Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
FAJNY JEST
spitggis.gif



icon_wink.gif
 

siwa

Member
Lip 23, 2013
33
0
0
marioletta @ 30 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464588siwa ty sie przyznaj, maż dostał ze 3 magiczne pigułki i siedział z interesem na wzór ....
biggrinflip.gif


mógł z gatek wystawać ale teraz to taki grzeczniutki w ubranku ;)

a nie wiedziałas jak sie do tego zabrać pewnie dlatego że wzór golutki był ;)
hehheheh widze ze Was dziewczynki rozkrecił moj penisek
icon_smile.gif
oby jak najwięcej takich hihihihihi
rofl.gif


dziekuje za mile slowa to dzieki Wam zaczynam swoja przygode z torcikami :)moze za tydzien bede miec zamowienie dla dziewczynki na 8 urodzinki
plus bede robic torcika dla tatusia tez na urodzinki
icon_smile.gif
fajowo
icon_smile.gif

Miłego weekendzieku Wam zycze tortoholiczki
icon_smile.gif
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Zgadza się a tutaj zaraz by usunęli, bo niezgodne z regulaminem
zahnlos.gif
reszta tortu bardzo ładna
icon_smile.gif


Ciekawe czy jakby "go" zrobić w masce Zorro też by skasowali
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
 

AniaCz

Member
Sie 29, 2013
9
0
1
JAM @ 30 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464545Witaj AniaCz Sposób przygotowania masy , taki klasyczny pojawia się kilka razy w temacie. Dodatek gliceryny czy CMC jest kwestią indywidualną. Nie słyszałam o gotowaniu glukozy
gruebel_2.gif
wręcz przeciwnie wiele słyszałam o podgrzewaniu ale niedopuszczeniu do gotowania. Co do kremu wyłażącego to juz kwestia schłodzenia ciasta i starannego "otynkowania" go masą maślaną. Jestem pewna że po przeczytaniu całości tematu od 1 strony dowiesz się o masie prawie wszystkiego
icon_razz.gif
w każdym bądź razie ja tak zaczynałam(zmusili mnie)
icon_wink.gif
i życzę powodzenia w tortowaniu
icon_smile.gif
JAM bardzo dziękuję tak też zrobię jak tylko córcia będzie drzemać zabieram się za przeczytanie całego forum tak jak piszesz na pewno dużo się dowiem
icon_smile.gif
Postanowiłam że zacznę od takiej podstawowej masy bez dodatku syropu glukozowego tym bardziej że nie wiem czy będę robić dużo tych torcików więc nie na razie sensu kupować produktów które potem mogą okazać się zbędne.

Niestety ja również nie zdążyłam zobaczyć torcika
icon_sad.gif
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
AniaCz @ 31 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464704JAM bardzo dziękuję tak też zrobię jak tylko córcia będzie drzemać zabieram się za przeczytanie całego forum tak jak piszesz na pewno dużo się dowiem
icon_smile.gif
Postanowiłam że zacznę od takiej podstawowej masy bez dodatku syropu glukozowego tym bardziej że nie wiem czy będę robić dużo tych torcików więc nie na razie sensu kupować produktów które potem mogą okazać się zbędne.

Niestety ja również nie zdążyłam zobaczyć torcika
icon_sad.gif
Nie musi być syrop. Może być Glukoza krystaliczne. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie masy bez glukozy... moim zdaniem to postawa.
Glukoza_reference.jpg
na początek wystarczy ... mam nadzieje. Warto zrobić raz porządnie masę , dokładnie według przepisu by się potem nie zrazić .
http://www.rieberfoods.pl/var/plain_site/s...a_reference.jpg a tutaj kupuje większe ilości .... http://allegro.pl/glukoza-krystaliczna-1kg...3500885757.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

siwa

Member
Lip 23, 2013
33
0
0
no tak nie zaslonilam " maluszka "
torcik odebrany i bardzo sie podobał uffffffffffff ulga
icon_smile.gif

wiecie co tak mnie wciagnelo ze teraz nie moge sobie miejsca znalezc juz bym chciala robic nastepnego
icon_smile.gif
icon_smile.gif

zaraz zaslonie główke i wstawie ponownie a co tam dumna jestem z moich poczatkow

a co do glukozy to ja tez uzywam bez niej chyba masa sie kruszy prawda ?
na poczatku kupowalam w aptece ale drozyzna pozniej znalazlam taniej w almie teraz widze jeszcze inna glukoze wystawila JAM

1e.jpg

kurcze bez "maluszka " nie ma tego efektu
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • 1e.jpg
    1e.jpg
    309.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
o ludzie jak tu dużo do czytania i już trochę mało starych tortomaniaczek, pewnie wszystkie na fc siedzą,
Jam dobra jest ta glukoza z allegro?
gruebel_2.gif


a to mój pierwszy piętrowy i jeszcze gorący
rofl.gif


Tort_Lenki.jpg
 

Załączniki

  • Tort_Lenki.jpg
    Tort_Lenki.jpg
    89.4 KB · Wyświetleń: 0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Hej, hej
icon_smile.gif

Dawno się nie udzielałam chociaż czytam Was dosyć regularnie, chociaż nieraz tak Was poniesie, że nie mam czasu wszystkiego nadrobić.
Torty wszystkie cud miód i malinki
icon_smile.gif

A różami Jam to się zachwyciałm bardzo i nawet powiększałam zdjęcie żeby sprawdzić czy one aby na pewno cukrowe. Świetna robota
daumen.gif


A tu kilka moich:

1081069_4731918475130_1510585257_n.jpg

P1150030.JPG

P1150038.JPG

P1150048.JPG

P1150064.JPG
 

Załączniki

  • 1081069_4731918475130_1510585257_n.jpg
    1081069_4731918475130_1510585257_n.jpg
    101.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150030.JPG
    P1150030.JPG
    84.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150038.JPG
    P1150038.JPG
    82.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150048.JPG
    P1150048.JPG
    83.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150064.JPG
    P1150064.JPG
    99 KB · Wyświetleń: 0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
P1150074.JPG

P1150106.JPG

P1150115.JPG

P1150128.JPG

P1150149.JPG
 

Załączniki

  • P1150074.JPG
    P1150074.JPG
    102.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150106.JPG
    P1150106.JPG
    100.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150115.JPG
    P1150115.JPG
    90.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150128.JPG
    P1150128.JPG
    99 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150149.JPG
    P1150149.JPG
    96.5 KB · Wyświetleń: 0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
P1150164.JPG

P1150171.JPG

P1150183.JPG

P1150193.JPG

P1150212.JPG
 

Załączniki

  • P1150164.JPG
    P1150164.JPG
    100.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150171.JPG
    P1150171.JPG
    89.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150183.JPG
    P1150183.JPG
    86.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150193.JPG
    P1150193.JPG
    110.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150212.JPG
    P1150212.JPG
    91.8 KB · Wyświetleń: 0

AniaCz

Member
Sie 29, 2013
9
0
1
Źle się wyraziłam
icon_smile.gif
oczywiście masę będę robić z glukozą (mam właśnie tą z delecty) chodziło mi o to że jak na początek zrezygnuję z próbowaniem "dziwnych" przepisów w jednym z nich znalazłam własnie masę z syropem glukozowym i gliceryną spożywczą. Zastanawiałam się nad nią bo podobna jest "idealna" świetnie plastyczna i szybko nie wysycha. Ale doszłam do wniosku że najpierw popróbuję z "normalną" masą a dopiero potem może zacznę wydziwiać
icon_smile.gif
Jakby was interesowała to masa to podaję link http://megentawkuchni.blogspot.com/2013/06...sa-cukrowa.html
Pozdrawiam piękne te wasze torty
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Hajastan @ 31 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464733Jam dobra jest ta glukoza z allegro?
gruebel_2.gif


a to mój pierwszy piętrowy i jeszcze gorący
rofl.gif
Ale produkcja Vanilka zaszalałaś
icon_razz.gif
piękności
freu.gif


Hajastan dziewczyny z niej robią i sobie chwalą, ja mysle że trzeba dodawać więcej tej glukozy ... przyzwyczaiłam się do tej Wiltona i trudno tak od razu na inną. Masa z tą krystaliczną jest bardziej krucha, mniej elastyczna i przysycha szybko. Do kwiatów się nie nadaje
icon_razz.gif
Do obkładania i figurek może być
icon_smile.gif
) Robię właśnie test... podgotowuje aż się zrobi syrop, zobaczymy czy będzie miała te same właściwości co Wiltonowski syrop
icon_razz.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy