Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

megana

Member
Sie 3, 2013
6
0
0
Piękne torty jak zwykle mistrzostwo!
Robiłam trzeci raz masę cukrową tym razem z przepisu Illy,zmieniłam też cukier puder bo doczytałam ze ten z BIERDONKI jest do du..szy, i rzeczywiście zmiana niesamowita.Cwiczę przed roczkiem mojego synka, a to już za tydzień
icon_eek.gif
. Mam tylko taki mały dylemat w przepisie jest 750 g cukru pudru a moja masa przy tej proporcji była klejąca masakrycznie, ale nie było już tych ziarenek piasku jak przy diamancie bierdonkowym. Czy może to być wina wilgotnego cukru pudru? Niestety taki kupiłam. Nawet z przesianiem go miałam problem no i masa pochłonęła dużo więcej niż w przepisie.

maro79

Member
Lip 5, 2013
18
0
0
Cześć dziewczyny no wreszcie się uspokoiło bo jako mniejsza część tego forum zaczołem się bać
icon_smile.gif
icon_smile.gif
jak zwykle zaległości w czytaniu PIĘKNE TORTY
anbetung.gif
do oglądania i naśladowania nic tylko podnosicie poprzeczke a u mnie malizny jeden ostatnimi dniami na topie hehe
2013.08.22_088.JPG 2013.08.29_004.JPG
Pokaż załącznik 85222 2013.09.01_014.JPG

Załączniki

• 2013.08.29_004.JPG
    2013.08.29_004.JPG
    660.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 2013.08.22_088.JPG
    2013.08.22_088.JPG
    684.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 2013.09.01_014.JPG
    2013.09.01_014.JPG
    617 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Jo_anna1 @ 1 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464957najlepiej udaj się do oddziału sanepidu w Twoim rejonie. Rozmawiając na temat wymogów już się przekonałam, że owszem przepisy są jednorodne ale już interpretacja tych przepisów jest w każdym rejonie zupełnie inna. W jednym miejscu na jajka wystarczy wydzielona część z ogólnego pomieszczenia w innym już to pomieszczenie musi być odrębne.
ooo dziękuję za podpowiedź. Nie spodziewałam się, że mogą się pojawić różnice
dump.gif

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
megana @ 1 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464961Piękne torty jak zwykle mistrzostwo!
Robiłam trzeci raz masę cukrową tym razem z przepisu Illy,zmieniłam też cukier puder bo doczytałam ze ten z BIERDONKI jest do du..szy, i rzeczywiście zmiana niesamowita.Cwiczę przed roczkiem mojego synka, a to już za tydzień
icon_eek.gif
. Mam tylko taki mały dylemat w przepisie jest 750 g cukru pudru a moja masa przy tej proporcji była klejąca masakrycznie, ale nie było już tych ziarenek piasku jak przy diamancie bierdonkowym. Czy może to być wina wilgotnego cukru pudru? Niestety taki kupiłam. Nawet z przesianiem go miałam problem no i masa pochłonęła dużo więcej niż w przepisie.
a dałaś jej odpocząć ??

na początku masa może być klejąca, ale jak poleży spokojnie przez np. noc , robi się twardsza i sprężysta ...

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
megana @ 1 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464961Piękne torty jak zwykle mistrzostwo!
icon_eek.gif
Prowadzę "wojnę" z cukrem
icon_razz.gif
, coś z moją masą ostatnio nie tak... każdy przepis w sumie niby ten sam , proporcje się zmieniają. Tak jak Marioletta piszę albo dać jej odpocząć (choć myślę, że potem przy wyrabianiu jak się zagrzeje od rąk znowu popłynie) albo po prostu wgnieść więcej cukru. Niewielka różnica w tym cukrze a już zupełnie inna masa się robi
icon_sad.gif
.
Gotowanie glukozy krystalicznej nie powiodło się, niby gęstnieje i staje się "syropem" jednak w masie nie ma większych zmian... dalej jest krucha. Tak się zastanawiam czy nie idzie tutaj o ilość glukozy w glukozie
icon_wink.gif

Bumelka Patent na suchą masę to gliceryna , wczoraj przetestowałam
icon_smile.gif
Taka całkiem sucha i krusząca franca, po dodaniu barwnika ,nie chciała mi przejść przez ten pistolet do wyciskania . Lekko nasmarowałam ręce gliceryną wyrobiłam masę i bez większego wysiłku już poszło
zahnlos.gif
Do obkładania jeszcze nie sprawdzałam . Na razie walczę z drobnymi kolorowymi elementami.
maro79 Fajne torciki , słoń The Best pomysł świetny
icon_smile.gif

gegroza sprawdziłam , moje tutki dotyczą koni "niejadalnych" ze stelażem w środku dla modelarzy. jakby coś, to na FB
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

AniaCz

Member
Sie 29, 2013
9
0
1
Dziewczyny pozwolę sobie jeszcze raz zawrócić Wam głowę i prosić o poradę - czytam forum od początku tak jak poradziłyście i faktycznie dowiaduję się wielu przydatnych ciekawostek ale ze względu na to że czytać mogę tylko jak córa śpi idzie mi to mozolnie więc zaczęłam się bać że jednak nie zdążę przed jej urodzinkami. Dlatego bardzo proszę o poradę w trzech kwestiach:
1) czy żelatyna mielona która znajduje się w przepisie Illy to zwykła żelatyna spożywcza czy jakaś specjalna?
2) rozumiem że aby zrobić farbkę z barwnika (mam w proszku) należy go rozpuścić w kapce alkoholu tak? I czy potem muszę czymś przesmarować taką figurkę żeby kolor się trzymał? Pytam ponieważ chciałabym spróbować zrobić figurki a ze względu na brak doświadczenia wolałabym zrobić je z "jednej masy" i pomalować niż kleić małe elementy z mas o różnych kolorach.
3) Jak radzicie sobie z przesiewaniem cukru pudru? Chodzi mi konkretnie o taki w którym zrobiły się grudki. Ja na początku przesiewałam przez sitko mieszając w środku łyżką tak aby roztarły się te grudki o boki sitka ale strasznie długo mi to zajmowało. Potem kupiłam przesiewaczkę do mąki ale ona nie sprawdza się wcale te grudki wpadają pod nożyki i blokują cały mechanizm ostatnio nawet mi się rozpadł ten wiatraczek ale na szczęście mąż mi go naprawił.
Będę bardzo wdzięczna za informację i z góry przepraszam jeśli się powtarzam. Pozdrawiam was serdecznie.

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
megana

całkiem możliwe, musi odleżeć

AniaCz @ 2 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1465047Dziewczyny pozwolę sobie jeszcze raz zawrócić Wam głowę i prosić o poradę - czytam forum od początku tak jak poradziłyście i faktycznie dowiaduję się wielu przydatnych ciekawostek ale ze względu na to że czytać mogę tylko jak córa śpi idzie mi to mozolnie więc zaczęłam się bać że jednak nie zdążę przed jej urodzinkami. Dlatego bardzo proszę o poradę w trzech kwestiach:
1) czy żelatyna mielona która znajduje się w przepisie Illy to zwykła żelatyna spożywcza czy jakaś specjalna?
2) rozumiem że aby zrobić farbkę z barwnika (mam w proszku) należy go rozpuścić w kapce alkoholu tak? I czy potem muszę czymś przesmarować taką figurkę żeby kolor się trzymał? Pytam ponieważ chciałabym spróbować zrobić figurki a ze względu na brak doświadczenia wolałabym zrobić je z "jednej masy" i pomalować niż kleić małe elementy z mas o różnych kolorach.
3) Jak radzicie sobie z przesiewaniem cukru pudru? Chodzi mi konkretnie o taki w którym zrobiły się grudki. Ja na początku przesiewałam przez sitko mieszając w środku łyżką tak aby roztarły się te grudki o boki sitka ale strasznie długo mi to zajmowało. Potem kupiłam przesiewaczkę do mąki ale ona nie sprawdza się wcale te grudki wpadają pod nożyki i blokują cały mechanizm ostatnio nawet mi się rozpadł ten wiatraczek ale na szczęście mąż mi go naprawił.
Będę bardzo wdzięczna za informację i z góry przepraszam jeśli się powtarzam. Pozdrawiam was serdecznie.
1-zwykła żelatyna, napisane mielona ? pewnie dlatego żeby nie było nieporozumień czy nie w płatkach
2-malujesz pędzelkiem
3-zbrylony raczej do niczego już się nie nadaje, musi być miałki, jak z otwartej paczki coś zostanie to dobrze zamknąć w woreczku ... ktoś chyba kombinował ze zmieleniem ale chyba i tak wyszło do kitu

AniaCz

Member
Sie 29, 2013
9
0
1
Marioletta bardzo dziękuje za odpowiedź wpisywałam w google żelatyna mielona ale bez efektu
icon_smile.gif
a tu chodziło że nie w płatkach ach ja głupia
icon_smile.gif
co do pudru to faktycznie będę musiała porządnie zamykać w woreczku żeby nie powstały grudki. Jak wczoraj kupowałam to specjalnie macałam woreczek żeby wyczuć czy jest sypki i bez grudek.

Lut 21, 2012
320
0
0
Bumelko sliczny tort slubny, ten zombie tez fajny, Jaonno dzięki za wskazówki odnośnie napisów, robiłam na ostatnią miutę, bo dzień wczesniej straszna migrena mnie dopadła
icon_smile.gif
,
Maro fany słonik,Marta 12 niezła produkcja...
i to moj z niedzieli z Angry Birds..i jeszcze był jeden wegański ale nie mam fotki niestety...z małego wyczerpania przysnęło mi się klientka obudziła mnie telefonem, była pod drzwiami, nie miałam zapakowanego ani zwazonego torta, biegałam jak szalona by wszystko szybko ogarnąc, pierwszy raz zdazyło mi ise coś takiego, miałam wstac ranook 8.3 ale nie słyszałam zegara, tak to jest jak spi się po 3 godz w nocy...

Załączniki

• 1175744_574666629238986_1841432152_n.jpg
    1175744_574666629238986_1841432152_n.jpg
    48.4 KB · Wyświetleń: 0

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
MARO 79,Czarnowodzianko, urocze torciki Kasia19 Twoje też świetne a Zygzak rewelacja
daumen.gif
.
Nie wiem jak Wy możecie tak po kilka tortów robić na wekendzie ja miałam 3 i jestem padnięta a tu jeszcze do nadrobienia zaległości w domu podziwiam Was
anbetung.gif

AniaCz

Member
Sie 29, 2013
9
0
1
Piękne są te wasze torty ja dzięki wam zaraziłam się bakcylem i już nie mogę się doczekać pracy z masą choć mój pierwszy raz (rok temu) nie był efektowny i miał dużo niedociągnięć to i tak córci i gościom się podobał torcik. Pomimo że wasze torty to mistrzostwo postanowiłam jednak wkleić te moje zeszłoroczne wypociny. Zrobiłam tort a'la rybka mini mini jak widać masa przy płetwie mi się przerwała, po dodaniu niebieskiego barwnika zrobiła się rwąca a oczy zrobiłam krzywe że hej. Ale ponieważ człowiek uczy się na błędach i nabiera doświadczenia w praktyce to mam nadzieję że tym razem będzie lepiej
icon_smile.gif
Zakupiłam nawet pomocne narzędzia jak nożyk i różne szpatułki oby to mi pomogło.
Sara_678.JPG

Załączniki

• Sara_678.JPG
    Sara_678.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy