Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
marioletta @ 29 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374383mam pytanko

czy można użyć do masy glukozy płynnej ??

jakie będą wtedy proporcje?

nie jestem w stanie kupić glukozy w proszku i klops, masy nie bedzie ??

pomocy
ja powiem tak... używam glukozy w płynie do namaczania żelatyny a potem i tak sypię w proszku. więc nie pomogę, myślę że glukoza w proszku jest niezbędna ponieważ dzięki glukozie cukier nie krystalizuje się

a w aptece pytałaś?

Lut 21, 2012
320
0
0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
marioletta nie masz dostępu do zwykłego spożywczaka? Jeszcze się nie spotkałam z tym aby gdzieś nie było glukozy
gruebel_2.gif
U mnie nawet w małym sklepiku osiedlowym jest.Sprawdź.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
elmagra @ 29 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374235ola_wroclaw[/b], jaki masz twój ulubiony przepis na biszkopt? Podasz? Ja jeszcze szukam tego idealnego, bo ten "rzucany" jest dla mnie ok, ale nie rośnie mi tak bardzo jak innym z tej samej ilości jaj.
icon_smile.gif
A Kubuś i reszta świetny, jedynie Piglecik wygląda jakby za dużo na siłownię chodził, hihihi. Ale słodki jest. I rozumiem jak się musiałaś napracować, bo ja w czerwcu lepiłam figurki z bajki o pingwinku Popolo, ciężka robota tak idealnie oddać wygląd bajkowy.
icon_smile.gif
Biszkopt:

3/4 szklanki maki tortowej
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

sposób przygotowania
biszkopt przygotować dzień wczesniej, zostawic na noc na wierzchu, bez przykrycia.

Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder cały czas ubijając. Powoli dodawać zółtka, przesianą mąkę z proszkiem i mieszać łyżką.
Masę wlać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 min.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Lekko się podłamałam.
Dziś robię tort
icon_smile.gif
ale teraz, gdy przekładałam go na podstawkę (wyciągałam z blachy- on już jest przełożony kremem z bitej śmietany i owoców z galaretką) prawie mi pękł!!!! po prostu za mocno go chyba nasączyłam, biszkopt zrobił się bardzo miękki i nie mogłam całości podnieść. Ale się namęczyłam. Na dodatek popękał od spodu. Wizualnie tego nie widać, ale boję się co będzie jak się go przekroi
icon_sad.gif
((((((((((( mam nadzieję, że to jakoś wszystko "wróci na swoje miejsce". AAAAAAAAAA

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ola_wroclaw @ 29 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374457Lekko się podłamałam.
Dziś robię tort
icon_smile.gif
ale teraz, gdy przekładałam go na podstawkę (wyciągałam z blachy- on już jest przełożony kremem z bitej śmietany i owoców z galaretką) prawie mi pękł!!!! po prostu za mocno go chyba nasączyłam, biszkopt zrobił się bardzo miękki i nie mogłam całości podnieść. Ale się namęczyłam. Na dodatek popękał od spodu. Wizualnie tego nie widać, ale boję się co będzie jak się go przekroi
icon_sad.gif
((((((((((( mam nadzieję, że to jakoś wszystko "wróci na swoje miejsce". AAAAAAAAAA
Wróci, wróci
icon_smile.gif

Dla ułatwienia warto przekładać na płaskiej sztywnej podkładce, np. dnie od tortownicy (gdy w blaszce to ważne, żeby choć jedna strona blachy była bez rantu!) a później jedną ręką trzymając od spodu ciasto, lekko przechylone a drugą, przy pomocy długiego noża, zsunąć na właściwe miejsce. Jak całość jest schłodzona to bez uszczerbku, ładnie da się w ten sposób przenieść na właściwe miejsce.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
joanis @ 29 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374382(...)z drugiej strony nie wiem czy takie beztalencie jak ja da radę zrobić taki bukiet wiec szkoda mi kasy na te druciki
a jeszcze mam pytanko bo nie mam kompletnie wyobrażenia jakiej grubości są te druciki, czy jest jakaś zasada że np do ilii taka grubość do róży inna i do listków inna, bylabym wdzieczna za wprowadzenie w temat
anbetung.gif
Po pierwsze wezme przez kolano i natrzepie w goly zad za to ''beztalencie''
strafe.gif

Po drugie - rob, trenuj, cwicz, klnij pod nosem jak nie wychodzi, pokazuj nawet porazki - wspolnymi silami forumowymi dojdziemy do celu
icon_biggrin.gif

