Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
nigdy nie myślałam, że gumki są potrzebne do równego szczypania, robiłam zawsze bez

Załączniki

• konfirmacja.jpg
    konfirmacja.jpg
    323.6 KB · Wyświetleń: 0

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Kochane wasze torty to cuda.Ja na razie robię masę i ćwiczę w domu
icon_wink.gif
)))Aż boję się jak mąż zobaczy paczkę z Allegro z akcesoriami,tyle potzrbnych rzeczy
zwinker.gif

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
A plastikowe szczypce też się sprawdzają czy lepiej metalowe? Ostatnio na allegro widziałam metalowe po 22zł za sztukę i w tej samej ceniebbyl cały komplet plastikowych ...
denknach.gif

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Karolina794 @ 27 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1405007Kochane wasze torty to cuda.Ja na razie robię masę i ćwiczę w domu
icon_wink.gif
)))Aż boję się jak mąż zobaczy paczkę z Allegro z akcesoriami,tyle potzrbnych rzeczy
zwinker.gif
mam ten sam problem z mazem ale znalazlam sposob jak ukryc moje zakupy.
prosze syna zeby mi kupowal szczegulnie z ebay potem chowam a maz sie dziwi czemu co raz
mniej miejsca w szafkach.
rofl.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
malutka25 @ 27 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1405080A plastikowe szczypce też się sprawdzają czy lepiej metalowe? Ostatnio na allegro widziałam metalowe po 22zł za sztukę i w tej samej ceniebbyl cały komplet plastikowych ...
denknach.gif
Wolałabym kupić na początek jedną czy dwie sztuki metalowych niż cały komplet plastikowych. Plastikowe są dużo mniej wytrzymałe a poza tym to używam ze trzech wzorów. Po co mają miejsce w szafkach zajmować
icon_mrgreen.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
H-elen ja mam jeszcze pytanie dotyczące noża strunowego.
Czy udaje sie nim ciąć biszkopt/ciasto na cienkie blaty czy jednak raczej takie trzeba piec na osobnych blaszkach ?
Bo standardowo to tnie sie na 3 blaty, a jakbym chciała na 4 lub 5 ?

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
dziewczyny mam pytanie odnośnie tortu ze zdjęcia- nie mojego autorstwa (zdjęcie z neta)
Pokaż załącznik 80809
jak myślicie - nie wyschną za bardzo te płatki na dolnym piętrze, da się go kroić? bardzo pasowałoby mi take zdobienie do tortu z baletnicą ale nie wiem czy to się sprawdzi w praktyce przy krojeniu, czy się nie skruszy albo gorzej

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
goma @ 28 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1405331H-elen ja mam jeszcze pytanie dotyczące noża strunowego.
Czy udaje sie nim ciąć biszkopt/ciasto na cienkie blaty czy jednak raczej takie trzeba piec na osobnych blaszkach ?
Bo standardowo to tnie sie na 3 blaty, a jakbym chciała na 4 lub 5 ?
To żaden problem, możesz ciąć tak cienko na ile pozwala Ci struktura ciasta ale nie cieniej niż nóżka struny bo tak musi opierać się obejma z drutem. Biszkopt musi być dobrze schłodzony, najlepiej zawinięty w ściereczkę czy papier, żeby zbytnio nie wysechł.
Po bokach, nad nóżkami są takie jakby zadziory, wręby. To nic innego jak odstępy do ustawienia wysokości na ją chcemy uciąc poszczególne blaty. Zdarza mi się ciąć i na 5 części.
Tak jak wcześniej pisałam, jedna ręką przytrzymaj ciasto z góry a jak już się natnie to będzie dalej dobrze szło.

Gosiakw, niestety, nie pomogę bo takich falbanek nie robiłam. Myślę, że gdyby po udekorowaniu podać, to nie zdążą zbytnio zesztywnieć. Gdyby stał dobę to końce pewnie podeschną. Inaczej zachowuje się masa cukrowa położona na maślanej, jest miękka.
Może któraś ze specjalistek falbankowych coś podpowie
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
no niestety będzie podany trochę później, bo muszę go przetransportować do wawy
icon_neutral.gif
ale tego samego dnia rano bym go robiła to może jest jakaś szansa...

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Kochane szukam na forum,ale nie mogę znależć.Ktoś robił tort w kształcie butelki whiskey.Mam na niego zamówienie jest gdzieś tutorial do niego;-)

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
W tym tygodniu robiłam dwa torty firmowe...pierwszy raz. Stresa miałam jak nigdy.Nie do końca jestem z nich zadowolona,ale najważniejsze,że się podobały i smakowały.Czasem wydaje mi się,że chyba jesteśmy zbyt krytyczne dla siebie samych,bo inni są zachwyceni.
Zrobiłam też pierwszy tort na próbę z haftem z lukru
roflmao_2.gif
fajnie brzmi ale ale niestety stwierdzam że to zabawa nie dla mnie.Nie wiem czy kiedyś jeszcze spróbuję
no_shakinghead.gif

_1050827.JPG

TM_31.jpg

_1050823.JPG

Załączniki

• _1050827.JPG
    _1050827.JPG
    54.8 KB · Wyświetleń: 0
  • TM_31.jpg
    TM_31.jpg
    34.2 KB · Wyświetleń: 0
  • _1050823.JPG
    _1050823.JPG
    77.2 KB · Wyświetleń: 0

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
h-elen @ 28 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1405375To żaden problem, możesz ciąć tak cienko na ile pozwala Ci struktura ciasta ale nie cieniej niż nóżka struny bo tak musi opierać się obejma z drutem. Biszkopt musi być dobrze schłodzony, najlepiej zawinięty w ściereczkę czy papier, żeby zbytnio nie wysechł.
Po bokach, nad nóżkami są takie jakby zadziory, wręby. To nic innego jak odstępy do ustawienia wysokości na ją chcemy uciąc poszczególne blaty. Zdarza mi się ciąć i na 5 części.
Tak jak wcześniej pisałam, jedna ręką przytrzymaj ciasto z góry a jak już się natnie to będzie dalej dobrze szło.
H-elen bardzo Ci dziekuję za wyczerpującą odpowiedź.
Jeszcze sie wahałam ale teraz już wiem ze kupie sobie ten nóż przy okazji najbliższych zakupów.

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
No i zapomniałam napisać ze piekne torty porobiłyscie.
Uśmiechnęłam sie jak zobaczyłam tort dla Vorwerk, bo akurat jutro przyjdzie do mnie babka zaprezentować mozliwości Termomixa.

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
Śliczniuchne torty
lecker.gif
bardzo podoba mi się serduszko asiulli 1984- skromne i przepiękne
lecker.gif

dziewczyny czy któraś z was robiła tort z falbankami? chciałabym wykończyć tort z baletnicą "falbanami" z platków róży i nie wiem czy mi za bardzo nie wyschną, czy da to się później kroić? czy nie będzie sie kruszyć lub gorzej
icon_neutral.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy