Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
elmagra @ 2 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1385432ja tylko na samoróbce pracuję. uzywam 4 lyżeczek żelatyny, 75ml glukozy w plynie. 100g glukozy w proszku, tak mniej więcej 3-4 cm pasek planty no i cukier albo Diamant w woreczku foliowym ( z biedronki się nie nadaje wg mnie, bo jest grubo mielony) albo bodajże Królewski( w czerwonym opakowaniu). Ja w zasadzie nie ściągam mikstury z kąpieli wodnej, dopiero jak zostaje mi końcówka cukru to czekam chwilkę aż przestygnie masa i zagniatam resztę rękami. w tym ostatnim wlasnie za szybko sćiągnęlam i zrobila mi się gumiasta i nie umialam oblozyć kwadratowego tortu tak się zwijalo:(
te proporcje są na jaką ilosć cukru? 800g

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
czarnowodzianka @ 7 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1387076witajcie
Mam pytanie techniczne czy robiłyście kiedyś moze piłkę do kosza??? jak uzyskac taki wzorek i jak z kolorem?nie jest to taki do końca czerwony kolor mam zrobić cos takiego na 40 osób, http://cakesdecor.com/cakes/41460
jak myslicie czy jeszcze robić spód? mam taką blaszkę z ikea pół kole i złącze ją by piłka wyszła
I jeszcze jedno czy któraś z Was robiła figurkę z ryzu preparowanego?, mam zrobić Minie http://notatnik-przepisowy.blogspot.com/20...k-po-kroku.html czy macie jakies inne pomysły? Będę wdzięczna za pomoc

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
pk dzięki
icon_smile.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
joanis @ 8 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1387346to porcja na 1 kg cukru, jeżeli wrabiam na cieplo tyle wchodzi ;)
Joanis, ja nie twierdzę, że nie wchodzi kilogram, ale właśnie zawsze się dziwiłam, że mi tak mało wchodzi. Nie pamiętam już kiedy dodałam 800g. No i też wgniatam od razu po rozpuszczeniu żelatyny i glukozy.
icon_smile.gif
Mam oszczędniejszą wersję. Myślicie, że to wpływa na jakość masy?

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Witam,
mi też zawsze wchodzi mniej cukru niz w przepisie, nie wiem od czego to zalezy.
I nie wiem czy to jest przyczyną, czy cos innego ale najczęściej mam problem z gładkim ułozeniem masy na torcie - zostają mi zakładki na dole.
Fakt ze tortów nie robię za duzo, ale do tej pory tylko 2 razy udało mi się obłożyc tort bez zakładek.
Zreszta to już było czuc w trakcie wyrabiania masy ze jest "inna", i faktycznie zadnych problemów z obkładaniem.
Żelatyny na pewno nie przegrzewam, i naprawde nie wiem w czym tkwi mój błąd
icon_sad.gif

A za niecałe 2 tyg. będę robić tort na 5 urodziny córki...

Nanami

Member
Wrz 6, 2009
6
0
0
Witam was wszystkie, same cuda tutaj widzę
icon_wink.gif
A przeglądam wątek od jakiegoś czasu codziennie. Mam do was kochane pytanie co do barwnika.
Mam te żelowe firmy wilton. Ile potrzebuję aby zabarwić jedną porcję masy na intensywny czerwony?

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Kochane piękne torty !!!
W "Ozdoby, krok po kroku" wkleiłam tutorial na misie. Przepraszm, że tak długo to trwało, ale ten ciągły brak czasu...
Nanami trudno powiedzieć ile. Jeżeli potrzebujesz tylko czerwony zacznij barwienie już na etapie robienia masy tzn. dodaj trochę barwnika do płynnej żelatyny. Później możesz dodawać w trakcie wyrabiania masy. Zostaw na dzień do "przegryzienia się" i w razie potrzeby znowu dodaj.

A tu moje ostatnie:

P1120152.JPG

P1120165.JPG

Załączniki

• P1120152.JPG
    P1120152.JPG
    183.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120165.JPG
    P1120165.JPG
    238.8 KB · Wyświetleń: 0

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
elmagra @ 8 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1387421Joanis, ja nie twierdzę, że nie wchodzi kilogram, ale właśnie zawsze się dziwiłam, że mi tak mało wchodzi. Nie pamiętam już kiedy dodałam 800g. No i też wgniatam od razu po rozpuszczeniu żelatyny i glukozy.
icon_smile.gif
Mam oszczędniejszą wersję. Myślicie, że to wpływa na jakość masy?
goma @ 8 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1387446Witam,
mi też zawsze wchodzi mniej cukru niz w przepisie, nie wiem od czego to zalezy.
I nie wiem czy to jest przyczyną, czy cos innego ale najczęściej mam problem z gładkim ułozeniem masy na torcie - zostają mi zakładki na dole.
Fakt ze tortów nie robię za duzo, ale do tej pory tylko 2 razy udało mi się obłożyc tort bez zakładek.
Zreszta to już było czuc w trakcie wyrabiania masy ze jest "inna", i faktycznie zadnych problemów z obkładaniem.
Żelatyny na pewno nie przegrzewam, i naprawde nie wiem w czym tkwi mój błąd
icon_sad.gif

A za niecałe 2 tyg. będę robić tort na 5 urodziny córki...
mogę powiedzieć ze swojego doświadczenia dziewczyny, ja robię to tak, wyrabiam masę "na cieplo" i wtedy wchodzi ok 1kg cukru,masa jest ciepla i cieplą walkuję, wtedy jest mocno elastyczna, nie zostawia zakladek. jak sobie przedostanio za wcześnie ściągnęlam z kąpieli wodnej to wyszla bardzo gumiasta i nie moglam jej w ogóle naciągnąć ( a na dodatek trafil mi się kawdratowy tort) -masakra byla i wyszly zakladki na rogach. musialam improwizować i bylam zmuszona zrobić koronkę, bo jak przycięlam dól masy to się dziwnie skurczyla.
ja nie umiem robić z masy "odgrzewanej" np. z poprzedniego dnia.
to tyle nt. moich eksperymentów

Vanilko super!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
taaaaaak... znów to samo :D człowiek kilka dni się "opuści" i już ma do nadrobienia, ze ho ho!
dziewczynki jesteście coraz lepsze, z posta na post!!!
Asiulla, Vanilka - brak słów!!!
anbetung.gif

nie sposób wymienić każdego z osobna!!!
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

moje dwa ostatnie:

a.JPG

b.JPG

c.JPG

d.JPG

Załączniki

• a.JPG
    a.JPG
    56.1 KB · Wyświetleń: 0
  • c.JPG
    c.JPG
    85.5 KB · Wyświetleń: 0
  • d.JPG
    d.JPG
    111.8 KB · Wyświetleń: 0
  • b.JPG
    b.JPG
    59.8 KB · Wyświetleń: 0

Nanami

Member
Wrz 6, 2009
6
0
0
Dziękuję
icon_wink.gif
ale muszę was jeszcze trochę pomęczyć bo czytam i czytam kolejne strony ale nie wiem czy dobrze rozumiem.
Czy pod masę cukrową muszę robić tort z kremem maślanym? Czy mogę zrobić tort z kremem śmietanowym/budyniowym a całość obłożyć kremem maślanym i na to dekoracja?

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Nanami @ 9 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1387645Dziękuję
icon_wink.gif
ale muszę was jeszcze trochę pomęczyć bo czytam i czytam kolejne strony ale nie wiem czy dobrze rozumiem.
Czy pod masę cukrową muszę robić tort z kremem maślanym? Czy mogę zrobić tort z kremem śmietanowym/budyniowym a całość obłożyć kremem maślanym i na to dekoracja?
możesz zrobić tort z kremem jaki lubisz
icon_smile.gif
musisz go jedynie tą maślana "otynkowac"
po prostu chodzi o to, by odseparowac np kremowke od masy cukrowej...
masa cukrowa nie lubi podkładów na bazie wody, zdecydowanie za to lubi tłuszcz
icon_smile.gif

chyba tak to jakoś czytałam kiedyś
icon_smile.gif
pozdrawiam!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Wszystkie torty piękne, a piersiasty pierwsza klasa.
No i ten napis..., malena h powiedz czy to z jakiegos szablonu czy "od ręki" ?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy