ola_wroclaw
Member
- Lis 20, 2012
- 496
- 0
- 0
ola_wroclaw @ 23 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423629a ja mam pytanie: tort pietrowy okragly na 35-40porcji. 2pietra. Jakie srednice???ja dałabym 28 i 24.
mag-pio @ 23 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423570Asiulla, całkiem nieświadomie sprawiłaś mi przyjemnośćWątek śledzę regularnie, odzywam się sporadycznie, zdjęć tortów nie wklejam, bo jakoś się nigdy nie odważyłam, ale jak już zobaczyłam Bolka i Lolka, to mi się buzia szeroko uśmiechnęła
To chyba pierwszy raz, kiedy ktoś podpatrywał ode mnie, bo zwykle jest odwrotnie![]()
to dla mnie zaszczyt
a widzisz a ja tak bez pytania twój pomysł podkradłami tak się nie równa z twoim ale dziękuję za uznanie![]()
![]()
justyna56 @ 23 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423559marta12 nie reklamuj książki, ani portalu, tylko przepis podaj skoro go masz
nie reklamuje niczego tak tylko chciałam trochę podpowiedzieć ,ja ją sobie sciągnełam a przepis z którego robię podam póżniej bo teraz lece na wywiadówkę do syna![]()
goma @ 23 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423705Vanilko, masa z bananami tez może być, dzieki za podpowiedzi.![]()
A co własnie zrobić żeby banany nie sciemniały, bo to niefajnie wygląda ???mam taki przepis z książki z Biedry
3/4 l nektaru bananowego
200 g masła
1 i 1/2 opakowania budyniu bananowego
3 zółtka
1/2 szkl cukru pudru
4 banany
Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu, zamiast mleka uzyj nektaru. Dodaj zmiażdzone banany , wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksuj dodająć żółtka. Masło utrzyj z cukrem pudrem i nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo budyń z żółtkami, aż powstanie gładka masa.
goma @ 23 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423754Vanilko, jeszcze raz dziekuję.
Czarnowodzianko, smaczny jest ten krem ?
bo ja kiedys robiłam budyniowy na jakimś soku owocowym , tyle ze chyba bez masła i jakoś mi nie podszedłna budyniu z ananasem robiłąm i mi smakowało
aneta1111 @ 23 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423830Dziewczyny
podbijam post...o półkielichu...
http://tortyinas.blogspot.com/2011/05/tort...sw-zoty_15.html
właśnie chodzi mi o takinie wiem jak to zrobić...??? Czy obłozyć masą na zewnątrz jakiś kielich? Czy środek? Czy jest jeszcze inna metoda?![]()
Bardzo Was proszę o pomocJesteście moją ostatnią nadzieją...
Ja rozwałkowałam masę u obłożyłam na zewnątrz pucharek i nożem obcięłam nadmiar masy aby była połowa kielicha. Trudno mi się zdejmowało z nóżki bo była długa. Następnym razem robiłam oddzielnie czaszę i oddzielnie nogę z postawą ale tę już nie na pucharku... Później lukrem skleiłam.
aneta1111 @ 23 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423830Dziewczyny
podbijam post...o półkielichu...
http://tortyinas.blogspot.com/2011/05/tort...sw-zoty_15.html
właśnie chodzi mi o takinie wiem jak to zrobić...??? Czy obłozyć masą na zewnątrz jakiś kielich? Czy środek? Czy jest jeszcze inna metoda?![]()
Bardzo Was proszę o pomocJesteście moją ostatnią nadzieją...
tutaj https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=34052&st=60 masz (str 4) jak ja robiłam w zeszłym roku - z 3 cześci z masy lekko żółtej, czarę kielicha profilowałam lekko w półkole wypukłe na folii aluminiowej, jak wyschły malowałam barwnikiem złotym na sucho i układałam na torcie a tak wygladał już gotowy
![]()
o.laz @ 23 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423751Dziewczyny, dzięki za wszystkie podpowiedzi dot. ciasta na rzeźbiony tort, już w ogóle nie wiem co robić, piec biszkopty czy wynalazki![]()
Marta12 dawaj przepis, czekam. A piekłaś z niego? zjadliwe to ciasto? bo się naczytałam o angielskich ciastach że okropne w smaku są...
Ciasto zjadliwe w smaku biszkopta tylko trochę mokrzejsze a to przeis z którego ja piekę : 200g cukru(pudru) ,200g miękkiego masła,4 średnie lub 3 duże jajka,200g mąki ,2,5 łyżeczki proszku do pieczenia(ja daję2 )szczypta soli,jeśli ciasto jest trochę za gęste 2 łyżki mleka(to już zależy od mąki jaką dodajemy ) piekarnik:160 Masło łączymy cukrem,aż powstanie bladożółta masa,dodajemy po jednym jajku dosypując do każdego łyżkę mąki dobrze ubijając, można dodać jakiś aromat np.waniliowy,skórkę zcytryny,2 łyżki kakao rozrobionego w łyżce mleka lub łyżkę esencji migdałowej i 2-3 łyżki zmielonycz migdałów ,co kto woli. Dodajemy mąkę dwukrotnie przesianą z proszkiem i delikatnie mięszamy łyżką.Wylewamy do wysmarowanej formy ,jeżeli jest to forma 20cm. to dzielimy na pół i pieczemy dwa ciasta ,jeżeli większa forma to jedno.Pieczemy tak długo aż patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu suchy(30-40min)![]()
Malwinnko super te torciki![]()
Mam jeszcze pytanie: jak zroić masę do dekoracji tortu żeby wyszła biała (nie ze śmietany)?
h-elen @ 23 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1423856Ja rozwałkowałam masę u obłożyłam na zewnątrz pucharek i nożem obcięłam nadmiar masy aby była połowa kielicha. Trudno mi się zdejmowało z nóżki bo była długa. Następnym razem robiłam oddzielnie czaszę i oddzielnie nogę z postawą ale tę już nie na pucharku... Później lukrem skleiłam.Dziękuję![]()
A jeszcze pytanie techniczne...połowę pucharka jakoś odmierzałaś, żeby potem przylegał do tortu? Te kielichy sa tak równiótkie i gładziutkie....potem mówisz, że robiłaś oddzielnie nóżkę, a na czym(żeby było łatwiej). A jak potem suszyłaś, żeby był taki ładniutki?
te pytania stąd, że wczoraj robiłam "przymiarkę" i było mi trudno coś sensownego zrobić![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.