Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
Vanilko bardzo dziękuję za odpowiedz
anbetung.gif
 

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
sylkag66 @ 4 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417413Moja śmietana ubija się tak sztywno że nie musze dodawać niczego, tylko troszkę cukru pudru. Asiulla jakiej śmietany używasz??
tą 30% z biedronki z piątnicy i jestem bardzo zadowolona, ja bez żelatyny w życiu bym torta nie zrobiła a już szczególnie latem bo się robi z tego g...no że tak powiem, 2 razy robiłam ze śmietan-fixami bo alergie mieli na żelatynę to źle mi się pracowało z tortem a już jak ma być piętrowy to w ogóle porażka jak dla mnie
 

justyna56

Member
Mar 3, 2013
37
0
0
Dziewczyny POMOCY: muszę zrobić tort bezowo czekoladowy, czy mogę pokryć go masą cukrową, czy też ograniczyć się do czekolady POMÓŻCIE PROOOOSZĘĘĘĘ
 

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
asiulla1984 @ 4 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417369na 0,5 l śmietany daję 2 łyżeczki żelatyny, a do śmietany daję miksowane owoce np maliny czy truskawki, jak są świeże to świeże walę, czekoladę, galaretkę, jak robię z brzoskwiniami w kostkę do do śmietany daję brzoskwiniową galaretkę, to samo robię jak jest masa z miksowanymi malinami bądź truskawkami wtedy idzie galaretka w danym smaku, ale oprócz galaretki i tak daję żelatynę tylko troszkę zmieszam ilość, jak robię z ananasem z puszki albo gruszkami z syropu to żelatynę rozpuszczam z tych sokach zamiast wody i śmietana ma później fajny smak
itp. smaków robię dużo różnych
asiulla a ile wody dajesz do zelatyny? i zimną wlewasz?
gruebel_2.gif
, proszę powiedz owoce same miksujesz i dajesz do śmietany, śmietana nierobi się ona wtedy żadka?
gruebel_2.gif

sorki,że tak cię męcze
icon_neutral.gif


vanilka a jak wlewasz ciepła żelatynę to ubita smietana nie robi się żadka?
gruebel_2.gif
 

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
[quote name='asiulla1984' post='1417455' date='4 Apr 2013, 16:57 ']tą 30% z biedronki z piątnicy i jestem bardzo zadowolona, ja bez żelatyny w życiu bym torta nie zrobiła a już szczególnie latem bo się robi z tego g...no że tak powiem, 2 razy robiłam ze śmietan-fixami bo alergie mieli na żelatynę to źle mi się pracowało z tortem a już jak ma być piętrowy to w ogóle porażka jak dla mnie[/quote
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Hajastan @ 4 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417477asiulla a ile wody dajesz do zelatyny? i zimną wlewasz?
gruebel_2.gif
, proszę powiedz owoce same miksujesz i dajesz do śmietany, śmietana nierobi się ona wtedy żadka?
gruebel_2.gif

sorki,że tak cię męcze
icon_neutral.gif


vanilka a jak wlewasz ciepła żelatynę to ubita smietana nie robi się żadka?
gruebel_2.gif
ja wiem, zależy ile żelatyny daję ale to tak na 2 łyżeczki 1/4 szkl gorącej wody, szkoda mi czasu na zalewanie zimną żeby pęczniała.
Truskawki czy maliny używam mrożone, zostawiam na noc żeby się rozmroziły na durszlaku a później je miksuję blenderem. jak rozpuszczę żelatynę i galaretkę to gorące wlewam do tych zmiksowanych owoców i tak sobie to stoi aż śmietana się zrobi średnio gęsta, wtedy wlewam to pomału do śmietany (jest to już chłodne lub letnie), śmietana troszkę się może rozrzedzić ale chwilę poubijam jeszcze i jest ok, miksując łyżką sobie mieszkam to jeszcze tak od spodu bo na dole zostaje zawsze niewymieszana śmietana
a do śmietany samej czystej też wlewam letnią żelatynę, troszkę ci rozrzedzi ale chwila moment i z powrotem gęsta się robi
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
justyna56 @ 4 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417510Litości kobiety nie zostawiajcie mnie bez odpowiedzi ....
cry_1.gif
To nie zostawię
icon_wink.gif
... Nie robiłam takiej kombinacji.
Powiedz, czy zależny Ci bardzo na cukrowej masie?
Jeżeli chodzi o smakowe wrażenia to pokryłabym czekoladą a ozdoby mogłyby być cukrowe (na czekoladzie nie rozpuszczą się).
Jeżeli zależy Ci bardzo na powłoce z masy cukrowej to zauważ, że i beza i czekoladowy wkład też musisz obsmarować masą maślaną. I pytanie, czy tego nie będzie za treściwie i czy da się to równo pod masę wygładzić
icon_wink.gif

Jak napisałam, nie robiłam takiego zestawienia więc to tylko moje przemyślenia.
Może jakąś myśl Ci chociaż podsunęłam.

Iva, moja koleżanka okładała masą czekoladową, którą podlinkowałaś. Była zachwycona. Łatwo się okładało i podobno bardzo dobra, nawet do wyjadania z wiaderka
icon_smile.gif
. Minusem jest cena.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
asiulla1984 @ 4 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417489ja wiem, zależy ile żelatyny daję ale to tak na 2 łyżeczki 1/4 szkl gorącej wody, szkoda mi czasu na zalewanie zimną żeby pęczniała.
Truskawki czy maliny używam mrożone, zostawiam na noc żeby się rozmroziły na durszlaku a później je miksuję blenderem. jak rozpuszczę żelatynę i galaretkę to gorące wlewam do tych zmiksowanych owoców i tak sobie to stoi aż śmietana się zrobi średnio gęsta, wtedy wlewam to pomału do śmietany (jest to już chłodne lub letnie), śmietana troszkę się może rozrzedzić ale chwilę poubijam jeszcze i jest ok, miksując łyżką sobie mieszkam to jeszcze tak od spodu bo na dole zostaje zawsze niewymieszana śmietana
a do śmietany samej czystej też wlewam letnią żelatynę, troszkę ci rozrzedzi ale chwila moment i z powrotem gęsta się robi
Asiula a galaretkę rozpuszczasz w pół litra wody czy mniejsza ilość:)
 

justyna56

Member
Mar 3, 2013
37
0
0
h-elen @ 4 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417518To nie zostawię
icon_wink.gif
... Nie robiłam takiej kombinacji.
Powiedz, czy zależny Ci bardzo na cukrowej masie?
Jeżeli chodzi o smakowe wrażenia to pokryłabym czekoladą a ozdoby mogłyby być cukrowe (na czekoladzie nie rozpuszczą się).
Jeżeli zależy Ci bardzo na powłoce z masy cukrowej to zauważ, że i beza i czekoladowy wkład też musisz obsmarować masą maślaną. I pytanie, czy tego nie będzie za treściwie i czy da się to równo pod masę wygładzić
icon_wink.gif

Jak napisałam, nie robiłam takiego zestawienia więc to tylko moje przemyślenia.
Może jakąś myśl Ci chociaż podsunęłam.

Iva, moja koleżanka okładała masą czekoladową, którą podlinkowałaś. Była zachwycona. Łatwo się okładało i podobno bardzo dobra, nawet do wyjadania z wiaderka
icon_smile.gif
. Minusem jest cena.
dzięki za odpowiedź i podpowiedż,
bussi.gif
bardzo zależy mi na ozdobach cukrowych spróbuję użyć polewy czekoladowej a na niej ozdoby z masy cukrowej położę. DZIĘKUJĘ
 

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Witajcie dziewczyny, długo mnie u Was nie było, miałam sporo zajeć, wreszcie będę mogła realizować swoją tortowa pasję "legalnie", udało mi się dostać fundusze z unii na rozpoczęcie działalności no i ruszamy już po wakacjach- proooooocedury ciągną się jak guma w majtkach
icon_rolleyes.gif
jakbyście chiały też coś zadziałać to próbujcie teraz są nowe środki z kapitału ludzkiego.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
beata34 @ 5 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417557Witajcie dziewczyny, długo mnie u Was nie było, miałam sporo zajeć, wreszcie będę mogła realizować swoją tortowa pasję "legalnie", udało mi się dostać fundusze z unii na rozpoczęcie działalności no i ruszamy już po wakacjach- proooooocedury ciągną się jak guma w majtkach
icon_rolleyes.gif
jakbyście chiały też coś zadziałać to próbujcie teraz są nowe środki z kapitału ludzkiego.
Beato, gratulacje i powodzenia na nowej drodze legalnej działalności. I samych zadowolonych klientów
daumen.gif
 

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
bumelka @ 4 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417405Odnośnie malowania już wiesz ,a co do kuleczek to mam też inny sposób niż mierzenie centymetrem.Ja rozwałkowuję masę i wykrawam wykrawaczką np.kwiatki albo gwiazdki o odpowiedniej wielkości i potem je kulam.Wszystkie są idealnie takie same.Dobrać tylko trzeba wielkość wykrawaczki do interesującego Cię rozmiaru kulki.
Bumelko
Bardzo dziękuję!!!! Faktycznie wtedy będą równe, tymbardziej, że chcę różne kolory
icon_smile.gif


Dziewczyny....jaka tu skarbnica wiedzy! Spokojnie można wydać "Poradnik dla zakręconego tortocholika".
Pozdrawiam Was i życzę udanych tortów
icon_smile.gif
 

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
beata34 @ 5 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1417557Witajcie dziewczyny, długo mnie u Was nie było, miałam sporo zajeć, wreszcie będę mogła realizować swoją tortowa pasję "legalnie", udało mi się dostać fundusze z unii na rozpoczęcie działalności no i ruszamy już po wakacjach- proooooocedury ciągną się jak guma w majtkach
icon_rolleyes.gif
jakbyście chiały też coś zadziałać to próbujcie teraz są nowe środki z kapitału ludzkiego.
Beatko
a z jakiego programu POKL skorzystałaś? Priorytet i nr konkursu? Bardzo mnie zaciekawiłaś
icon_smile.gif
 

7manka777

Member
Lut 6, 2013
66
0
0
dzięki Sabuto
icon_smile.gif
grzechotka, dzidzia i smoczek są z masy cukrowej
icon_smile.gif
też jej używam do zdobienia tortów. A oto kilka:

Zygzak
icon_smile.gif
rofl.gif


latający Pony
icon_smile.gif


upsss dwa takie same zdjęcia to jeszcze to:
 

Załączniki

  • 1355160629937.jpg
    1355160629937.jpg
    15.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 1355160703065.jpg
    1355160703065.jpg
    14 KB · Wyświetleń: 0
  • zygzak.jpg
    zygzak.jpg
    73.7 KB · Wyświetleń: 0
  • zygzak_3.jpg
    zygzak_3.jpg
    59.5 KB · Wyświetleń: 0
  • zygzak_2.jpg
    zygzak_2.jpg
    74.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 1355917989223.jpg
    1355917989223.jpg
    16.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 1355918044128.jpg
    1355918044128.jpg
    15.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 1355917954963.jpg
    1355917954963.jpg
    14.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 1355918012997.jpg
    1355918012997.jpg
    18.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy