Stelaż ukryty miałm w torcie weselnym a wyglądał jak stoliki powtykane nóżkami w tort poniżej.
wzór
stelaż
Co do wielkości tortu i pięter, znalazłam przeliczenia na osobę, to około 100-120g na osobę.
CYTATJa dostałam kiedyś takie rozliczenie od znajomego cukiernika, ale z mojego doświadczenia te rozmiary są w bardzo dużym przybliżeniu. Teoretycznie na osobę powinno przypadać 10 dag, ale jak ktoś lubi słodycze to przychodzi po "repetę",więc zawsze lepiej mieć w zapasie, bo lepiej za dużo niż za mało

) Ja osobiście jeśli robię tort powyżej 25 osób to robię piętrowy, wtedy mam pewność, że nie zabraknie

))
- tort 4 - 6 os 16cm ? 1,5 kg
- tort 12 - 15 os 22cm ? 2,5 kg
- tort 20 - 30 os 25cm ? 4 kg
- tort 50 os. 30cm ? 6 kg
CYTATw naszej pracowni operujemy miarami tortów - na ilości porcji - aby najprościej stworzyć szablony swoich tortownic, forem do pieczenia w różnych kształtach i na nich nanieść te porcje tortu - zrobić tak ze wszystkimi blachami i ma sie to już raz na zawsze - margines należy mieć na 2 - 3 porcje
Oryginalne Wiltona na stronie
http://www.wilton.com/cakes/cake-cutting-g...tting-guide.cfm
Coraz więcej o to pytań to i szukałam odpowiedzi. Ja wzięłam swoje formy i zrobiłam szablon, tak jak kroje swoim domownikom. Z okrągłej 24 mam 12 porcji.