Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
dzsiewczyny podpowiedzcie jakie wielkości pięter zrobić dla tortu na 100, 110, 120 osób? chodzi mi o piętra okrągłe ale i kwadratowe. Jak zrobić tort5 na 3 i więcej pięter? Stelaż ukryty?? Jak się tego używa??
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
o.laz @ 9 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1440928Asiulla, najlepsze zyczenia!
i dzięki za tę uwagę o Sweet Inspirations - dopiero dzięki tobie się o tej stronie dowiedziałam i zbieram szczękę z podłogi... po prostu niesamowite, a te figurki! JAK ONA/ON/ONI TO ROBIĄ???

(https://www.facebook.com/pages/Sweet-Inspir...132047826817508)
To są torty Dagi, (Dagmary) niezwykle utalentowanej młodej kobietki
icon_wink.gif
Twarze nie są z foremek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
ola_wroclaw @ 10 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441250dzsiewczyny podpowiedzcie jakie wielkości pięter zrobić dla tortu na 100, 110, 120 osób? chodzi mi o piętra okrągłe ale i kwadratowe. Jak zrobić tort5 na 3 i więcej pięter? Stelaż ukryty?? Jak się tego używa??
Stelaż ukryty miałm w torcie weselnym a wyglądał jak stoliki powtykane nóżkami w tort poniżej. wzór
stelaż

Co do wielkości tortu i pięter, znalazłam przeliczenia na osobę, to około 100-120g na osobę.
CYTATJa dostałam kiedyś takie rozliczenie od znajomego cukiernika, ale z mojego doświadczenia te rozmiary są w bardzo dużym przybliżeniu. Teoretycznie na osobę powinno przypadać 10 dag, ale jak ktoś lubi słodycze to przychodzi po "repetę",więc zawsze lepiej mieć w zapasie, bo lepiej za dużo niż za mało:)) Ja osobiście jeśli robię tort powyżej 25 osób to robię piętrowy, wtedy mam pewność, że nie zabraknie:)))
- tort 4 - 6 os 16cm ? 1,5 kg
- tort 12 - 15 os 22cm ? 2,5 kg
- tort 20 - 30 os 25cm ? 4 kg
- tort 50 os. 30cm ? 6 kg
CYTATw naszej pracowni operujemy miarami tortów - na ilości porcji - aby najprościej stworzyć szablony swoich tortownic, forem do pieczenia w różnych kształtach i na nich nanieść te porcje tortu - zrobić tak ze wszystkimi blachami i ma sie to już raz na zawsze - margines należy mieć na 2 - 3 porcje
Oryginalne Wiltona na stronie http://www.wilton.com/cakes/cake-cutting-g...tting-guide.cfm
Coraz więcej o to pytań to i szukałam odpowiedzi. Ja wzięłam swoje formy i zrobiłam szablon, tak jak kroje swoim domownikom. Z okrągłej 24 mam 12 porcji.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='JAM' date='10 Jun 2013, 20:24 ' post='1441286']
dzięki, zastanawiam się jaka różnica w średnicy poszczególnych pięter jest najlepsza. 6cm będzie ok?
Zastanawiam się jakby zrobić np:
16cm, 22cm, 28cm, 34cm- to moim zdaniem wyszłoby tak ponad 100porcji. Czy to samo można zaproponować komuś kto chce na 100, 110 czy 120 osób. Kurczę, dla mnie to masakra, nie kumam tego do końca. Nie kumam stelaży ukrytych. Mam dziś 3 zapytania na takie tematy i nie wiem co odpisać. Mogłabym zainwestować w ten stelaż ukryty ale nie wiem nawet jak się za to zabrać. Widziałam na stronie PAN, że te talerze metalowe mają w komplecie szpilki 7cm. U mnie tort zawsze jest wyższy i co wtedy? AAAAAAAAA



edit: no dobra, widzę, że można dokupić dodatkowe szpilki, w wysokości 9 i 12 cm.