Co do grubosci drutow ja uzywam praktycznie non stop 20-tek, czasem 18-tek

index.php?act=findpost&pid=1374383mam pytanko
czy można użyć do masy glukozy płynnej ??
jakie będą wtedy proporcje?

nie jestem w stanie kupić glukozy w proszku i klops, masy nie bedzie ??
pomocy
Slyszalam, ze mozna aczkolwiek nigdy nie czulam potrzeby stosowania. Z proporcjami niestety chwilowo nie pomoge

ola_wroclaw @ 29 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374457Lekko się podłamałam.
Dziś robię tort
icon_smile.gif
icon_sad.gif
1. Jesli przekladam biszkopt kremem/smietana z uzyciem rantu/kolnierza to:
a. robie to juz bezposrednio na podkladzie
b. jesli nie robie tego na podkladzie to robie na plaskiej powierzchni i pozniej razem z rantem, popychajac spycham calosc na podklad lub patere.

Osobiscie polecma sposob A. Przy krojeniu biszkopt powinien sie trzymac kremu, ktory raczej podczas schladzania powinien sie zwiazac.

Wpadki sie zdarzaja - to normalne. Co do nasaczania - zapytaj osoby, ktorym juz robilas tort czy byl wystarczajaco mokry czy jednak maja jakies uwagi. Ja zawsze prosze klientow o opinie. Dzieki temu zawsze mozna zrobic cos lepiej
icon_biggrin.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
załamałam się. To wyjątkowo nie mój dzień
icon_sad.gif

Zrobiłam tort na imprezę dla męża do pracy (z bohaterami Kubusia Puchatka). Wiem, że niezbyt związane to z tematem, ale po prostu chciałam zrobić reklamę
icon_smile.gif
Oni mają dzieci ;););)

No ale do rzeczy:
1)ten nieszczęsny biszkopt się połamał od środka! Boję się jak to będzie wyglądać.
2) Wszystko jest jakieś takie miękkie, że nie wiem czy w ogóle ten biszkopt dać mężowi jutro. Biszkopt z kremem był długo w lodówce więc powinien się porządnie związać, a miałam wrażenie, że mi wszystko płynie
icon_sad.gif
(((( Nawet jak podnosiłam na podstawce to jakoś się odkształcał. Nie wiem co robić. Nasączyłam go tyle co tort dla mojego siostrzeńca, który był ponoć idealny. Więc nie wiem o co chodzi
icon_sad.gif

3) Zrobiłam wczoraj samoróbkę. Może nie będę tego komentować. W każdym razie dla mnie nieporozumienie. Porwało mi się strasznie, musiałam robić łaty.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Olu, myślę tak, twórca przeważnie krytycznie patrzy na swoje dzieło bo dąży do ideału. Może to tylko Ty widzisz mankamenty, inni nawet nie pomyślą, że coś nie tak.
O środek bym się nie martwiła bo nie podejrzewam, żeby przez przekładanie na podkładkę zmasakrował się kompletnie, przecież nie wypadł Ci z rąk ;) Śmietana czasami wychodzi luźniejsza ale nigdy nie widziałam płynącej w torcie.
Jeżeli wygląda nieestetycznie to nie będzie reklamą, wręcz przeciwnie.
Myślę, że jak nam pokażesz to obiektywnie skomentujemy co i jak i czy warto reklamować. Jeżeli mamy ocenić to pokaż tę gorszą stronę, spękania.

Edytuję, bo widzę, że jest zdjęcie.
Z tego zdjęcia nie widać, żeby cokolwiek było źle wykonane. Albo bardzo umiejętnie zamaskowałaś mankamenty albo one są do wychwycenia przez lupę
icon_smile.gif
, czego podejrzewam, pracownicy robić nie będą
icon_wink.gif

Torcik pierwsza klasa! Jak najbardziej maż powinien się nim pochwalić i możesz być dumna
daumen.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
było to tak, że pękało mi po bokach. Boki miały być całe zielone, ale jak widać musiałam zmienić plany (i miałam tylko taki sraczkowaty na stanie już zabarwiony), więc zrobiłam takie pseudo górki, czy cokolwiek ;) Niestety robiłam to z 5 takich pasów, ale coś źle zaplanowałam i jest jeszcze jeden taki mini-pasek. Czyli jest to posklejane. Zamaskowałam lekko kwiatkami czy trawką, no ale dla mnie jest to nie do przyjęcia. Natomiast też zdaję sobie sprawę, że pewnie niewielu "laików" zwróci na to w ogóle uwagę, no skupią się pewnie na figurkach i całym zamieszaniu związanym z tortem ;)

tutaj widać te moje nieszczęsne maskowanie. Ogólnie spękań już nie widać...

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Tak, jak napisałam wyżej, nikt poza Tobą o mankamentach pojęcia nie będzie miał, serio!
A gratulacje należą Ci się za to, że się nie poddajesz i potrafisz zamaskować tak, że wygląda jakby od początku było zaplanowane. Nawet mistrzowi coś się nie udaje ale maskuje, żeby wyglądało na zamierzone działanie. Wyobrażasz sobie całodniowy dorobek zmarnować i wszystkie składniki wyrzucić?
Jutro czekaj na męża bo na pewno będzie miał dużo ochów i achów do przekazania
icon_lol.gif
A może uda się mężowi cyknąć fotkę w przekroju? Sama ocenisz jak środek wyglądał i czy coś było nie tak.

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
index.php?act=findpost&pid=1374425w aptece tylko kroplówki :D , w sklepie internetowym jest i owszem ale za długo trzeba czekać,

trudno ... trzeba będzie improwizować ... a w domu na stole leży duża paka glukozy ..
jestem teraz w norwegii i niestety nie ma, przynajmniej tu gdzie szukałam ja i znajomi..

znalazłam tylko w sklepie internetowym

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
ja nie moge , mam do zrobienia 4 kg traktor masakra nie mam pojęcia jak zrobić takiego kolosa heh Raczej chyba trza go potraktować jak piętrowy i z podkładką nie mam takich podkładów żeby był z przyczepką maaasakra do tego zepsuł mi się aparat i wiocha
icon_sad.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ola_wroclaw, tort super, taki wesoły, masz dryg do dekorowania, a kwiatuszki wyglądają jakby tam miały być od początku. Widzę, że przepisy na biszkopty bardzo są do siebie podobne, ciekawe czym się różnią jeśli jeden ma mniej mąki, a drugi więcej - jakie to ma znaczenie dla udanego wypieku? No i nie napisałaś na jakiej wielkości tortownicę te proporcje z 6 jaj, wyrasta ci taki jak forma wysoki? Aha, a mi ostatnio biszkopty pieką się trochę popękane na około, taki jakby grzybek/czapeczka im się robi - od czego to?

Mam pytanie do kobiet, które robiły tort kosz z kwiatami - jak umieszczać na nim te kwiaty? (nie mam drutów) na kremie maślanym z góry? Czy może na górze dać płaski kawałek masy cukrowej i na to mocować kwiaty? Jak sprawić, żeby to miało taki wygląd 3-D? Muszę zrobić tort na niedzielę, ale najśmieszniejsze jest to, że nie wiem na ile osób, minimalnie będzie to 5 osób dorosłych a maksymalnie jakieś 10. Myślałam, żeby zrobić w 21cm wyciąć na kształt owalu, będzie trochę mniejszy (ciocia nie chce, żeby jej dużo zostało). Zrobiłam już wczoraj pączki róż i dziś chcę dorobić białe kalie i trochę stokrotek, ćwiczę też robienie gożdzików bez foremek, ale jakoś mi nie wychodzi. Boję się tylko, że mi te kwiaty nie będą dobrze na torcie siedziały.

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
moje kwiatki w koszyku układałam na masie maślanej. biszkopt zrobiłam z ,,górką,, i masą maślaną wyprofilowałam górę a następnie ułożyłamkwiaty i liście

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Ola_wroclaw, gdybyś nie napisała tego wszystkiego, to myślałabym, że tak właśnie miało być (z tymi górkami itp) bardzo ładny torcik!

dziś mam do oddania Peppę, a jutro kolejnego misia...
a mój wczorajszy też ma swoje minusy
icon_sad.gif

miał być Bubleebee, albo ogólnie transformers'y, ale nie miałam odwagi na nic więcej jak tylko logo
icon_sad.gif

a jak poskładałam górę, to napisy okazały się za duże, ale już było za późno...

kuba2.JPG kuba.JPG

Załączniki

• kuba2.JPG
    kuba2.JPG
    77.4 KB · Wyświetleń: 0
  • kuba.JPG
    kuba.JPG
    90.9 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy