Karolina794 @ 27 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1405007Kochane wasze torty to cuda.Ja na razie robię masę i ćwiczę w domu)))Aż boję się jak mąż zobaczy paczkę z Allegro z akcesoriami,tyle potzrbnych rzeczy![]()
mam ten sam problem z mazem ale znalazlam sposob jak ukryc moje zakupy.
prosze syna zeby mi kupowal szczegulnie z ebay potem chowam a maz sie dziwi czemu co raz
mniej miejsca w szafkach.![]()
malutka25 @ 27 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1405080A plastikowe szczypce też się sprawdzają czy lepiej metalowe? Ostatnio na allegro widziałam metalowe po 22zł za sztukę i w tej samej ceniebbyl cały komplet plastikowych ...
Wolałabym kupić na początek jedną czy dwie sztuki metalowych niż cały komplet plastikowych. Plastikowe są dużo mniej wytrzymałe a poza tym to używam ze trzech wzorów. Po co mają miejsce w szafkach zajmować![]()
goma @ 28 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1405331H-elen ja mam jeszcze pytanie dotyczące noża strunowego.
Czy udaje sie nim ciąć biszkopt/ciasto na cienkie blaty czy jednak raczej takie trzeba piec na osobnych blaszkach ?
Bo standardowo to tnie sie na 3 blaty, a jakbym chciała na 4 lub 5 ?To żaden problem, możesz ciąć tak cienko na ile pozwala Ci struktura ciasta ale nie cieniej niż nóżka struny bo tak musi opierać się obejma z drutem. Biszkopt musi być dobrze schłodzony, najlepiej zawinięty w ściereczkę czy papier, żeby zbytnio nie wysechł.
Po bokach, nad nóżkami są takie jakby zadziory, wręby. To nic innego jak odstępy do ustawienia wysokości na ją chcemy uciąc poszczególne blaty. Zdarza mi się ciąć i na 5 części.
Tak jak wcześniej pisałam, jedna ręką przytrzymaj ciasto z góry a jak już się natnie to będzie dalej dobrze szło.
Gosiakw, niestety, nie pomogę bo takich falbanek nie robiłam. Myślę, że gdyby po udekorowaniu podać, to nie zdążą zbytnio zesztywnieć. Gdyby stał dobę to końce pewnie podeschną. Inaczej zachowuje się masa cukrowa położona na maślanej, jest miękka.
Może któraś ze specjalistek falbankowych coś podpowie![]()
h-elen @ 28 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1405375To żaden problem, możesz ciąć tak cienko na ile pozwala Ci struktura ciasta ale nie cieniej niż nóżka struny bo tak musi opierać się obejma z drutem. Biszkopt musi być dobrze schłodzony, najlepiej zawinięty w ściereczkę czy papier, żeby zbytnio nie wysechł.
Po bokach, nad nóżkami są takie jakby zadziory, wręby. To nic innego jak odstępy do ustawienia wysokości na ją chcemy uciąc poszczególne blaty. Zdarza mi się ciąć i na 5 części.
Tak jak wcześniej pisałam, jedna ręką przytrzymaj ciasto z góry a jak już się natnie to będzie dalej dobrze szło.H-elen bardzo Ci dziekuję za wyczerpującą odpowiedź.
Jeszcze sie wahałam ale teraz już wiem ze kupie sobie ten nóż przy okazji najbliższych zakupów.
miglietta @ 1 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1405540ups, nie dodałam zdjęciaŚliczny ten tort, jak zrobione są te wałeczki, to wyciskana czekolada, czy masa cukrowa wycisnięta z pistoletu?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.