Ale mam kolejne pytanie techniczne:
JAK przełożyć zrobiony tort na ten talerz? Stawiam stówę, że się rozleci, przynajniej u mnie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
ola_wroclaw @ 10 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441301dzięki, zastanawiam się jaka różnica w średnicy poszczególnych pięter jest najlepsza. 6cm będzie ok?
Zastanawiam się jakby zrobić np:
16cm, 22cm, 28cm, 34cm- to moim zdaniem wyszłoby tak ponad 100porcji. Czy to samo można zaproponować komuś kto chce na 100, 110 czy 120 osób. Kurczę, dla mnie to masakra, nie kumam tego do końca. Nie kumam stelaży ukrytych. Mam dziś 3 zapytania na takie tematy i nie wiem co odpisać. Mogłabym zainwestować w ten stelaż ukryty ale nie wiem nawet jak się za to zabrać. Widziałam na stronie PAN, że te talerze metalowe mają w komplecie szpilki 7cm. U mnie tort zawsze jest wyższy i co wtedy? AAAAAAAAA
6 cm jest dobrze(przy bogatszych dekoracjach daję się więcej, by się kwiaty zmieściły) , tort na 100 osób powinien ważyć tak 10-12 kg, (lub przeliczany na porcje) jak wychodzi za dużo pieter to zwiększ średnice. Wysokość tortu w tym wypadku powinna być na wysokość szpilki i wtedy porcjowanie jest miarodajne. Jak chcesz inwestować w stelaż to musisz sie do niego dopasować. W sumie z wyższego(ponad szpilkę) piętra tortu nie wyjdzie więcej porcji ale wyjdzie więcej kilo. Mam nadzieje, że pisze w miarę zrozumiale
gruebel_2.gif



Bo ja poszłam do cukierni i powiedziałam ze chce tort na 50 osób i babka sie "naprodukowała" pokazała średnice blach......- " Bo jak pani chce 3 piętra to będą mniejsze blachy a jak dwa to te większe.... itd" Wysokości poszczególnych pieter były uwarunkowane wysokością szpilki. I o porcjach .... a reszte szukałam w necie.
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='JAM' date='10 Jun 2013, 21:27 ' post='1441315']

no ok, ale jak przełożyć zrobiony i obłożony tort na podkład metalowy? Ja tego nie widzę :D
 

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ola_wroclaw @ 10 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441301...

Ale mam kolejne pytanie techniczne:
JAK przełożyć zrobiony tort na ten talerz? Stawiam stówę, że się rozleci, przynajniej u mnie.
a nie da się zrobić na cienkim podkładzie o średnicy tortu i razem z nm przekładać na ten talerz stelażowy? albo jeżli talerz stelażowy jest dużo mniejszy to zrobić to piętro na grubszym tekturowym i razem z nim na stelaż, chyba powinno być ok.

p.s. masz tortownicę 34cm? gdzie kupiłaś?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
ola_wroclaw @ 10 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441328no ok, ale jak przełożyć zrobiony i obłożony tort na podkład metalowy? Ja tego nie widzę :D
Bo oni mają spód często z innego "gęstego" ciasta.
A może najpierw na podkład metalowy i potem całość nabijasz na spodnia warstwę? http://pan-centrum.pl/tortolandia/2007_06/stojak.jpg
widziałam też w tv jak na tekturowych nakładali wspierając słomkami takie grubsze do 2 pieter, albo nawet na rurki pcv(?) te wyższe.


o.laz oj mają tam cudeńka patrze i siem uczem
zahnlos.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
o.laz @ 10 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441331a nie da się zrobić na cienkim podkładzie o średnicy tortu i razem z nm przekładać na ten talerz stelażowy? albo jeżli talerz stelażowy jest dużo mniejszy to zrobić to piętro na grubszym tekturowym i razem z nim na stelaż, chyba powinno być ok.

p.s. masz tortownicę 34cm? gdzie kupiłaś?
nie mam, ale widziałam taki regulowany rant kiedyś chyba, więc tak strzelam :D
 

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ola_wroclaw @ 10 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441340nie mam, ale widziałam taki regulowany rant kiedyś chyba, więc tak strzelam :D
wszystkie ranty jakie widzialam też mialy max fi 31cm... jak znajdziesz większy to daj namiary, ok?

teraz tak sobie wymyśliłam że moze dałoby się z biszkoptu prostokątnego wyciąć i zesztukować taki okrągły - z 30x40cm wyjdzie max fi 35:
Drawing1_Model.jpg
 

Załączniki

  • Drawing1_Model.jpg
    Drawing1_Model.jpg
    82.6 KB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Mój pierwszy spongebob i niestety dopiero po fakcie zorientowałam sie, że nie zrobiłam fotki
baa.gif
Dobrze, że mam chociaż taką z imprezy urodzinowej.
Torcik zrobiłam dla mojego synusia na 3 urodzinki:). Sam sobie go wybrał i był bardzo zadowolony.
DSCF3469.JPG
 

Załączniki

  • DSCF3469.JPG
    DSCF3469.JPG
    163.7 KB · Wyświetleń: 0

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Witajcie, śliczne nowe torty.
icon_smile.gif

Mam ostatnio dylemat tortowy - mój synek ma w piątek zakończenie przedszkola i myślałam już dawno o tym, żeby zrobić tort na tę okazję. A teraz to sama nie wiem, bo za bardzo nie było z kim tego omówić (mam na myśli innych rodziców) i nie wiem czy mi się chce kombinować, bo... dzieci jest 22, każde przyjdzie pewnie z obojgiem rodziców, to się robi już 22 dzieci +44 dorosłych + 3 panie. To dość dużo. No i właśnie tu mam problem. Mam blachę o wymiarach kartki A4, czyli ok 20x30, tortownice 28/24/17, nigdy nie robiłam piętrowych tortów, nie zamówiłam stempelków do miniliterek na czas, brzydka pogoda, jutro i w czwartek na rano do pracy....... ale mam dużo wymówek, no nie?
Ale pomimo tego, strasznie strasznie strasznie chciałabym upiec ten tort... Podpowiedzcie chociaż jaki format, wielkość, itp?
 

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
dziewczyny poradźcie proszę. Chcę zrobić "większe zakupy". Tzn od tortownic zaczynając, przez jakieś wykrawaczki, barwniki, masę cukrową, formy silikonowe itd. No i mam problem bo najchętniej zrobiłabym zakup u jednej osoby żeby na wysyłkach nie zbankrutować. Macie jakieś sprawdzone sklepy? A może ktoś na allego?
Z góry dziękuję
herzen.gif
 

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
asiulla ty robiłaś torty piętrowe, może nam podpowiesz czy używasz takich metalowych podkładek, czy dekturowych podkładów? ja sobie ostatnio kupiłam u p. Joasi podkłady do tortu, są bardzo sztywne i myśle żeby się nadawały, a jako wsporniki to może słomka z patykiem do szaszłyków w srodku?
gruebel_2.gif
 

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ola_wroclaw @ 11 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441534nie regulowane jednak, tylko coś takiego znalazłam jeśli chodzi o ranty:
http://www.pan-centrum.pl/sklep,Ranty_do_t...ear=k&n=139

ale jak tego używać, żeby nie wypłynęło dołem to nie wiem :D
o, fajne, szkoda tylko ze takie niskie..
ciasto biszkoptowe wydaje mi się że nie wypłynie dołem, ale nie robiłam nigdy z rantem. zamówiłam sobie teraz taki regulowany, jak upiekę coś to dam znać czy wypłynęło
icon_smile.gif



kinaa ja nie pomogę, zawsze robiłam zakupy u kilku sprzedawców bo nikt nie miał "wszystkiego"
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy