Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Vanilka @ 17 May 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1608493Dziewczyny gdzie najczęściej kupujecie i jaką masę do koronek?
Ja nie kupuję, robię wg tego przepisu: (tak wyglądała zrobiona koronka https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33167&st=13760)

MASA DO KORONEK samoróbka koroneczki z niej zrobione sa bardzo elastyczne, mocne.
*1 łyżka tylosy CMC
*63 ml (1/4 szklanki) wrzącej wody
*1 łyżka cukru pudru
*2 łyżki płaskie skrobi kukurydzianej
*1/4 łyżeczki bezy w proszku (białko w proszku) lub białko jaja 4 g (jest to 1/8 białka średniej wielkości jaja inaczej na oko 4 łyżeczki)
*2 łyżki glukozy
*dosłownie kropla ulubionego zapachu
* można dodać kolor(eksperymentalnie)
Przelicznik jaja kurzego do proszku: Aby zastąpić jedno średniej wielkości jajko należy użyć 2 łyżeczki proszku z jaja kurzego (6 g)

Wykonanie
Zmieszać CMC z cukrem pudrem,
zalać wrzącą wodą i wymieszać widelcem aż do uzyskania przeźroczystego glutu. W tym czasie mieszanina jest na tyle zimna, że możemy dodać białko kurze albo lepiej białko w proszku. Ujednolicić mieszaninę. Cały czas będzie to dość zwarta konsystencja.
Dodajemy skrobię kukurydzianą, mieszamy.
Dodajemy glukozę, mieszamy. Masa jest galaretowata.
Teraz dodajemy opcjonalnie zapach i kolorant uważając, żeby nie rozrzedzić zbytnio mieszanki.
Nadal mieszanka jest zwarta i nie leje się jak to widać na innych filmach z sugaveil.
Do pierwszego użycia foremki silikonowej nawilżamy ją olejem żeby nie była tępa, wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha.
Dalej wiadomo: napełniamy foremkę starając się jak najdokładniej zapełnić wszystkie wręby koronki. Suszymy.

Nie zużytą mieszankę możemy schować do lodówki i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu do tygodnia. Przed użyciem wyjmujemy żeby nabrała temperatury pokojowej.
Wykonane wcześniej koronki przechowujemy w szczelnym woreczku bez dostępu powietrza np. w woreczku strunowym.
Aby przywrócić elastyczność, po prostu umieszczamy na koronce wilgotny ręcznik kuchenny, ale nie za długo ...cały czas kontrolujemy.

Ja koronki suszyłam wkładając do zimnego piekarnika z nawiewem i nastawiłam temp 50 stopni - 15 minut te drobne a tą grubą Marty musiałam jeszcze 10 minut dosuszyć. Moje spostrzeżenie, koronka jest gotowa do wyjęcia kiedy foremka robi taki łuk, czyli masa ściąga ją do góry.
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję h-elen, z takiego przepisu korzystam aczkolwiek wody daję 100ml a CMC nie mieszałam z pudrem (ale zacznę) a zamiast skrobi kukurydzianej daję ziemniaczaną, bo gdzieś przeczytałam, że koronki wychodzą bielsze. A właśnie, czy Twoje koronki wychodzą białe? Czy masz doświadczenie czym różni się gotowa koronka z białka płynnego a białka sypkiego?
 

maruschka

Member
Maj 6, 2015
8
0
0
Dziewczyny takie pytanie: do ilu pięter można robić tort na zasadzie wsporników i podkładek? Mam do zrobienia większy tort a nigdy więcej niz 2 piętra nie robiłam. Zawsze robiłam wsporniki z rurek takich białych do napojów (tych co się nie zginają
icon_razz.gif
) i podkładka cienka złota.
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Ja do 4 piętrowego przez środek wbijałam przez wszystkie cztery piętra kijek ( znalazłam w ogrodniczym grubości palca -ale to nie bambus).Podkładki złote, cienkie.
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Dasz radę. Robiłam taki sam, każde piętro trzy przełożenia, obkładany masą cukrową-12 kg. Zanim jednak złożyłam i udekorowałam całość, kazde pięterko po obłożeniu masą "odpoczywało"ok godzinki w lodówce. Wtedy było wszystko stabilniejsze, niż wtedy, gdy składałam na ciepło.Nauczyłam się tego metodą prób i błędów. Powodzenia. Uda się.
 

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
no to ja składam 2 pietra w sobote i powiem Wam, że mam pietra :/
Jak sie zabrac za nałozenia górnego pietra, tak by nie naruszyc jego konstrukcji- np nie wbic paluchów w tort
icon_smile.gif

na górnym chce miec buciki i kwiatki - gora i napis chrzest swiety- bok
na dolnym pietrze kwiatk- wierzch i i imie dziecka- bok

jak sie za to zabrac? najpierw obkładam masa oba pietra, i pozniej dekoracje kazdego z nich, czy moze lepiej najpierw go złozyc a pozniej dekorowac?

no i cały czas mam jakies schizy, ze mi to gorne pietro sie zsunie
icon_smile.gif


aaa i pytanie o paleczki jako wspornik- jak wy je docinaciew do odpowiedniej wysokosci- łamiecie? ciezko bedzie
icon_smile.gif

 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
mamaKrzysia @ 1 Jun 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1609037no to ja składam 2 pietra w sobote i powiem Wam, że mam pietra :/
Jak sie zabrac za nałozenia górnego pietra, tak by nie naruszyc jego konstrukcji- np nie wbic paluchów w tort
icon_smile.gif

na górnym chce miec buciki i kwiatki - gora i napis chrzest swiety- bok
na dolnym pietrze kwiatk- wierzch i i imie dziecka- bok

jak sie za to zabrac? najpierw obkładam masa oba pietra, i pozniej dekoracje kazdego z nich, czy moze lepiej najpierw go złozyc a pozniej dekorowac?

no i cały czas mam jakies schizy, ze mi to gorne pietro sie zsunie
icon_smile.gif


aaa i pytanie o paleczki jako wspornik- jak wy je docinaciew do odpowiedniej wysokosci- łamiecie? ciezko bedzie
icon_smile.gif
Zdecydowanie najpierw montujesz tort (okładasz masą każde piętro oddzielnie i składasz na patykach). Kiedy wszystko jest na swoim miejscu wówczas przyklejasz ozdoby.
Palucha nigdzie nie wsadzasz bo tort albo obejmuje się obiema rękami po bokach (gdy dobrze schłodzony) albo jedną rękę podkłada pod podkładkę a drugą asekurujesz i zsuwasz na właściwe miejsce na dolnym piętrze.
Nic Ci się nie zsunie. Daj kleksa rzadkiego lukru (jako klej) pod podkładkę i będzie scementowane
icon_wink.gif

Przed przycinaniem wbijam patyk w tort, zaznaczam ołówkiem, wyjmuję, ucinam sekatorem (czystym
fiesgrins.gif
).
Zobaczysz, że to nic trudnego
daumen.gif


Vanilko, dopiero dojrzałam Twoje pytanie... Moja koronka była biała (taka jak obrus z samoróbki - widać to na podlinkowanym zdjęciu), ale już więcej nie robiłam koronek więc porównania nie mam. Byłam cała dumna bo akurat ta na której bardzo mi zależało udała mi się idealnie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
Ja, podobnie jak dziewczyny, najpierw obkładam piętra masą, potem wbijam patyki, potem nakładam piętra i na końcu ozdabiam.
 

Załączniki

  • smoki.jpg
    smoki.jpg
    153.4 KB · Wyświetleń: 0

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
I jeszcze kilka moich ostatnich
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • butelka.jpg
    butelka.jpg
    91.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Bogna.jpg
    Bogna.jpg
    107.4 KB · Wyświetleń: 0
  • kobieta.jpg
    kobieta.jpg
    191.9 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
anmatorka niesamowita produkcja. Brawo!!!

U mnie jeden ale 10 kg
Piłkarzyki na ślubnym kobiercu

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
 

Załączniki

  • 1.jpg
    1.jpg
    56.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    56.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.jpg
    3.jpg
    62.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 4.jpg
    4.jpg
    61.8 KB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Jak ja bym chciała zrobić Minionka... Figurki wyciskałaś, czy taki talent kobieto masz w rączkach?
U mnie znowu traktor, tylko inny. Nie lubię robić pojazdów, bo za dużo energii na nie marnuję.
 

Załączniki

  • 20160609_070933.jpg
    20160609_070933.jpg
    152 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy