Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
kamir @ 30 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1384440Witam serdecznie wszystkie tortujące
icon_smile.gif

Jestem tu nowa, a potrzebuję ulepić z masy cukrowej leżącego kota, może macie jakieś instrukcje jak to zrobić krok po kroku.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
icon_smile.gif
Witaj kamir
wink.gif


Może tu znajdziesz jakiegoś kiciusia http://translate.google.com/translate?dept...a7f8db%26f%3D18 .
Przejrzałam wszystkie strony i znalazłam tam kilka takich leżących kociaków.
 

kamir

Member
Lut 23, 2012
33
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
marioletta @ 1 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1385099właśnie tak przeglądam temat i nie moge na nic trafić ....
Ja to robie w bardzo prosty sposób, kostkę margaryny podgrzewam 30 sekund w mikrofali, potem rozbijam ją mikserem przez jakiś czas, dodaję cukier puder i aromat . Miksuję na puszystą masę na końcu wbijam jedno jajko i znów ubijam do puszystości.

Oczywiście podgrzewam margarynę tylko wtedy gdy wyciągam ją prosto z lodówki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Dziewczyny...wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.Oby biszkopty rosły a masa nie płynęła
wmann.gif

A to torcik na imprezkę w domu.

_1050781.jpg
 

Załączniki

  • _1050781.jpg
    _1050781.jpg
    104.1 KB · Wyświetleń: 0

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Witajcie w Nowym Roku
icon_smile.gif

Wszystkiego co najlepsze Wam życzę Panie artystki
icon_smile.gif


Dziewczyny mam pytania...
- jak lepicie figurki czym "zespalacie" poszczegółne elementy innokolorowe?
- czy jak malujecie na masie barwnikiem to kolor czy plamka koloru nie "rozjeżdża" się? Jak to umijętnie zrobić?
 

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
witajcie kochane Cinki w Nowym Roku


torciki super, bardzo ładne ten z zegarami pomysłowy
icon_mrgreen.gif


zaraz zabieram sie za biszopty do mojego zygzaka
cheers.gif
cheers.gif


a to ostatni zostałam zbesztana przez córkę bo MInnie powinna miec rózowe buty hahaha zdjęcie troszke ciemne bo wieczorem skończyłam
 

Załączniki

  • myszka_minnie.jpg
    myszka_minnie.jpg
    240.2 KB · Wyświetleń: 0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
joanis
anbetung.gif
MINNIE przesliczna, powiedz wycinałaś ją skalpelem? a czym odciskałaś brwi lub uśmiech?

czy ktoś ma jakiś patent na packę domową do wygładzania masy na torcie?
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
joanis, Minnie jak malowana, jakbys ja mojej córce ze ściany zerwała przed chwilą... hehehe. A jakiej masy używasz? Samoróbki? Jeśli tak, to z jakich proporcji? Bo zastanawiam się, czemu np niektóre przepisy mają 50g glukozy a inne 10g na podobne proporcje reszty masy. Czy któraś z was robi bez tłuszczu/Planty? Chyba tym razem spróbuję dać 100g a nie 50g, może masa będzie bardziej plastyczna. A czy dodanie większej trochę ilości rzeczonej Planty też zwiększa plastyczność? Nie lubię jak mi obsycha masa szybko i po lekkim np zgięciu pęka jak stara plastelina, albo ciastolina mojego synka.
icon_smile.gif


Ja póki co wczoraj ulepiłam 4 misie, na jeden tort pójdzie tylko 1 z nich, pozostałe były "treningowe". Ale miś Vanilki mnie przerósł. Może za dużego zrobiłam? No i z czekolady plastycznej i brązowy już nie wygląda tak delikatnie jak od Vanilki.

Hajastan, przyznam, że nie używam packi, nie wiem może to widać na moich tortach, ale jakoś mi nie przyszło do głowy, żeby ją obowiązkowo kupić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Witajcie dziewczyny w Nowym Roku. Wszystkiego najsłodszego życzę
wink.gif

Dziękuję za komplementy
bussi.gif

Jeżeli chodzi o packę domową to kiegyś widziałam na filmiku jak ktoś zrobił sobie taką z większego kawałka masy cukrowej. Była to uformowana kula spłaszczona z jednej strony. Ja sama na początku nie używałam packi i wtedy teiwrdziłam, że po co mi taka, ale jak w końcu skusiłam się już na nią to terz widzę po co mi taka ;)
malwinnnka cudny torcik Kubusiowy
icon_smile.gif

bumelka brawo za wykonanie i pomysłowość
icon_smile.gif

Ballb dzięki za pomysł z tymi galaretkami, ja nakupiłam cztery różne foremki, robiliśmy już czekoladki, ale przecież galaretki lepsze, mniej słodkie
daumen.gif

aneta1111 ja wszystko zlepiam roztworem z cukru pudru i wody, a trudniejsze elementy rozpuszczoną masą cukrową. A jeżeli chodzi o malowanie to kolor nie rozmaże się jeżeli dasz masie trochę przeschnąć, a jeżeli już coś się rozmaże to można to usunąć alkoholem.
joanis Minnie śliczna, jak z plakatu. Powodzenia z Zygzakiem
daumen.gif

Wiem, że obiecałam tutka na misia i jeżeli jutro szybko uporam się z tortem to zrobię instrukcję i ją zamieszczę. Ostatnio naprawdę nie miałam czasu, synio trochę chorował, do tego nawał zamówień, Święta i urodziny synka... no brakuje mi tego czasu na maxa.
Póki co ostatnie torty:

P1120100.JPG

P1120110.JPG

P1120117.JPG

Zbliżenie misia (może coś pomoże)
P1120123.JPG
 

Załączniki

  • P1120100.JPG
    P1120100.JPG
    145.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120110.JPG
    P1120110.JPG
    178.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120117.JPG
    P1120117.JPG
    166.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120123.JPG
    P1120123.JPG
    141.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Vanilko, mnie np nie wychodza proporcje przy tym misiu. powiedz jak się ma np głowa do tułowia 1:2? a jak duzy (w cm) jest cały mis? mój z czekolady wyszedł podobny, ale jakis taki "oporny"... a głowa na wykałaczce jest? a jak miś jest wykonczony z tyłu?
 

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
dzięki kochane za mile slowa, niestety tak się umęczylam przy tej Minnie że szok, w sumie bez pieczenia biszkoptów to prawie 4 godziny przy niej dźgalam
dump.gif


Hajstan wszystko wycinalam skalpelem wg kolorowanki, niestety nie mam rękojeści do skalpela i szlo jak po grudzie
icon_sad.gif
brwi i usmiech też skalpelem cięlam.

elmagra ja tylko na samoróbce pracuję. uzywam 4 lyżeczek żelatyny, 75ml glukozy w plynie. 100g glukozy w proszku, tak mniej więcej 3-4 cm pasek planty no i cukier albo Diamant w woreczku foliowym ( z biedronki się nie nadaje wg mnie, bo jest grubo mielony) albo bodajże Królewski( w czerwonym opakowaniu). Ja w zasadzie nie ściągam mikstury z kąpieli wodnej, dopiero jak zostaje mi końcówka cukru to czekam chwilkę aż przestygnie masa i zagniatam resztę rękami. w tym ostatnim wlasnie za szybko sćiągnęlam i zrobila mi się gumiasta i nie umialam oblozyć kwadratowego tortu tak się zwijalo:(

glukoza zapobiega krystalizacji cukru, a może nieszczelnie zamykasz dlatego się kruszy, a może z gliceryną popróbować??

ja też packi nie używam,jakoś nie bylo potrzeby, ręcami ;) ugniatam, ale myślalam co by może taką styropianową kupić w budowlanym ;)

Vanilko jesteś moim guru
anbetung.gif
tort samochodowy wymiata, ja już mam dreszcze na wspomnienie mojego,
cięzko się robi te wglebienia w poduszce?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lut 21, 2012
320
0
0
Witajcie Dziewczyny w Nowym Roku,
Joanis jeśli chodzi o packę od jakiegoś czasu jej uzywam, zakupiłam na Ebay z Chin, płacę w dolarach i bardzo tanio wychodzi, przesyłka darmowa, duzo ostatnio w ten właśnie sposób kupuję, polecam jedyny minus to trzeba czekać 3 tyg około, ale u nas za takie pieniądze nie kupię
 

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
Wszystkiego dobrego w tym Nowym Roku. Wrzuca na szybciutko moje ostatnie torciki.
 

Załączniki

  • SAM_2537.JPG
    SAM_2537.JPG
    196.8 KB · Wyświetleń: 0
  • SAM_2540.JPG
    SAM_2540.JPG
    166.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy