Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Jo_anna1 @ 4 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397821następnym razem spróbuj "potrzymać" namoczoną żelatynę z glukozą i plantą troszeczkę dłużej w kąpieli wodnej, może wpływ mieć to że nie dokładnie połączyły się składniki. spróbuj zmienić cukier puder. może żelatynę z innej firmy sprawdź. Musisz poeksperymentować
Potwierdzam zdanie Jo_anny1. Ja tez długo (ponad rok) nie mogłam dojsc do ładu z masa, nie była tak elastyczna zeby ułozyc ja bez zakładek, rwała sie, kruszyla mimo iz cukru dawałam mniej niz w przepisie. Niedawno przez przypadek trzymałam papkę długo w kąpieli wodnej i okazało sie ze to było to. Masa od tamtej pory zawsze wychodzi mi rewelacyjnie plastyczna. Ja sprawdzam to "smakując" łyżeczka odrobinę papki, jak juz nie wyczuwam drobin glukozy to jest ok.

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
goma @ 4 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397832Potwierdzam zdanie Jo_anny1. Ja tez długo (ponad rok) nie mogłam dojsc do ładu z masa, nie była tak elastyczna zeby ułozyc ja bez zakładek, rwała sie, kruszyla mimo iz cukru dawałam mniej niz w przepisie. Niedawno przez przypadek trzymałam papkę długo w kąpieli wodnej i okazało sie ze to było to. Masa od tamtej pory zawsze wychodzi mi rewelacyjnie plastyczna. Ja sprawdzam to "smakując" łyżeczka odrobinę papki, jak juz nie wyczuwam drobin glukozy to jest ok.
Dzięki dziewczyny jesteście wielkie
anbetung.gif
ja zawsze się bałam że za długo będzie w kąpieli papka i będzie do wyrzucenia
icon_razz.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziewczyny, poratujcie. Mam robić tort do pracy na tłusty czwartko-piątek. Chciałam zrobić filiżanki na spodkach takie jak tu ktoś pokazywał, ale nie mam fajnej filizanki na wzor, albo mam za wielkie. Szkoda, ze moja corka nie ma zestawu dla lalek...
Pomóżcie z pomysem, chcę, żeby to był fajny tort, nie taki tylko pokryty masą czy czekoladą. Jest to tort dla "gabinetu" pełnego anglistów. Za dużo ich i za mało czasu, żeby zrobić indywidualne rzeczy. Myślałam o pączkach, ale znając moje bez-talencie rzeźbiarsko-plastyczne, to kiepsko to widzę. Może by tak np książki tak na dwie trzy kupki poukładane a na grzbietach np imiona wszystkich osób napisane? Ma to sens? Poratujcie.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Elmagro, to może ukształtuj filiżanki na jakiejś szklaneczce lub kieliszku albo w foremce do mufinek. Przecież nie musisz całości masą wykładać, wystarczy część.

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Jo_anna1 @ 5 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397940Elmagro, to może ukształtuj filiżanki na jakiejś szklaneczce lub kieliszku albo w foremce do mufinek. Przecież nie musisz całości masą wykładać, wystarczy część.
No właśnie próbowałam, ale jak chcę do małego kieliszka do wódki (mam aż jedną sztukę w domu, hahaha) to nie umiem tego tam wcisnąć... No a poza tym, to jak się robi spodeczki? No cóż, muszę jeszcze pokombinować wieczorem.
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
To może nie wciskaj do środka a na zewnątrz obłóż
icon_mrgreen.gif

A na spodeczek wytnij kółko i
- podłóż cos pod brzegi żeby się uniosły i tak podsusz
- połóż na czymś żeby opadły, podsusz i postawisz odwrócone brzeżkami do góry
- zrób narzędziem kulkowym falbankę, da złudzenie lekkości i uniesienia
Zdecydowanie pokombinować trzeba ale na pewno się uda

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Sylwia1978 @ 5 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397922Dzięki dziewczyny jesteście wielkie
anbetung.gif
ja zawsze się bałam że za długo będzie w kąpieli papka i będzie do wyrzucenia
icon_razz.gif
Musisz tylko uważać zeby papka sie nie nagrzała za mocno, bo wtedy faktycznie bedzie do wyrzucenia. Ja chwile podgrzewam mieszając ciagle, potem jak jest za ciepła to zdejmuje z kuchenki i nadal mieszam, potem znów troche do ciepełka i tak ładnych pare minut, sprawdzajac własnie konsystencje i temperature. Powodzenia
icon_smile.gif

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Moje miłe tortomaniaczki
..te, które robią to tez na "zarobek"...
Czy oprócz tortów robicie inne ciasta lub potrawy? Czy tylko z tortów da się żyć? Tak się zastanawiam....

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
cześć dziewczyny, na urodziny córki zrobię tort z peppą, ale nie umiem się zdecydować czy zrobic siedzącą czy płaską wycinaną
no i spróbuję zrobić mase dzień wcześniej, bo ja zawsze od razu kładę na tort.

no i wiem że nie bardzo w temacie ale próbowałam bawć się szablonami i takie coś wyszło na ciasteczkach

Załączniki

• 480502_127117644131052_578401493_n.jpg
    480502_127117644131052_578401493_n.jpg
    208.2 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
asiulla1984 @ 4 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397766dziewczyny nie pamiętam która to z was robiła tort z royal ircing? taki jak tu http://translate.googleusercontent.com/tra...mRnHjK9mrWO_-3g
Asiulla, bywam tu od czasu do czasu
icon_smile.gif

ale zrobiłam sobie przerwę w tortowaniu, więc nie mam co pokazywać...
faktycznie robiłam takie "hafty" na tortach,
uwielbiam ta technikę!
używałam worka z tylka do pisania, czyli z maleńkim otworkiem okrągłym
tradycyjny royal icing i trochę wyobraźni
icon_smile.gif

dotychczas nigdy nie używałam szablonu kwiatów, ale jak będzie musiał byc wzór idealny,
to na pewno użyje...

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
malena h @ 5 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1398069Asiulla, bywam tu od czasu do czasu
icon_smile.gif

ale zrobiłam sobie przerwę w tortowaniu, więc nie mam co pokazywać...
faktycznie robiłam takie "hafty" na tortach,
uwielbiam ta technikę!
używałam worka z tylka do pisania, czyli z maleńkim otworkiem okrągłym
tradycyjny royal icing i trochę wyobraźni
icon_smile.gif

dotychczas nigdy nie używałam szablonu kwiatów, ale jak będzie musiał byc wzór idealny,
to na pewno użyje...
a jak robisz royal icing?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy