Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
anmatorka @ 9 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1537506Ja robiłam podobny
icon_biggrin.gif
Czy mogłabyś mi podpowiedzieć w jaki sposób robiłaś ten tort? Bo nie bardzo wiem od czego zacząć:(

Wydrukować pysk tygryska i przez kalkę? Zepsuła mi się drukarka i mam dylemat?

Będę wdzięczna za pomoc:)

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
kajastama @ 14 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1537984Czy mogłabyś mi podpowiedzieć w jaki sposób robiłaś ten tort? Bo nie bardzo wiem od czego zacząć:(

Wydrukować pysk tygryska i przez kalkę? Zepsuła mi się drukarka i mam dylemat?

Będę wdzięczna za pomoc:)
Jeżeli nie masz drukarki, to też się uda.
Wyświetl sobie na ekranie komputera, przyłóż kartkę i odrysuj ołówkiem. Potnij na elementy i traktuj je jak szablony. Później kolorowe elementy złóż jak puzzle.
Jeżeli kartka jest cienka i wiotka to utrudnia pracę. Możesz przekopiować na kartonik. Wówczas łatwiej przy brzegu kartonika prowadzić nożyk.

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
h-elen @ 14 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1537991Jeżeli nie masz drukarki, to też się uda.
Wyświetl sobie na ekranie komputera, przyłóż kartkę i odrysuj ołówkiem. Potnij na elementy i traktuj je jak szablony. Później kolorowe elementy złóż jak puzzle.
Jeżeli kartka jest cienka i wiotka to utrudnia pracę. Możesz przekopiować na kartonik. Wówczas łatwiej przy brzegu kartonika prowadzić nożyk.
Dziękuję na to nie wpadłam:)

Jak zrobię to pokażę:)

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Podobną metodą chyba będę robić Kubusia Puchatka. A to moja produkcja z czterech ostatnich dni. Z panną na torcie zeszło mi tyle czasu co z resztą tortu. Nie cierpię lepić figurek
rofl.gif

Załączniki

• 20140808_132711.jpg
    20140808_132711.jpg
    127.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 20140814_130917.jpg
    20140814_130917.jpg
    143.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 20140814_152602.jpg
    20140814_152602.jpg
    111 KB · Wyświetleń: 0
  • 20140815_121238.jpg
    20140815_121238.jpg
    84.7 KB · Wyświetleń: 0

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
Dla mnie ulepienie człowieka też było wielkim wyczynem i nigdy nie byłam do końca zadowolona. Dlatego niedawno kupiłam zestaw foremek do wykonania postaci ludzkich (kobieta, mężczyzna i dziecko). Tanie nie były, ale oszczędność czasu i nerwów zrekompensowały wydatek
freu.gif

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
No właśnie. Tanie nie są. Dla amatorki robiącej 4-6 tortów miesięcznie to zamrożenie kasy, tym bardziej że figurki robi się rzadko. Może kiedyś zaszaleję... Teraz czeka mnie Zygzak i Puchatek. Każdy tort to kolejne wyzwanie, ale lubię się bawić i wkładam w to całe serce.
Bardzo gratuluję pracowni i talentu w łapkach.

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
Ja też nie robię więcej niż 4-6 tortów miesięcznie, ale moi klienci bardzo, bardzo często proszą o figurkę na torcie
icon_frown.gif

Załączniki

• P1040687.JPG
    P1040687.JPG
    3.1 MB · Wyświetleń: 0
  • P1040759.JPG
    P1040759.JPG
    3.4 MB · Wyświetleń: 0
  • P1040911.JPG
    P1040911.JPG
    575.4 KB · Wyświetleń: 0

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
anmatorka czy te figurki właśnie są z foremek? Super , chyba się nad czymś takim zastanowię. Super torty:)

A to moje, ostatnio nie mam cierpliwości i brak mi dokładności:(

Tygrysek przez którego spać nie mogłam:

Załączniki

• tygrysek.jpg
    tygrysek.jpg
    202 KB · Wyświetleń: 0
  • pszczólka_Maja_2.jpg
    pszczólka_Maja_2.jpg
    175.5 KB · Wyświetleń: 0

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
kajastama @ 16 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1538154anmatorka czy te figurki właśnie są z foremek? Super , chyba się nad czymś takim zastanowię. Super torty:)

A to moje, ostatnio nie mam cierpliwości i brak mi dokładności:(

Tygrysek przez którego spać nie mogłam:
Policjantka jest z foremki (kobieta, około 20 cm wysokości), dziadek też z foremki (dziecko, około 11 cm wysokości), Wally jest zrobiony bez pomocy foremek
icon_biggrin.gif
Dziękuję za miłe słowa. Twój tygrysek wyszedł świetnie!!! Pozostałe również
icon_biggrin.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
bumelka @ 11 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1537662Dołączam do gratulacji Joasiu. Szkoda, że nie masz czasu aby tu wpadać częściej. Oczywiście też jestem ciekawa jak przebrnęłaś przez te wszystkie wymogi aby założyć pracownię. Ja już się poddałam.
A teraz czas na mój jak do tej pory największy tort weselny. Spędzał mi sen z oczu. Składałam go na miejscu i oczywiście wygląda jakby wyszedł spod prysznica
cry_1.gif
Oj nie przesadzaj, nie przesadzaj, śliczny
Jestem tu teraz bardzo rzadko ponieważ mam problemy z logowaniem. Nie pomaga zapamiętywanie hasła i za każdym niemal razem musze je odzyskiwać. jak już dostane nowe to też nie zawsze zaloguje. nie mam pojęcia co się dzieje. Myslałam, że coś przeskrobalam już mnie wyrzucili z tego forum :D

Tak szczerze to nie wiem jak udało mi się przez to wszystko przebrnąć. Trwało to od połowy grudnia do połowy kwietnia. Miałam już serdecznie dość tego i w pewnym momencie gdyby nie fakt, że zainwestowałam w przedsięwzięcie cały swój czas, energię, wszystkie oszczędności i nie tylko, to zrezygnowałabym.
Cóż mogę napisać, po prostu działam. Robię to co chciałam, "mieszkam" w pracowni i jest mi z tym dobrze :D
Nie wiem czy mogę to wstawić link bo może zostać przyjęte jako reklama ale jak chcecie to możecie zajrzeć na strony pracowni :D:
[...]

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Anmatorka, przejrzałam Twoje torciki i rzeczywiście jest to inwestycja godna przemyślenia, chociaż i bez foremki też perfekcyjnie.
Kajastama, tygrysek świetny i duuuuży. Super też wyszła Peppa -bajkowo.

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Cześć dziewczyny dawno nic nie wstawiałam...zatem oto koparka...u mnie wszyscy chcą torty 3D

Załączniki

• 1_got.JPG
    1_got.JPG
    234.8 KB · Wyświetleń: 0

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Dziewczyny jak robicie torty weselne czyli pieczecie duzo biszkoptów to na ile dni wczesniej max je pieczecie?i jak je przechowujecie?chciałabym sobie jakos rozlozyc to wszystko w czasie...zastanawiam sie kiedy moglabym zaczac tak na spokojnie produkcje biorac pod uwage ze nie bede mogla poswiecic na to np calego dnia tylko po kilka godz dziennie. Bede wdzięczna za podpowiedzi.

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
miu-miu @ 17 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1538275Dziewczyny jak robicie torty weselne czyli pieczecie duzo biszkoptów to na ile dni wczesniej max je pieczecie?i jak je przechowujecie?chciałabym sobie jakos rozlozyc to wszystko w czasie...zastanawiam sie kiedy moglabym zaczac tak na spokojnie produkcje biorac pod uwage ze nie bede mogla poswiecic na to np calego dnia tylko po kilka godz dziennie. Bede wdzięczna za podpowiedzi.
Zakładam, że wesele w sobotę. W środę piekę biszkopty,w czwartek przekładam kremami w piątek rano tynkuję. Jak wszystkie otynkuje to pierwszy już mogę okładać masą. Jeśli mam bardzo duże zamówienie to przesuwam wszystko i zaczynam od wtorku. Wszystko zależy od tego ile czasu muszę poświęcić na ustrojenie. Przy ostatnim weselnym kwiaty już robiłam dwa tygodnie przed weselem.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
index.php?act=findpost&pid=1538275Dziewczyny jak robicie torty weselne czyli pieczecie duzo biszkoptów to na ile dni wczesniej max je pieczecie?i jak je przechowujecie?chciałabym sobie jakos rozlozyc to wszystko w czasie...zastanawiam sie kiedy moglabym zaczac tak na spokojnie produkcje biorac pod uwage ze nie bede mogla poswiecic na to np calego dnia tylko po kilka godz dziennie. Bede wdzięczna za podpowiedzi.
Parę dni temu na Onecie był przepis na biszkopt wg M.Gesler z informacją o przechowywaniu:
Wystudzone ciasto najlepiej zawinąć w folię spożywczą i przekładać następnego dnia (łatwiej się przekroi). Zawinięty w folię biszkopt może leżeć w chłodnym miejscu do tygodnia.

Nie piekę dla obcych a swoje piekę albo w środę albo w czwartek, zależy co jeszcze muszę na imprezę przygotować.

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
bumelka @ 17 Aug 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1538295Zakładam, że wesele w sobotę. W środę piekę biszkopty,w czwartek przekładam kremami w piątek rano tynkuję. Jak wszystkie otynkuje to pierwszy już mogę okładać masą. Jeśli mam bardzo duże zamówienie to przesuwam wszystko i zaczynam od wtorku. Wszystko zależy od tego ile czasu muszę poświęcić na ustrojenie. Przy ostatnim weselnym kwiaty już robiłam dwa tygodnie przed weselem.
Wesele w sob tort ma byc gotowy na rano wiec w piatek musze skonczyc. Tak myslalam zeby we wt piec, w srode przekladac tynkowac,w czw obkladac i zaczynac dekoracje. Musze jeszcze zrobic aparat fotogr i chcialabym go zrobic wczesniej...tylko jak? z samej masy bym nie chciała kleic...wolalabym cos obłozyć..może doradzicie cos?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
index.php?act=findpost&pid=1538298Wesele w sob tort ma byc gotowy na rano wiec w piatek musze skonczyc. Tak myslalam zeby we wt piec, w srode przekladac tynkowac,w czw obkladac i zaczynac dekoracje. Musze jeszcze zrobic aparat fotogr i chcialabym go zrobic wczesniej...tylko jak? z samej masy bym nie chciała kleic...wolalabym cos obłozyć..może doradzicie cos?
Jak duży? Do konsumpcji? To mogłyby być z rolady. Jeżeli jako dekoracja to ryż+pianki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy