ponad blache.

Ja rowniez ograniczam cukier - on nie ma wplywu na wysokosc biszkoptu. W zaleznosci jak ubijasz mase na biszkopty - cukier moze jedynie usztywnic piane ale jak odejmiesz troche cukru to na pewno biszkopt sie uda
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Rybeczka10

Member
Paź 10, 2012
32
0
0
Torty robiłam pierwszy raz, strasznie lubie lukier plastyczny bo mozna poszaleć. Gorzej z kremem i szprycom ale się staram rozgryżć temat. Ćwicze na muffinach ku uciesze moich chłopaków. Czytam Wasze wpisy i powalacie mnie wiedzą. Dzięki za przepis na piping żel właśnie miałam go zamówic. Jesteście wielkie!

 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
lambethka @ 10 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1354313A4 to 20x40 cm?
Hmmm....zalezy od wysokosci. Na taka blache potrzebowalabym do 18 jaj, 15 lyzek cukru, 18 lyzek maki i odrobina proszku do pieczenia. Biszkopt wyrosnie ponad blache.

Ja rowniez ograniczam cukier - on nie ma wplywu na wysokosc biszkoptu. W zaleznosci jak ubijasz mase na biszkopty - cukier moze jedynie usztywnic piane ale jak odejmiesz troche cukru to na pewno biszkopt sie uda
icon_biggrin.gif
A4 to ok 21*30. Ja mam taką blachę również. Aż 18 jaj? A na tort 22cm to ile jaj uæywasz?
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
elmagra @ 11 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1354435A4 to ok 21*30. Ja mam taką blachę również. Aż 18 jaj? A na tort 22cm to ile jaj u?ywasz?
Uno momento...musze policzyc bo chyba wczoraj sie mi kwadraty pomerdaly
gruebel_2.gif
ide poogladac moje blachy

40x 20 to okolo 22-23 porcji czyli odpowiednik kola 30 cm srednicy
gruebel_2.gif

Aaaa widzisz - ja mam wysokie blachy - ok 7 cm wysokosci i dlatego tyle jaj a masy daje do blachy tyle zeby pol cm byla ponizej rantu. Do 30 - tki daje miedzy 16 a 18 jaj - w zaleznosci czy rozmiat M czy L.

Mam jedna blache '28 ''normalnej''wysokosci i do niej daje 16 jaj M. Jesli mam jaja L to 14 sztuk.

Do '22 uzywam 8 jaj L lub 9 jaj M.

Ja pieke naprawde wysokie biszkopty. Wiec stad u mnie tyle tego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
u mnie jest ta roznica ze ja wole jak biszkopt wyrasta ponad blache i wtedy moge gore rowno obciac. No i ja mam blachy wyzsze od standartowych
icon_biggrin.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Czym sie smaruje ozdoby z masy cukrowej, zeby byly blyszczace? Na pewno jest w tym watku odpowiedz, ale nie mam czasu szukac, bo masa do tortu mi nie tezeje i musze cos z tym zrobic. Pomocy, pliss
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy