sylkag66 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417413Moja śmietana ubija się tak sztywno że nie musze dodawać niczego, tylko troszkę cukru pudru. Asiulla jakiej śmietany używasz??tą 30% z biedronki z piątnicy i jestem bardzo zadowolona, ja bez żelatyny w życiu bym torta nie zrobiła a już szczególnie latem bo się robi z tego g...no że tak powiem, 2 razy robiłam ze śmietan-fixami bo alergie mieli na żelatynę to źle mi się pracowało z tortem a już jak ma być piętrowy to w ogóle porażka jak dla mnie
Iva @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417361Czy któraś z Was używała czekolady plastycznej, takiej jak np ta ?ale ona jest droga w porównaniu nawet do masy SATIN ICE co to za klient,że chcesz ja kupic?
asiulla1984 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417369na 0,5 l śmietany daję 2 łyżeczki żelatyny, a do śmietany daję miksowane owoce np maliny czy truskawki, jak są świeże to świeże walę, czekoladę, galaretkę, jak robię z brzoskwiniami w kostkę do do śmietany daję brzoskwiniową galaretkę, to samo robię jak jest masa z miksowanymi malinami bądź truskawkami wtedy idzie galaretka w danym smaku, ale oprócz galaretki i tak daję żelatynę tylko troszkę zmieszam ilość, jak robię z ananasem z puszki albo gruszkami z syropu to żelatynę rozpuszczam z tych sokach zamiast wody i śmietana ma później fajny smak
itp. smaków robię dużo różnychasiulla a ile wody dajesz do zelatyny? i zimną wlewasz?, proszę powiedz owoce same miksujesz i dajesz do śmietany, śmietana nierobi się ona wtedy żadka?![]()
![]()
sorki,że tak cię męcze![]()
vanilka a jak wlewasz ciepła żelatynę to ubita smietana nie robi się żadka?![]()
Hajastan @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417477asiulla a ile wody dajesz do zelatyny? i zimną wlewasz?, proszę powiedz owoce same miksujesz i dajesz do śmietany, śmietana nierobi się ona wtedy żadka?![]()
![]()
sorki,że tak cię męcze![]()
vanilka a jak wlewasz ciepła żelatynę to ubita smietana nie robi się żadka?
ja wiem, zależy ile żelatyny daję ale to tak na 2 łyżeczki 1/4 szkl gorącej wody, szkoda mi czasu na zalewanie zimną żeby pęczniała.
Truskawki czy maliny używam mrożone, zostawiam na noc żeby się rozmroziły na durszlaku a później je miksuję blenderem. jak rozpuszczę żelatynę i galaretkę to gorące wlewam do tych zmiksowanych owoców i tak sobie to stoi aż śmietana się zrobi średnio gęsta, wtedy wlewam to pomału do śmietany (jest to już chłodne lub letnie), śmietana troszkę się może rozrzedzić ale chwilę poubijam jeszcze i jest ok, miksując łyżką sobie mieszkam to jeszcze tak od spodu bo na dole zostaje zawsze niewymieszana śmietana
a do śmietany samej czystej też wlewam letnią żelatynę, troszkę ci rozrzedzi ale chwila moment i z powrotem gęsta się robi
justyna56 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417466Dziewczyny POMOCY: muszę zrobić tort bezowo czekoladowy, czy mogę pokryć go masą cukrową, czy też ograniczyć się do czekolady POMÓŻCIE PROOOOSZĘĘĘĘLitości kobiety nie zostawiajcie mnie bez odpowiedzi ....![]()
justyna56 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417510Litości kobiety nie zostawiajcie mnie bez odpowiedzi ....
ja nie wiem czy można, ale ja bym tego nie zrobiła. Beza jest krucha a kładąc masę cukrową trzeba bądź co bądź tu wygładzić, tu docisnąć![]()
justyna56 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417510Litości kobiety nie zostawiajcie mnie bez odpowiedzi ....
To nie zostawię... Nie robiłam takiej kombinacji.![]()
Powiedz, czy zależny Ci bardzo na cukrowej masie?
Jeżeli chodzi o smakowe wrażenia to pokryłabym czekoladą a ozdoby mogłyby być cukrowe (na czekoladzie nie rozpuszczą się).
Jeżeli zależy Ci bardzo na powłoce z masy cukrowej to zauważ, że i beza i czekoladowy wkład też musisz obsmarować masą maślaną. I pytanie, czy tego nie będzie za treściwie i czy da się to równo pod masę wygładzić![]()
Jak napisałam, nie robiłam takiego zestawienia więc to tylko moje przemyślenia.
Może jakąś myśl Ci chociaż podsunęłam.
Iva, moja koleżanka okładała masą czekoladową, którą podlinkowałaś. Była zachwycona. Łatwo się okładało i podobno bardzo dobra, nawet do wyjadania z wiaderka. Minusem jest cena.![]()
asiulla1984 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417489ja wiem, zależy ile żelatyny daję ale to tak na 2 łyżeczki 1/4 szkl gorącej wody, szkoda mi czasu na zalewanie zimną żeby pęczniała.
Truskawki czy maliny używam mrożone, zostawiam na noc żeby się rozmroziły na durszlaku a później je miksuję blenderem. jak rozpuszczę żelatynę i galaretkę to gorące wlewam do tych zmiksowanych owoców i tak sobie to stoi aż śmietana się zrobi średnio gęsta, wtedy wlewam to pomału do śmietany (jest to już chłodne lub letnie), śmietana troszkę się może rozrzedzić ale chwilę poubijam jeszcze i jest ok, miksując łyżką sobie mieszkam to jeszcze tak od spodu bo na dole zostaje zawsze niewymieszana śmietana
a do śmietany samej czystej też wlewam letnią żelatynę, troszkę ci rozrzedzi ale chwila moment i z powrotem gęsta się robiAsiula a galaretkę rozpuszczasz w pół litra wody czy mniejsza ilość![]()
ola_wroclaw @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417517ja nie wiem czy można, ale ja bym tego nie zrobiła. Beza jest krucha a kładąc masę cukrową trzeba bądź co bądź tu wygładzić, tu docisnąć
masz rację, głupia nie pomyślałam !![]()
h-elen @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417518To nie zostawię... Nie robiłam takiej kombinacji.![]()
Powiedz, czy zależny Ci bardzo na cukrowej masie?
Jeżeli chodzi o smakowe wrażenia to pokryłabym czekoladą a ozdoby mogłyby być cukrowe (na czekoladzie nie rozpuszczą się).
Jeżeli zależy Ci bardzo na powłoce z masy cukrowej to zauważ, że i beza i czekoladowy wkład też musisz obsmarować masą maślaną. I pytanie, czy tego nie będzie za treściwie i czy da się to równo pod masę wygładzić![]()
Jak napisałam, nie robiłam takiego zestawienia więc to tylko moje przemyślenia.
Może jakąś myśl Ci chociaż podsunęłam.
Iva, moja koleżanka okładała masą czekoladową, którą podlinkowałaś. Była zachwycona. Łatwo się okładało i podobno bardzo dobra, nawet do wyjadania z wiaderka. Minusem jest cena.
dzięki za odpowiedź i podpowiedż,bardzo zależy mi na ozdobach cukrowych spróbuję użyć polewy czekoladowej a na niej ozdoby z masy cukrowej położę. DZIĘKUJĘ![]()
justyna56 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417527masz rację, głupia nie pomyślałam !![]()
Sylwia1978 @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417524Asiula a galaretkę rozpuszczasz w pół litra wody czy mniejsza ilość
nie nie to za dużo, całą galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklanki wody
beata34 @ 5 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417557Witajcie dziewczyny, długo mnie u Was nie było, miałam sporo zajeć, wreszcie będę mogła realizować swoją tortowa pasję "legalnie", udało mi się dostać fundusze z unii na rozpoczęcie działalności no i ruszamy już po wakacjach- proooooocedury ciągną się jak guma w majtkachjakbyście chiały też coś zadziałać to próbujcie teraz są nowe środki z kapitału ludzkiego.
Beato, gratulacje i powodzenia na nowej drodze legalnej działalności. I samych zadowolonych klientów![]()
bumelka @ 4 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417405Odnośnie malowania już wiesz ,a co do kuleczek to mam też inny sposób niż mierzenie centymetrem.Ja rozwałkowuję masę i wykrawam wykrawaczką np.kwiatki albo gwiazdki o odpowiedniej wielkości i potem je kulam.Wszystkie są idealnie takie same.Dobrać tylko trzeba wielkość wykrawaczki do interesującego Cię rozmiaru kulki.Bumelko
Bardzo dziękuję!!!! Faktycznie wtedy będą równe, tymbardziej, że chcę różne kolory![]()
Dziewczyny....jaka tu skarbnica wiedzy! Spokojnie można wydać "Poradnik dla zakręconego tortocholika".
Pozdrawiam Was i życzę udanych tortów![]()
beata34 @ 5 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1417557Witajcie dziewczyny, długo mnie u Was nie było, miałam sporo zajeć, wreszcie będę mogła realizować swoją tortowa pasję "legalnie", udało mi się dostać fundusze z unii na rozpoczęcie działalności no i ruszamy już po wakacjach- proooooocedury ciągną się jak guma w majtkachjakbyście chiały też coś zadziałać to próbujcie teraz są nowe środki z kapitału ludzkiego.
Beatko
a z jakiego programu POKL skorzystałaś? Priorytet i nr konkursu? Bardzo mnie zaciekawiłaś![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.