Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
JAM @ 9 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451091(...)
A wiecie że moja najstarsza dostała sie na Uniwersytet Jagieloński
zahnlos.gif
ot tak przy okazji napiszę
icon_razz.gif
Ot, tak przy okazji
icon_mrgreen.gif
napiszę, że gratuluję niezmiernie
icon_smile.gif
Jaki kierunek?

Wciąż podziwiam Wasz zapał a raczej mocno zaawansowaną chorobę
icon_mrgreen.gif
Ja nie mam okazji do tortowania
icon_sad.gif
...

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
sylkag66 @ 9 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451085Hej dziewczyny. A ja właśnie mam formędzidziusia różową. I nie jest ona żadną hińską podróbką moim zdaniem. Forma nie śmierdzi, bardzo ładnie odciska niemowlę. Alipek może coś powiedzieć na ten temat bo wysłałam jej kilka bobasków
icon_smile.gif
żeby je wychowała
rofl.gif
A formę zakupiłam w tym sklepie, kupowałam tam też barwniki i inne pierdoły z których również jestem zadowolona
icon_smile.gif
http://allegro.pl/forma-silikonowa-3d-nowo...3384003033.html
chińska podróbka nie musi wcale śmierdzieć, teraz podróbki bywają lepsze od oryginału, czasy butów Abibas minęły
rofl.gif

dobrze wiedzieć że są dobre jakościowo. A miały jakiś napis na opakowaniu? Jaka firma to zrobiła?

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
aagaa Bc @ 9 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451103to ja z innej beczki...jak doklejacie ręcę czy nogi do figurek...bo mi nieczęsto się zdarzy że coś odpadnie..tak w ostatniej chwili..macie sprawdzoną metodę?
mi też się to zdarzało
icon_sad.gif
ale ostatnio odkryłam coś fajnego. musiałam do boku tortu przykleić kółko z logiem. miałam to kółko już pomalowane i wyschnięte na sztywno i się bałam że się nie przyklei. ale pomaziałam je wodą i zostawiłam. namokło troszkę i zrobiło się klejące i dopiero wtedy przykleiłam, trzymało sie cacy, nawet podważałam paznokciem i nie chciało ruszyć. no ale to była duża powierzchnia w stosunku do wagi.. nie wiem jak to bedzei się miało do figurek, zobaczę niedługo bo mam parę do zrobienia

maro79

Member
Lip 5, 2013
18
0
0
Dziewczyny dzieki za podpowiedzi ale malowanie nie przejdzie niemam areografu
dontknow.gif
a muszę pokryś całego torta na czarno.A zamawiał ktoś na allegro gotowe masy ?jak to się sprawdza w praktyce
icon_question.gif

"Tortoidoza" ma ktoś leki na to
cheers.gif
a to jeden z ostatnich objawów
2013.07.06_011.JPG

Załączniki

• 2013.07.06_011.JPG
    2013.07.06_011.JPG
    650.8 KB · Wyświetleń: 0

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
maro79 @ 9 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451162Dziewczyny dzieki za podpowiedzi ale malowanie nie przejdzie niemam areografu
dontknow.gif
a muszę pokryś całego torta na czarno.A zamawiał ktoś na allegro gotowe masy ?jak to się sprawdza w praktyce
icon_question.gif

cheers.gif
leku jeszcze nie ma ale trwają poszukiwania
cheers.gif
icon_razz.gif

ja na początku zamówiłam mały kawałek czarnej masy bo miałam tylko 3 podstawowe barwy barwników. to była taka masa noname, najtańsza z Allegro, dość plastyczna tylko trzeba było uważać zeby nie miętolić za długo bo się zaczynała "rozłazić", ale myślę że do obkładania byłaby ok. acha, no i brudziła

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Maro79, torcik superowy
icon_smile.gif

Choroba niestety nieuleczalna
icon_rolleyes.gif
Nie pozostaje nic innego jak
cheers.gif

Subtelna pisała, że maluje białą masę barwnikiem rozrobionym z wodą, czyli pewnikiem pędzelkiem
icon_smile.gif

Ja zamówiłam gotową masę raz na spróbowanie trzy lata temu i nie byłam zadowolona
icon_neutral.gif
Ale nie mówię, że nie ma dobrej.

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Ja ten laptop malowałam barwnikiem z wodą i odrobiną wódki- szerokim pędzelkiem.

Załączniki

• 100_9371.JPG
    100_9371.JPG
    429.4 KB · Wyświetleń: 0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Sylwuś a za co takie buziaczki???? Aż mi miło isć spać~~
bussi.gif
anbetung.gif
~. Ja też z czarną mam problem. Ostatnio robiłam i masakra. Poszło dużo barwnika a ona nic. Szara i szara. Zostawiłam. na drugi dzień przegniotłam smarując ręce plantą i zostawiłam. na trzeci była jak ta lala!!!! Czarniutka!!!! Ona dłużej dojrzewa! .. A coo do odpadających elementów to ja robię bardzo gęsty lukier (woda+ cukier) i na to klaję. żeby nie zjeżdżało podpieram czymś tam ( najczęściej jakaś wwykrawaczka) i za chwilę jest mocno przytwierdzone!!!!!!!

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
alipek @ 9 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451176Ola bo mi trudno uzyskać intensywną czern. Wiele dziewczyn pisał że im też.
Spróbuj dodac barwnik na etapie rozpuszczania żelatyny. Robiłam właśnie w ten sposób, następnego dnia masę przegniatałam porządnie i było ok . Jeżeli nawet nie uda Ci się uzyskać pięknej czerni to zdecydowanie łatwiej będzie po takiej ciemnej szarej malować na czarno.

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
maro79 @ 9 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451162Dziewczyny dzieki za podpowiedzi ale malowanie nie przejdzie niemam areografu
dontknow.gif
icon_question.gif

cheers.gif
torcik tak to cudny objaw, te mniej cudne to między innymi : prasowanie mikserem , robienie różyczek z ciasta na pierogi i ostatnio zaobserwowane u mnie kręcenia każdym talerzem czy garnkiem w trakcie mieszania potrawy. tiki nerwowe i koszmary nocne
zahnlos.gif

Jo-anna1 ale Ciebie długo nie było
icon_smile.gif

pewnie tylko patrzysz na nas z góry, co sie będzie działo i pilnujesz jak "wielki brat"
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy