Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
kajastama @ 8 Sep 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1613057Dziewczyny a ja mam problem z biszkoptem. Tz z wycinaniem go z blaszki. Czym wy odcinacie od brzegu? Ja dosc ostrym nozem - nozem szefa:) i strasznie mi sie szarpią boki. Kakaowy jak upiekę to ślicznie się odcina a zwykły masakra. Poradźcie coś.
icon_smile.gif
Zawsze wykładam blaszkę/tortownicę papierem do pieczenia, najpierw docinam odpowiednio papier, potem smaruję formę masłem i przyklejam papier. Zabiera trochę czasu, ale oszczędza nerwy po upieczeniu
icon_wink.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Czasami robię tak jak Dziuni. Dno wykładami zawsze. Boki dobrze odcina/oddziela się nożem wąskim i gietkim takim chyba do filetowania. Ja nie smaruję boków tortownicy a moja koleżanką, właścicielką cukierni zawsze masłem smaruje, jak mówi, dla poślizgu.
Mysz, z masa tak się dzieje i wprawionym tez. Dodatkowo nie wiedziec dlaczego masa poci się, to dopiero masakra.

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
h-elen @ 8 Sep 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1613063Czasami robię tak jak Dziuni. Dno wykładami zawsze. Boki dobrze odcina/oddziela się nożem wąskim i gietkim takim chyba do filetowania. Ja nie smaruję boków tortownicy a moja koleżanką, właścicielką cukierni zawsze masłem smaruje, jak mówi, dla poślizgu.
Mysz, z masa tak się dzieje i wprawionym tez. Dodatkowo nie wiedziec dlaczego masa poci się, to dopiero masakra.
Dno to ja tez zwsze papierem wykładam:) moze to wina noża? Najpierw zacznę od zmiany:)

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja jednak boję się uszkodzić formę nożem, wszystkie mam powlekane i nie umiem oddzielić ciasta, bez porysowania formy. Papier jednak sporo ułatwia
icon_smile.gif

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
mysz @ 8 Sep 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1613051Nigdy chyba nie zrozumiem, że nie umiem robić tortów z masy cukrowej.
Masa za twarda, kruszy się, przykleja do stolnicy mimo podsypywania cukrem pudrem. Zaraz mnie szlag trafi
Ola w tym roku chce z masą cukrową, już mnie żołądek z nerwów boli
cry_1.gif

Joanna @ 8 Sep 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1613053Myszo, to sobie odpuść, szkoda zdrowia. Teraz najmodniejsze są tak zwane "nagie torty" - nie narobisz się i będziesz "trendy".
icon_wink.gif
najmodniejsze
fiesgrins.gif

widziałam takie, ale nie wiedziałam, że takie modne . Mi się nie podobają, dla mnie są niedokończone

kajastama @ 8 Sep 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1613057Dziewczyny a ja mam problem z biszkoptem. Tz z wycinaniem go z blaszki. Czym wy odcinacie od brzegu? Ja dosc ostrym nozem - nozem szefa:) i strasznie mi sie szarpią boki. Kakaowy jak upiekę to ślicznie się odcina a zwykły masakra. Poradźcie coś.
icon_smile.gif
dno wykładam papierem, boków niczym nie smaruję, odchodzi idealnie

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Dziewczyny mam bojowe zadanie. Tort bez mleka, śmietany, masła. Jaja mogą być. Oczywiście lukrowy. Macie jakieś sprawdzone przepisy? I co pod lukier jesli nie masa maślana?

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Kajastama...rzeczywiście masz wyzwanie. A to chodzi o jakiś tort vege, czy kogoś uczulonego na laktozę?

Iva, 250g raczej nie pokryje tortu o średnicy 26cm. Nie wiem jak wysokie torty robisz, ale ja na tego typu tort o wysokości 10cm używam około 700-900g. Zależy jak bardzo uda się rozwałkować masę, która za każdym razem zachowuje się inaczej. Lepiej mieć więcej niż za mało.

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
[quote name='batoja' date='9 Sep 2016, 22:46 ' post='1613158']
Kajastama...rzeczywiście masz wyzwanie. A to chodzi o jakiś tort vege, czy kogoś uczulonego na laktozę?

Nie, dziecko jest uczulone na mleko.

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Kajastama, w takiej sytuacji zrobiłabym wegański biszkopt i przełożyła go masą na bazie jakiejś śmietany roślinnej, do kupienia przez internet, albo w sklepach z bio żywnością. Od kiedy całkiem niedawno dowiedziałam się, że takie coś istnieje sporo na ten temat czytałam. Dostępne są śmietany zwykłe, kokosowe, migdałowe, ryżowe, a nawet orkiszowe. Jest tego naprawdę sporo i nie zawierają one laktozy.
Jeszcze na myśl przychodzi mi zamiast kremu śmietanowego - pianka owocowa (na bazie galaretek) . Kiedyś robiłam taki....miał być mocno owocowy i lekki i wyszedł naprawdę super.

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
Tort z pokemonami, który tu niedawno wstawiłam jest właśnie tortem dla alergika. Był bezglutenowy, bez cukru oraz nabiału. Jubilat, pomimo sporych ograniczeń, mógł jednak jeść jedną gorzką czekoladę i to mi bardzo pomogło. Zrobiłam krem z mleka kokosowego i właśnie tej czekolady a drugie przełożenie to był mus truskawkowy. Podobno był pyszny
icon_biggrin.gif

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
anmatorka @ 10 Sep 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1613179Tort z pokemonami, który tu niedawno wstawiłam jest właśnie tortem dla alergika. Był bezglutenowy, bez cukru oraz nabiału. Jubilat, pomimo sporych ograniczeń, mógł jednak jeść jedną gorzką czekoladę i to mi bardzo pomogło. Zrobiłam krem z mleka kokosowego i właśnie tej czekolady a drugie przełożenie to był mus truskawkowy. Podobno był pyszny
icon_biggrin.gif
A mogłabyś podać przepisy?

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
Masa była tradycyjnie - maślana. Mama małego jubilata chciała, żeby tort był z masą cukrową i stwierdziła, że odkroi synowi masę cukrową (bo cukier) oraz izolację (bo masło). Wnętrze: biszkopt bezglutenowy, pieczony jak tradycyjny, tylko mąka pszenna wymieniona na bezglutenową. Proszku do pieczenia nie używam, ale w razie czego też musi być bezglutenowy. Krem czekoladowo-kokosowy, to zagotowana GĘSTA część mleka kokosowego z czekoladą gorzką, schłodzona i ubita. Warstwa owocowa to zblendowane truskawki wymieszane z galaretką bez cukru (dosłodzone stewią). Pącz też słodzony stewią.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Dziewczyny, torty jak zwykle cuda. Podglądam Was, cały czas. Przez pewien okres nic nie robiłam, z powodów zdrowotnych, ale pomału wracam.
Mam zamówienie na tort na 80-90 osób , ale trzy piętrowy, i za bardzo nie wiem, jakich rozmiarów mam zrobić piętra.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy