Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
mag-pio @ 23 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423570Asiulla, całkiem nieświadomie sprawiłaś mi przyjemność
icon_smile.gif
Wątek śledzę regularnie, odzywam się sporadycznie, zdjęć tortów nie wklejam, bo jakoś się nigdy nie odważyłam, ale jak już zobaczyłam Bolka i Lolka, to mi się buzia szeroko uśmiechnęła
icon_smile.gif
To chyba pierwszy raz, kiedy ktoś podpatrywał ode mnie, bo zwykle jest odwrotnie ;) to dla mnie zaszczyt
icon_smile.gif
a widzisz a ja tak bez pytania twój pomysł podkradłam
icon_smile.gif
i tak się nie równa z twoim ale dziękuję za uznanie
icon_smile.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Vanilko, masa z bananami tez może być, dzieki za podpowiedzi.
icon_smile.gif

A co własnie zrobić żeby banany nie sciemniały, bo to niefajnie wygląda ???

Lut 21, 2012
320
0
0
goma @ 23 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423705Vanilko, masa z bananami tez może być, dzieki za podpowiedzi.
icon_smile.gif

A co własnie zrobić żeby banany nie sciemniały, bo to niefajnie wygląda ???
mam taki przepis z książki z Biedry
3/4 l nektaru bananowego
200 g masła
1 i 1/2 opakowania budyniu bananowego
3 zółtka
1/2 szkl cukru pudru
4 banany
Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu, zamiast mleka uzyj nektaru. Dodaj zmiażdzone banany , wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksuj dodająć żółtka. Masło utrzyj z cukrem pudrem i nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo budyń z żółtkami, aż powstanie gładka masa.

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Dziewczyny, dzięki za wszystkie podpowiedzi dot. ciasta na rzeźbiony tort, już w ogóle nie wiem co robić, piec biszkopty czy wynalazki
icon_mrgreen.gif

Marta12 dawaj przepis, czekam
icon_smile.gif
. A piekłaś z niego? zjadliwe to ciasto? bo się naczytałam o angielskich ciastach że okropne w smaku są...

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Vanilko, jeszcze raz dziekuję.

Czarnowodzianko, smaczny jest ten krem ?
bo ja kiedys robiłam budyniowy na jakimś soku owocowym , tyle ze chyba bez masła i jakoś mi nie podszedł

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
aneta1111 @ 23 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423830Dziewczyny
podbijam post...o półkielichu...
http://tortyinas.blogspot.com/2011/05/tort...sw-zoty_15.html
właśnie chodzi mi o taki
icon_smile.gif
nie wiem jak to zrobić...??? Czy obłozyć masą na zewnątrz jakiś kielich? Czy środek? Czy jest jeszcze inna metoda?
Bardzo Was proszę o pomoc
icon_smile.gif
Jesteście moją ostatnią nadzieją...
Ja rozwałkowałam masę u obłożyłam na zewnątrz pucharek i nożem obcięłam nadmiar masy aby była połowa kielicha. Trudno mi się zdejmowało z nóżki bo była długa. Następnym razem robiłam oddzielnie czaszę i oddzielnie nogę z postawą ale tę już nie na pucharku... Później lukrem skleiłam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
dziewczyny mam zamówienie na tort pieska (tylko żeby był podobny do prawdziwego nie jakiegoś z bajki), ale jeszcze nie wiem czy się zgodzę,
dump.gif
znajomi widzieli tort misia ME TO YOU w moim wykonaniu, który zrobiłam dzięki malenie-h, no i nie wiem czy go zrobić z kremu czy lepiej z masy plastycznej dlatego pisze w 2-óch wątkach i proszę o radę, może ktoś robił albo ma tutki na wykonanie takiego tortu? PROSZĘ POMÓŻCIE
anbetung.gif

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
aneta1111 @ 23 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423830Dziewczyny
podbijam post...o półkielichu...
http://tortyinas.blogspot.com/2011/05/tort...sw-zoty_15.html
właśnie chodzi mi o taki
icon_smile.gif
nie wiem jak to zrobić...??? Czy obłozyć masą na zewnątrz jakiś kielich? Czy środek? Czy jest jeszcze inna metoda?
Bardzo Was proszę o pomoc
icon_smile.gif
Jesteście moją ostatnią nadzieją...
tutaj https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=34052&st=60 masz (str 4) jak ja robiłam w zeszłym roku - z 3 cześci z masy lekko żółtej, czarę kielicha profilowałam lekko w półkole wypukłe na folii aluminiowej, jak wyschły malowałam barwnikiem złotym na sucho i układałam na torcie a tak wygladał już gotowy

z_kielichem.jpg

Załączniki

• z_kielichem.jpg
    z_kielichem.jpg
    34.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
o.laz @ 23 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423751Dziewczyny, dzięki za wszystkie podpowiedzi dot. ciasta na rzeźbiony tort, już w ogóle nie wiem co robić, piec biszkopty czy wynalazki
icon_mrgreen.gif

Marta12 dawaj przepis, czekam
icon_smile.gif
. A piekłaś z niego? zjadliwe to ciasto? bo się naczytałam o angielskich ciastach że okropne w smaku są...
Ciasto zjadliwe w smaku biszkopta tylko trochę mokrzejsze a to przeis z którego ja piekę : 200g cukru(pudru) ,200g miękkiego masła,4 średnie lub 3 duże jajka,200g mąki ,2,5 łyżeczki proszku do pieczenia(ja daję2 )szczypta soli,jeśli ciasto jest trochę za gęste 2 łyżki mleka(to już zależy od mąki jaką dodajemy ) piekarnik:160 Masło łączymy cukrem,aż powstanie bladożółta masa,dodajemy po jednym jajku dosypując do każdego łyżkę mąki dobrze ubijając, można dodać jakiś aromat np.waniliowy,skórkę zcytryny,2 łyżki kakao rozrobionego w łyżce mleka lub łyżkę esencji migdałowej i 2-3 łyżki zmielonycz migdałów ,co kto woli. Dodajemy mąkę dwukrotnie przesianą z proszkiem i delikatnie mięszamy łyżką.Wylewamy do wysmarowanej formy ,jeżeli jest to forma 20cm. to dzielimy na pół i pieczemy dwa ciasta ,jeżeli większa forma to jedno.Pieczemy tak długo aż patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu suchy(30-40min)
icon_smile.gif

Malwinnko super te torciki
daumen.gif

Mam jeszcze pytanie: jak zroić masę do dekoracji tortu żeby wyszła biała (nie ze śmietany)?

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
h-elen @ 23 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423856Ja rozwałkowałam masę u obłożyłam na zewnątrz pucharek i nożem obcięłam nadmiar masy aby była połowa kielicha. Trudno mi się zdejmowało z nóżki bo była długa. Następnym razem robiłam oddzielnie czaszę i oddzielnie nogę z postawą ale tę już nie na pucharku... Później lukrem skleiłam.
Dziękuję
anbetung.gif

A jeszcze pytanie techniczne...połowę pucharka jakoś odmierzałaś, żeby potem przylegał do tortu? Te kielichy sa tak równiótkie i gładziutkie....potem mówisz, że robiłaś oddzielnie nóżkę, a na czym(żeby było łatwiej). A jak potem suszyłaś, żeby był taki ładniutki?

te pytania stąd, że wczoraj robiłam "przymiarkę" i było mi trudno coś sensownego zrobić
icon_sad.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
moje zaległe:

1) dla fryzjera, którego ksywka to BUKA

2) dla dziewczyny, która śmiga czarnym Citroenem c3

3) "formuła 1", dla mnie totalna porażka, na szczęście klientce się podobał. Jednak 3d chyba nie dla mnie...

4) Minnie, niestety jakość zdjęcia telefoniczna

5) strażacki

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy