Justee
Member
- Wrz 22, 2010
- 185
- 0
- 0
miglietta @ 24 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1424127a to mój dzisiejszy (przy współpracy z córką)piękny!
miglietta @ 24 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1424127a to mój dzisiejszy (przy współpracy z córką)piękny!
Marta12 @ 24 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1424140Folię mam położyć na masę i na to literki?tak, rozwałkuj masę, połóż na to folię i wycinaj literki. jest o wiele prościej
miglietta @ 24 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1424157tak, rozwałkuj masę, połóż na to folię i wycinaj literki. jest o wiele prościej...i koniecznie podsusz masę + folia ...i życie staje się piekniejsze![]()
elmagra @ 24 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1424197JAM, śliczny ten z wianuszkiem. Ja tez w tym roku bede robic na komunie. Ale moja siostra (to dla jej chrzesnicy) chce taki z lezacym kielichem i wylewajacymi sie z niego kwiatkami. taki znalazlam w wujku guglu. Twoj pomysl tez mi sie podoba.Dziękuje,Myślałam o kielichu właśnie z kwiatami tylko torcik za mały. Próbowałam Go zrobić na kilka sposobów jaki byłby ładny.Oblekanie kieliszka nie wyszło mało foremny był
... wymyśliłam stojący z wylewającymi się kwiatami wychodzi już 3D. większość kielichów z internetu jest robione w częściach , lub z formy (jak te z kwiatami w dwóch wersjach kolorystycznych) i znalazłam w necie INSTRUKCJA![]()
![]()
![]()
Megi428 @ 25 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1424205Miglietta cudny ten torcik - boki sliczne i cały urok daja![]()
Marta masę rozwąłkuj jak laski piszą, podsusz - ja potem rozwijam folie i daję pod masę i na mase i wykrawam - idzie naprawdę szybciutko a jak juz opanujesz masę edny do kwiatków to jak dodasz choć ociupinkę do masy zwykłej to literki prawie same wychodza
Megi i h-elen dziękuję za instrukcje kielicha!!!!! Zrobiłam dwa, wg Waszych sugestii i wyszło. Oczywiście nie są wolne od mankamentów, ale jak na pierwszy raz nawet jestem zadowolonaDzięki dziewczyny![]()
![]()
Megi kochana o jakiej masie edny piszesz? Zaczynam też przygodę z różami i masa, którą pięknie się obkłada - nie bardzo układa się na kwiatach...możesz podać przepis lub link. Przeczytałam całe forum!!! i ważniejsze rzeczy nawet notowałam, ale musiało mi to umknąć, lub wtedy nie wiedziałam, że będzie mi potrzebne![]()
I ostatnie pytanie: czy złote elementy maluję na masie białej czy można sobie np. na żółtej? ( tak jak srebro na szarej). Jak radzicie dziewczynki, bo napewno macie to przetestowane....![]()
JAM - wianuszek cudny!!!Wiem, że Wam już się znudziły typowe dekoracje, ale ja cieszę się jak dziecko gdy wyszły mi kielichy![]()
![]()
aneta1111 @ 25 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1424244Wiem, że Wam już się znudziły typowe dekoracje, ale ja cieszę się jak dziecko gdy wyszły mi kielichy
Doskonale Ciebie rozumiem jak zobaczyłam tą instrukcje (stojącego kielicha z kwiatami ) w necie, oczwiście musiałam sprawdzić no i pozbyłam się całej glukozymam nadzieje że nie bede narazie musiała nic robić z masy![]()
![]()
miglietta @ 25 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1424275znalazłam przepis na masę edny, ale po angielsku, a ja zpo angielsku nic w ząb nie rozumiem, może któraś przetłumacz?
http://www.youtube.com/watch?v=m--Djm74i8QGumpasta do wykonywania ozdób
4 duże białka
1 - 2 funtów, czyli 1/2 do 1 kg cukru pudru ( w filmie mówi o 8 szklankach)
12 płaskich łyżeczek proszku Tylose
4 łyżeczki shortening, czyli białego tłuszczu roślinnego
Cukier przesiać przez sito. Białka mieszać mikserem przez 10 sekund tylko żeby je rozluźnić. Mikser nastawić na niską prędkość i powoli po szklance dodawać cukier. Dodać 7 szklanek zachowując ostatnią szklankę na potem. Następnie zwiększyć prędkość miksera do średniej i miksować wszystko 3-4 minuty, aż białko osiągnie stadium tzw. miękkich górek, czyli będzie sztywne ale jeszcze nie do końca, a cała masa zbieleje i będzie lśniąca.Teraz zmniejszyć prędkość i dodawać powoli Tylose, masa stanie się sztywna i stwardnieje.
Masę wyłożyć na blat posypany cukrem pudrem. Ręce dobrze wysmarować tłuszczem. Wgnieść resztę cukru pudru do masy tak, aby przestała być klejąca, jest możliwe, że nie da się wgnieść całej odłożonej wcześniej ilości cukru pudru, trzeba masę obserwować i dodawać cukier stopniowo. Pracować możliwie szybko, bo masa zastyga, w razie potrzeby posmarować ręce tłuszczem ponownie.
Można używać masy od razu ale lepiej zostawić ją na 24 h w lodówce. Należy ją bardzo szczelnie opakować, bo szybko wysycha. Masa jest dobra do użycia przez 6 miesięcy pod warunkiem przechowywania w lodówce. Przed użyciem należy ją zostawić na blacie, żeby się ogrzała.
Proszek Tylose dostępny jest tylko na jej stronie, wg tej strony: http://thesugarlane.com/2009/05/12/whats-t...powder-gum-tex/ można zastąpić CMC ale Edna tu pisze: http://www.designmeacake.com/tgprec.html że receptura jest przygotowana z tym proszkiem i żeby go nie zastępować niczym innym.
dziunia @ 25 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1424307Gumpasta do wykonywania ozdób
4 duże białka
1 - 2 funtów, czyli 1/2 do 1 kg cukru pudru ( w filmie mówi o 8 szklankach)
12 płaskich łyżeczek proszku Tylose
4 łyżeczki shortening, czyli białego tłuszczu roślinnego
Cukier przesiać przez sito. Białka mieszać mikserem przez 10 sekund tylko żeby je rozluźnić. Mikser nastawić na niską prędkość i powoli po szklance dodawać cukier. Dodać 7 szklanek zachowując ostatnią szklankę na potem. Następnie zwiększyć prędkość miksera do średniej i miksować wszystko 3-4 minuty, aż białko osiągnie stadium tzw. miękkich górek, czyli będzie sztywne ale jeszcze nie do końca, a cała masa zbieleje i będzie lśniąca.Teraz zmniejszyć prędkość i dodawać powoli Tylose, masa stanie się sztywna i stwardnieje.
Masę wyłożyć na blat posypany cukrem pudrem. Ręce dobrze wysmarować tłuszczem. Wgnieść resztę cukru pudru do masy tak, aby przestała być klejąca, jest możliwe, że nie da się wgnieść całej odłożonej wcześniej ilości cukru pudru, trzeba masę obserwować i dodawać cukier stopniowo. Pracować możliwie szybko, bo masa zastyga, w razie potrzeby posmarować ręce tłuszczem ponownie.
Można używać masy od razu ale lepiej zostawić ją na 24 h w lodówce. Należy ją bardzo szczelnie opakować, bo szybko wysycha. Masa jest dobra do użycia przez 6 miesięcy pod warunkiem przechowywania w lodówce. Przed użyciem należy ją zostawić na blacie, żeby się ogrzała.
Proszek Tylose dostępny jest tylko na jej stronie, wg tej strony: http://thesugarlane.com/2009/05/12/whats-t...powder-gum-tex/ można zastąpić CMC ale Edna tu pisze: http://www.designmeacake.com/tgprec.html że receptura jest przygotowana z tym proszkiem i żeby go nie zastępować niczym innym.O Matko
i używacie do ozdób tej masy??? I uzywacie tego proszku Tylose?
Ledwie opanowałam masę "Vanilki" a tu nowy produkt.
Ale coś mi się kojarzy, że któraś z naszych mistrzyń pisała, że pracuje na samoróbce i stosuje ją do wszystkiego...
Hajastan @ 25 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1424315dziewczyny powiedzcie mi jak myślicie z czego jest zrobiony ten piesek z lukru plastycznego czy kremu?
http://blogdailyherald.com/wp-content/uplo...cakes+.+dog.jpgKrem z elementami z masy cukrowej (oczy, muszka, nos, wnętrze ucha). Ale jak dokładnie sie przyjrzeć...to 100% pewności nie mam![]()
aneta1111 @ 25 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1424313O Matko
i używacie do ozdób tej masy??? I uzywacie tego proszku Tylose?
Ledwie opanowałam masę "Vanilki" a tu nowy produkt.
Ale coś mi się kojarzy, że któraś z naszych mistrzyń pisała, że pracuje na samoróbce i stosuje ją do wszystkiego...ja wykonuję z samoróbki dosłownie wszystkie ozdoby. i jest ok![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.