Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
gosiakw, super torciki, ten Agnieszka strasznie mi się podoba, taki delikatny
icon_smile.gif

fabia1, może go podratujesz, jeśli wchłoniesz rosę w ręcznik papierowy, jak miałam taki wypadek z wilgotną lodówką, to pomogło.
Zawilgocenia najłatwiej pozbyć się odnajdując przyczynę i likwidując ją, a przyczyn może być kilka:
1. marioletta ma rację - może to być duża wilgotność powietrza w kuchni - poczekać na zmianę pogody
2. lodówka nie powinna się zepsuć od tego, że stoi wyżej, ale może nie ma za nią odpowiedniej cyrkulacji powietrza? Może zatkany odpływ skroplin w lodówce? Nie wiem, nie znam się, od tego jest mój mąż
fiesgrins.gif

Można ratować sytuację, wkładając gazetę typu szmatławiec, powinna pochłaniać nadmiar wilgoci.

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
fabia1 @ 14 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442804A jak dam klientce takiego mokrego to zanim do domu dojedzie to jej nie popłynie bardziej ???
Jak bądzie nie tak to chyba stracę klientkę
kurcze nie wiem ...
są w sprzedaży róznego rodzaju pochlaniacze wilgoci można spróbować ..

następnym razem podejdę pod akademiki tam jest cała stacja meteo i zobaczę jaka wilgotność .. masakrycznie było wtedy ..

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
Bardzo dziękuję za porady
wink.gif
tort oddany mam tylko nadzieję że się nie rozpłynie na stole.
Sierotka3m próbowałan z papierowym ręcznikiem .
A co do lodówki to muszę się jej dobrze przyjrzeć mam nadzieję że znajdę przyczynę ,bo mam zamówienie na tort i nie chciałabym tego powtórzyć
baa.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
subtelna30 @ 14 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442759i pytanie ... chciałabym kupić stelaż do tortów piętrowych taki dwu lub trzy piętrowy , czy macie namiary na jakieś w rozsądnych cenach ? bo ja trafiłam na od 360 wzwyż i ehh no cóż nie stać mnie a to moje marzenie

Ostatnią edycję dokonał moderator:

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
DZIEWCZYNY RATUNKU!
CO ZROBIC JAK TORT SIE POCI? NIGDY MI SIE TAK NIE ZDARZYLO ZEBY CALY....JEST OBTYNKOWANY BUTTERCREAMEM MASA ROBIONA SWOJA WG VANILKI W LODOWCE NA TYLNEJ SCIANCE TEKTURKA A ON SIE POCI.....NADAL....CO JESZCZE MOGE ZROBIC DO JUTRA MAM CZAS....

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
miu-miu @ 14 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442882DZIEWCZYNY RATUNKU!
CO ZROBIC JAK TORT SIE POCI? NIGDY MI SIE TAK NIE ZDARZYLO ZEBY CALY....JEST OBTYNKOWANY BUTTERCREAMEM MASA ROBIONA SWOJA WG VANILKI W LODOWCE NA TYLNEJ SCIANCE TEKTURKA A ON SIE POCI.....NADAL....CO JESZCZE MOGE ZROBIC DO JUTRA MAM CZAS....
poczytaj wyżej, właśnie temat był wałkowany

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Kurcze... cały post mi zniknął...
W każdym razie, zrobiłam te moje torty przedszkolne. Całe zjedzone, jak wjechały na salę to nastąpiły okrzyki dzieci, a dorośli się zbiegli z aparatami cykać zdjęcia. Śmieszne to było, ale trochę wynagrodziło moje "niespanie" do 2rano. Podobno śliczne jak z cukierni. A oto i one:
IMG_5233.JPG

IMG_5235.JPG

Załączniki

• IMG_5233.JPG
    IMG_5233.JPG
    208.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_5235.JPG
    IMG_5235.JPG
    266.6 KB · Wyświetleń: 0

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
A tak sobie poradziłam z brakiem "rantu" tortownicy do przełożenia tortu - tektura obwinięta folią i obwiązany tort wokół tasiemką. Ważne, że zadziałało.
IMG_5229.JPG

A jak ściągnęłam wczoraj te handmade ranty, to się okazało, że masy jest straaaasznie dużo względem biszkopta, który nie wyrósł zbyt wysoki. Trochę się ten truskawkowy przez to rozwalał przy krojeniu, ale i tak został zjedzony....
icon_smile.gif

IMG_5232.JPG

Załączniki

• IMG_5229.JPG
    IMG_5229.JPG
    110 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_5232.JPG
    IMG_5232.JPG
    94.1 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
alipek @ 14 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442726Ja też będe chętna na ten cukier, tylko link do aukcji. I co z glukozą w masie? Dodawać oddzielnie czy nie???
przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale od 15-yej czyli od powrotu z pracy dopiero usiadłam. na nogach jestem od 4/30
icon_neutral.gif

Ten cukier traktuję tak ja zwykły i glukozę daję normalnie, wszystko tak jak w przepisie.
Cieszę się, że mogłam pomóc, mam nadzieje, że Wam też ten cukier ułatwi pracę. ja zakochałam się w nim od pierwszego dotyku
icon_razz.gif

Sprzedawca ma dość duzy asortyment, nie wszystko wystawione tak więc najlepiej pytać

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Jo_anna1 @ 14 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442905jest strasznie duża wilgotność powietrza, pracuje się masakrycznie . jak postoi dłużej w lodówce powinno być ok. Ja też wstawiłam swoje mokre
icon_neutral.gif
No nareszcie zaczyna wysychac ale obłozyłam go tak lekko papierem recznikowym przenioslam na sam dol lodowki gdzie najzimniej podkrecilam termostat odessałam pare razy skraplacz czy jak to sie nazywa i w koncu moj tort schnie...jeszcze musze go wyjac na laczenie....aha i reczniki papierowe co jakis czas zmieniam i moim zdaniem to dziala najlepiej....

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
miu-miu @ 14 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442917No nareszcie zaczyna wysychac ale obłozyłam go tak lekko papierem recznikowym przenioslam na sam dol lodowki gdzie najzimniej podkrecilam termostat odessałam pare razy skraplacz czy jak to sie nazywa i w koncu moj tort schnie...jeszcze musze go wyjac na laczenie....aha i reczniki papierowe co jakis czas zmieniam i moim zdaniem to dziala najlepiej....
Ja też dzisiaj przeżyłam ten koszmar
cry_1.gif

tak samo robiłam ręcznikiem , jak był w lodówce to obeschło ale jak wyciągłam to znowu robił się mokry masakra
teraz wiem że to winne wilgotne powietrze

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Też tak kiedyś miałam. W tamtym roku jak robiłam w lipcu dla córci. masakra. A figurka to normalnie mi się wtedy rozpuszczała.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dziewczyny może w tym zmaganiu z wilgocią na masie cukrowej poza lodówką pomógłby wam wentylator pokojowy taki... skierowany na tort?
wentylatory-delonghi-vl-400-p6421.jpg

Przy dużej wilgotności powietrza woda skrapla się tam gdzie coś jest zimnego (rury z zimna wodą, spłuczka w wc, czy sama miska sedesowa w miejscu gdzie stoi woda pokrywa się rosą, czy cokolwiek wyjętego z lodówki) - a jak jest duzy przepływ powietrza, wentylacja - to nie ma tego zjawiska albo jest o wiele mniejsze.
Może warto spróbować
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
a ja nieudolnie zgapiłam łubiankę- niespodzianka dla mamy na imieniny
icon_smile.gif

tort_truskawkowy_016.jpg

Załączniki

• tort_truskawkowy_016.jpg
    tort_truskawkowy_016.jpg
    78.6 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy