Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
miglietta @ 24 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424157tak, rozwałkuj masę, połóż na to folię i wycinaj literki. jest o wiele prościej
...i koniecznie podsusz masę + folia ...i życie staje się piekniejsze
icon_smile.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
JAM, śliczny ten z wianuszkiem. Ja tez w tym roku bede robic na komunie. Ale moja siostra (to dla jej chrzesnicy) chce taki z lezacym kielichem i wylewajacymi sie z niego kwiatkami. taki znalazlam w wujku guglu. Twoj pomysl tez mi sie podoba.

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Miglietta cudny ten torcik - boki sliczne i cały urok daja
icon_smile.gif

Marta masę rozwąłkuj jak laski piszą, podsusz - ja potem rozwijam folie i daję pod masę i na mase i wykrawam - idzie naprawdę szybciutko a jak juz opanujesz masę edny do kwiatków to jak dodasz choć ociupinkę do masy zwykłej to literki prawie same wychodza
icon_smile.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
elmagra @ 24 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424197JAM, śliczny ten z wianuszkiem. Ja tez w tym roku bede robic na komunie. Ale moja siostra (to dla jej chrzesnicy) chce taki z lezacym kielichem i wylewajacymi sie z niego kwiatkami. taki znalazlam w wujku guglu. Twoj pomysl tez mi sie podoba.
Dziękuje
anbetung.gif
,Myślałam o kielichu właśnie z kwiatami tylko torcik za mały. Próbowałam Go zrobić na kilka sposobów jaki byłby ładny.Oblekanie kieliszka nie wyszło mało foremny był
icon_mrgreen.gif
... wymyśliłam stojący z wylewającymi się kwiatami wychodzi już 3D. większość kielichów z internetu jest robione w częściach , lub z formy (jak te z kwiatami w dwóch wersjach kolorystycznych) i znalazłam w necie INSTRUKCJA
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Megi428 @ 25 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424205Miglietta cudny ten torcik - boki sliczne i cały urok daja
icon_smile.gif

Marta masę rozwąłkuj jak laski piszą, podsusz - ja potem rozwijam folie i daję pod masę i na mase i wykrawam - idzie naprawdę szybciutko a jak juz opanujesz masę edny do kwiatków to jak dodasz choć ociupinkę do masy zwykłej to literki prawie same wychodza
icon_smile.gif
Megi i h-elen dziękuję za instrukcje kielicha!!!!! Zrobiłam dwa, wg Waszych sugestii i wyszło. Oczywiście nie są wolne od mankamentów, ale jak na pierwszy raz nawet jestem zadowolona
icon_smile.gif
Dzięki dziewczyny
icon_smile.gif

Megi kochana o jakiej masie edny piszesz? Zaczynam też przygodę z różami i masa, którą pięknie się obkłada - nie bardzo układa się na kwiatach...możesz podać przepis lub link. Przeczytałam całe forum!!! i ważniejsze rzeczy nawet notowałam, ale musiało mi to umknąć, lub wtedy nie wiedziałam, że będzie mi potrzebne
icon_sad.gif

I ostatnie pytanie: czy złote elementy maluję na masie białej czy można sobie np. na żółtej? ( tak jak srebro na szarej). Jak radzicie dziewczynki, bo napewno macie to przetestowane....
icon_smile.gif

JAM - wianuszek cudny!!!
icon_smile.gif
Wiem, że Wam już się znudziły typowe dekoracje, ale ja cieszę się jak dziecko gdy wyszły mi kielichy
icon_smile.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
aneta1111 @ 25 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424244Wiem, że Wam już się znudziły typowe dekoracje, ale ja cieszę się jak dziecko gdy wyszły mi kielichy
icon_smile.gif
Doskonale Ciebie rozumiem jak zobaczyłam tą instrukcje (stojącego kielicha z kwiatami ) w necie, oczwiście musiałam sprawdzić no i pozbyłam się całej glukozy
icon_sad.gif
mam nadzieje że nie bede narazie musiała nic robić z masy
rofl.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
miglietta @ 25 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424275znalazłam przepis na masę edny, ale po angielsku, a ja zpo angielsku nic w ząb nie rozumiem, może któraś przetłumacz?
http://www.youtube.com/watch?v=m--Djm74i8Q
Gumpasta do wykonywania ozdób

4 duże białka
1 - 2 funtów, czyli 1/2 do 1 kg cukru pudru ( w filmie mówi o 8 szklankach)
12 płaskich łyżeczek proszku Tylose
4 łyżeczki shortening, czyli białego tłuszczu roślinnego

Cukier przesiać przez sito. Białka mieszać mikserem przez 10 sekund tylko żeby je rozluźnić. Mikser nastawić na niską prędkość i powoli po szklance dodawać cukier. Dodać 7 szklanek zachowując ostatnią szklankę na potem. Następnie zwiększyć prędkość miksera do średniej i miksować wszystko 3-4 minuty, aż białko osiągnie stadium tzw. miękkich górek, czyli będzie sztywne ale jeszcze nie do końca, a cała masa zbieleje i będzie lśniąca.Teraz zmniejszyć prędkość i dodawać powoli Tylose, masa stanie się sztywna i stwardnieje.
Masę wyłożyć na blat posypany cukrem pudrem. Ręce dobrze wysmarować tłuszczem. Wgnieść resztę cukru pudru do masy tak, aby przestała być klejąca, jest możliwe, że nie da się wgnieść całej odłożonej wcześniej ilości cukru pudru, trzeba masę obserwować i dodawać cukier stopniowo. Pracować możliwie szybko, bo masa zastyga, w razie potrzeby posmarować ręce tłuszczem ponownie.
Można używać masy od razu ale lepiej zostawić ją na 24 h w lodówce. Należy ją bardzo szczelnie opakować, bo szybko wysycha. Masa jest dobra do użycia przez 6 miesięcy pod warunkiem przechowywania w lodówce. Przed użyciem należy ją zostawić na blacie, żeby się ogrzała.

Proszek Tylose dostępny jest tylko na jej stronie, wg tej strony: http://thesugarlane.com/2009/05/12/whats-t...powder-gum-tex/ można zastąpić CMC ale Edna tu pisze: http://www.designmeacake.com/tgprec.html że receptura jest przygotowana z tym proszkiem i żeby go nie zastępować niczym innym.

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
dziunia @ 25 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424307Gumpasta do wykonywania ozdób

4 duże białka
1 - 2 funtów, czyli 1/2 do 1 kg cukru pudru ( w filmie mówi o 8 szklankach)
12 płaskich łyżeczek proszku Tylose
4 łyżeczki shortening, czyli białego tłuszczu roślinnego

Cukier przesiać przez sito. Białka mieszać mikserem przez 10 sekund tylko żeby je rozluźnić. Mikser nastawić na niską prędkość i powoli po szklance dodawać cukier. Dodać 7 szklanek zachowując ostatnią szklankę na potem. Następnie zwiększyć prędkość miksera do średniej i miksować wszystko 3-4 minuty, aż białko osiągnie stadium tzw. miękkich górek, czyli będzie sztywne ale jeszcze nie do końca, a cała masa zbieleje i będzie lśniąca.Teraz zmniejszyć prędkość i dodawać powoli Tylose, masa stanie się sztywna i stwardnieje.
Masę wyłożyć na blat posypany cukrem pudrem. Ręce dobrze wysmarować tłuszczem. Wgnieść resztę cukru pudru do masy tak, aby przestała być klejąca, jest możliwe, że nie da się wgnieść całej odłożonej wcześniej ilości cukru pudru, trzeba masę obserwować i dodawać cukier stopniowo. Pracować możliwie szybko, bo masa zastyga, w razie potrzeby posmarować ręce tłuszczem ponownie.
Można używać masy od razu ale lepiej zostawić ją na 24 h w lodówce. Należy ją bardzo szczelnie opakować, bo szybko wysycha. Masa jest dobra do użycia przez 6 miesięcy pod warunkiem przechowywania w lodówce. Przed użyciem należy ją zostawić na blacie, żeby się ogrzała.

Proszek Tylose dostępny jest tylko na jej stronie, wg tej strony: http://thesugarlane.com/2009/05/12/whats-t...powder-gum-tex/ można zastąpić CMC ale Edna tu pisze: http://www.designmeacake.com/tgprec.html że receptura jest przygotowana z tym proszkiem i żeby go nie zastępować niczym innym.
O Matko
i używacie do ozdób tej masy??? I uzywacie tego proszku Tylose?
Ledwie opanowałam masę "Vanilki" a tu nowy produkt.

Ale coś mi się kojarzy, że któraś z naszych mistrzyń pisała, że pracuje na samoróbce i stosuje ją do wszystkiego...

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Mam prośbę do Vanilki ,jakbyś mogła dać mi przepis na twoją masę cukrową bo z tego co tu trochę przeczytałam to wszyscy ją tu polecają
icon_biggrin.gif

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
I tylko 3 dni nie zaglądałam, a tu tyle czytania i tyle pięknych tortów
anbetung.gif
super. a to mój wczorajszy...

Załączniki

• 100_9351.JPG
    100_9351.JPG
    405.5 KB · Wyświetleń: 0

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
aneta1111 @ 25 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424313O Matko
i używacie do ozdób tej masy??? I uzywacie tego proszku Tylose?
Ledwie opanowałam masę "Vanilki" a tu nowy produkt.

Ale coś mi się kojarzy, że któraś z naszych mistrzyń pisała, że pracuje na samoróbce i stosuje ją do wszystkiego...
ja wykonuję z samoróbki dosłownie wszystkie ozdoby. i jest ok
icon_smile.gif

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
Postanowiłam przeczytać cały wątek co by więcej się dowiedzieć
icon_wink.gif

Idzie mi to mozolnie ale zawsze idzie
icon_smile.gif

To moje torty
icon_neutral.gif

Pierwszy robiony na szybko gdy mąż był w pracy, a w dodatku z dwójką dzieci przy nodze. Więc niedociągnięć jest wiele, w dodatku ten pseudo wędkarz nie chciał mi się trzymać i co chwilę coś odpadało
icon_sad.gif

A drugi na urodziny syna... najpierw miał biedronkę tylko że to było w naszym gronie, ale robiliśmy mu dla rodziny więc powstał tort LORAX
icon_redface.gif
Starałam się jak mogłam, bo wszystko było wiezione ponad 600 km ( w sensie figurki), a tort na szybko był obkładany dzień wcześniej bo bałam się że takiej drogi nie przetrzyma
icon_rolleyes.gif

No i muszę kupić sobie jakieś wykrawaczki do napisów bo te co mam to kiepsko mi wychodzą (widać na zdjęciu).
Przepraszam za jakość zdjęć ale były robione na gorąco przed lub po podaniu
icon_rolleyes.gif

Daleko mi to waszych ideałów ale starałam się i co najważniejsze robiło rażenie nie tylko na dzieciach
icon_lol.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy