Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
AniaCz @ 31 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464756Źle się wyraziłam
icon_smile.gif
oczywiście masę będę robić z glukozą (mam właśnie tą z delecty) chodziło mi o to że jak na początek zrezygnuję z próbowaniem "dziwnych" przepisów w jednym z nich znalazłam własnie masę z syropem glukozowym i gliceryną spożywczą. Zastanawiałam się nad nią bo podobna jest "idealna" świetnie plastyczna i szybko nie wysycha. Ale doszłam do wniosku że najpierw popróbuję z "normalną" masą a dopiero potem może zacznę wydziwiać
icon_smile.gif
Jakby was interesowała to masa to podaję link http://megentawkuchni.blogspot.com/2013/06...sa-cukrowa.html
Pozdrawiam piękne te wasze torty
Z mojego (w sumie niewielkiego) doświadczenia, zgadzało by się.
Ja zaczęłam od syropu(glukozy) i byłam szczęśliwa że tak łatwo opanowałam mase cukrową a czytałam ze inni mają problemy. Przechodząc na krystaliczną glukozę sama mam problemy
icon_razz.gif

Teraz kupiłam glicerynę i dodałam do tej Glukozy syropu, będę testowała na kwiatach. Podobno ma być szałowa
icon_smile.gif

Ja wydałam majątek chyba już na te testy na masie
icon_razz.gif
na początku to po 3-4 kilo na tydzień wychodziło dla samej zabawy i lepienia i testowania i ...... ale to były fajne chwile :D

.....aż mąż mnie podliczył z wydatkami (glukoza wilton 28-30zł starcza na 2 kilo masy + wiele innych baaaardzo ważnych przydasi) i się skończyło
icon_razz.gif

Lut 21, 2012
320
0
0
Super torciska, Vanilka zaszalała z cudami... a to moje i jeszcze dwa w trakcie...

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    78.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    93.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.jpg
    3.jpg
    92 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Vanilko, jak zwykle brak słów
daumen.gif

Czrnowodzianko, super tylko taka moja mała sugestia, wycinaj literki wcześniej, kształtuj i podsuszaj łatwiej układać na torcie i estetyczniej wygląda.
Marto, świetnie, Twoje torty potwierdzają, że ażurkowe esy-floresy wcale nie są takie trudne.
Marioletto, nie wiem jaki macie w biedronce( u mnie Diamant) jeżeli musiałam korzystać z takiego cukru to trzeba go było przesiewać.

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
Jo_anna1 @ 1 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464834Vanilko, jak zwykle brak słów
daumen.gif

Czrnowodzianko, super tylko taka moja mała sugestia, wycinaj literki wcześniej, kształtuj i podsuszaj łatwiej układać na torcie i estetyczniej wygląda.
Marto, świetnie, Twoje torty potwierdzają, że ażurkowe esy-floresy wcale nie są takie trudne.
Marioletto, nie wiem jaki macie w biedronce( u mnie Diamant) jeżeli musiałam korzystać z takiego cukru to trzeba go było przesiewać.
też diamant tylko nie w folii , sprawdzałam masę do kitu, musze nową robić ...

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję, dziękuję
anbetung.gif

Ten cukier puder biedronkowy dosyć długo używałam i dawał radę. Trzeba go było przesiewać i masa nie była może taka "delikatna" ale dało się wszystko z niego zrobić. Cukier puder który polecała Joanna ten z glukozą jest najlepszy jaki do tej pory miałam (tak swoją drogą bardzo Ci Joasiu dziękuję za jego polecenie
wink.gif
). Przeszłam już chyba wszystkie cukry pudry i takie dostępne w sklepach to mogę polecić Diamant w foli, Kupca i Polski Cukier (u mnie dostępny w sieci Polo).

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Ja nie używam cukru z biedronki pomimo przesiewania jest wyczuwalny ,ostatnio kupiłam Diamant w folii i tragedia tak samo był wyczuwalny jak ten z biedronki ,wypróbowałam z Tesco Polski cukier i wydaje mi się że jest najlepszy no i cena przystępna za pół kg 2,25 zł. glukozy używam tej saej co pokazała JAM.
Jo-anno dzięki za miłe słowa te ażurki nie są trudne tylko boli przy nich diabelnie ręka
icon_mrgreen.gif
a ten jeszcze cieplutki czeka na odbiór

Pokaż załącznik 85214

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Jak zwykle wszystkie piękne. Dziewczyny tak trzymać 284.gif

A ja tylko dwa jeden weselny.. kolorystyka na życzenie młodej i jeden dla fana gry "Rośliny kontra zombi"

weselny_z_orchideami.jpg orchidee.jpg

ro_liny_kontra_zombi.jpg

Z weselnym miałam sporo problemu.Środkowe piętro zbytnio naponczowałam i gdzieś zaczęło przesiąkać na piętro niżej.Całą noc był obłożony ręcznikiem papierowym i rano... mokruteńkie.Zaczął się już pokazywać ten słodki gęsty pie....ony syrop
baa.gif
Tort miał rano jechać do restauracji ale bałam się,że do północy (wtedy miał być podany) zaleje się tym syropem.Uzgodniłam z restauracją,że sama go dowiozę o 23.45...Tort na wózek i na salę. I szczęście,bo w ciągu dnia jeszcze wymieniłam ręczniczki 2 razy a na koniec dołożyłam w to miejsce 2 orchidee aby trochę przysłonić zmacerowaną masę. Mam nadzieję ,że nikt nie dopatrzył się feleru...dowiem się we wtorek.
Trochę sobie pogadałam ,to taki przerywnik między naszymi poradami i pochwałami...w większości
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• 284.gif
    284.gif
    33.5 KB · Wyświetleń: 0
  • weselny_z_orchideami.jpg
    weselny_z_orchideami.jpg
    92.9 KB · Wyświetleń: 0
  • orchidee.jpg
    orchidee.jpg
    101.5 KB · Wyświetleń: 0
  • ro_liny_kontra_zombi.jpg
    ro_liny_kontra_zombi.jpg
    145.3 KB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Bumelka, napiszę tak.... baaaardzo mi się podoba zombie
icon_smile.gif
ekstra pomysł i w ogóle, i Ślubny też..
freu.gif

ale jakoś rażą mnie w oczy te "pędy" zielone cosie ... Kwiaty są super
icon_mrgreen.gif
już zazdroszczę wykrawaczek i formy do wyciskania struktury
zahnlos.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Też nie jestem zadowolona z pędów.Chciałam cieńsze ale masa mnie nie słuchała i nie chciała się kulać tylko się kruszyła,pistoletu nie posiadam ... no i jest co jest

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Bumelka wiem że nie jest łatwo, nawet z głupim urządzeniem do wyciskania mi się nie udaje. Jak masa się kruszy to wszędzie czy podczas turlania czy podczas wyciskania
icon_sad.gif
, Teraz pewnie i tak tort już zjedzony
icon_razz.gif
Naprawdę kolorystycznie i ogólnie był OK!!
freu.gif

Gegroza fakt tutka mam ale wklejać go tutaj nie wolno a juz zapomniałam z jakiej strony kopiowany... Pewnie LovelyTutorial

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Przepraszam za mały offtop, ale... dobrze pamiętam, że którejś z Was córka wygrała konkurs i miała otworzyć własną działalność - torty na zamówienie? Kto to o tym mówił? Bo interesowałyby mnie te dziwne wymogi sanepidu itd ;) przeszukuję stronę sanepidu i żadnych konkretów nie mogę znaleźć
icon_sad.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
adrijah @ 1 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464953Przepraszam za mały offtop, ale... dobrze pamiętam, że którejś z Was córka wygrała konkurs i miała otworzyć własną działalność - torty na zamówienie? Kto to o tym mówił? Bo interesowałyby mnie te dziwne wymogi sanepidu itd ;) przeszukuję stronę sanepidu i żadnych konkretów nie mogę znaleźć
icon_sad.gif
najlepiej udaj się do oddziału sanepidu w Twoim rejonie. Rozmawiając na temat wymogów już się przekonałam, że owszem przepisy są jednorodne ale już interpretacja tych przepisów jest w każdym rejonie zupełnie inna. W jednym miejscu na jajka wystarczy wydzielona część z ogólnego pomieszczenia w innym już to pomieszczenie musi być odrębne.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy