Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
kazeno @ 19 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1077894wielkie dzieki za opinie!!

rastagatko masy typowo maslanej wolalabym uniknac.. hehe.. wiem wlasnie ze wyglada najlepiej i w ogole ale przyznam sie ze nie lubie takich mas i moi domownicy rowniez nie za bardzo.. aczkolwiek rowniez zauwazylam jak pieknie dziewczyny z niej torciki zdobily :D dzieki wielkie!!

bo66.. czyli to ta masa budyniowa z galaretka.. znam ja i jest pyszna.. dzieki!!

myslalam wlasnie ze zwykla budyniowa lub ta z galaretka tez by uszly ale wlasnie przyszlo mi do glowy ze moge cos nowego swoim goscia zaserwowa (moja budyniowa znaja juz wszyscy a czesc rowniez jadla ta z galaretka..)..

no ale jeszcze to przemysle
icon_razz.gif


P.S czy tort w ksztalcie serca na dzien babci i dziadka od wnusia nie bedzie zbyt obcykany
icon_razz.gif
icon_razz.gif
hehehe..
Masa,ktora rastagatkaprzeklada torty jest bardzo dobra-to malo powiedziane,jest pyszna.
wink.gif
 

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
to chodzi o Royal Icing czyli te bialka z cukrem pudrem?? bo ja takie cos kiedy robilam.. ale ja to tylko do takiego wykanczania tortu w sumie na sile troszke robilam bo bylam ciekawa jak sie z tym pacuje.. i powiem szczerze ze jest to tak obrzydliwie slodkie ze nie polecam na jakies wieksze powierzchnie.. ale na takie co nie musza byc jedzone to spoko
icon_razz.gif

 

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Tak, royal icing to lukier królewski - nawet po przetłumaczeniu tak wychodzi
icon_smile.gif
Robiłam kiedyś i szczerze mówiąc, świetnie się z nim pracuje. Przepis tutaj, super wychodzi. Konsystencja ma być taka, że nie zmienia kształtu i nie rozlewa się po wyciśnięciu wzorku. Oczywiście, używa się tylko przesianego cukru, żeby nie było grudek. Kiedyś robiłam lukier na bazie wody i cukru pudru, ale ten to zupełnie inna bajka, gdyż nie sprawia żadnych problemów przy wyciskaniu przez woreczek i świetnie daje się kształtować. Polecam
icon_mrgreen.gif
 

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
no mi tez pasowalo to tlumaczenie ale kto ich tam wie.. i co prawda to prawda swietnie sie wyciska (robilam go tez na ozdabiane piernikow.. ale tylko takie cienkie linie z niergo robilam
icon_razz.gif
) dla mnie on za slodki wiec wlasnie trzeba uwazac na ilosc dekoracji z niego zrobionej.. i pamietac ze zastygnie na kamien
icon_razz.gif
ale materialem jest bombowym :D

a ja wrocilam bo mnie oswiecilo.. przeciez moge tort przelozyc masa Leninki (jakos mi sie ona zamarzyla bo tak fajnie brzmi polaczenie budyniowej z bita smietana jeszcze z dodatkowo rozp czekolada biala..) a dekorowac masa maslana z przepisu ktory poleca rastagatka co nie??
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
kazeno @ 19 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1078122no mi tez pasowalo to tlumaczenie ale kto ich tam wie.. i co prawda to prawda swietnie sie wyciska (robilam go tez na ozdabiane piernikow.. ale tylko takie cienkie linie z niergo robilam
icon_razz.gif
) dla mnie on za slodki wiec wlasnie trzeba uwazac na ilosc dekoracji z niego zrobionej.. i pamietac ze zastygnie na kamien
icon_razz.gif
ale materialem jest bombowym :D

a ja wrocilam bo mnie oswiecilo.. przeciez moge tort przelozyc masa Leninki (jakos mi sie ona zamarzyla bo tak fajnie brzmi polaczenie budyniowej z bita smietana jeszcze z dodatkowo rozp czekolada biala..) a dekorowac masa maslana z przepisu ktory poleca rastagatka co nie??
Wczytaj sie dobrze to jest masa rastagatki ja za jej podpowiedzia mieszam z czekolada ,batonikami nawet ze snikersem jest super.
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 masło
2 serki homogenizowane waniliowe (po 150 gr)
2 szklanki mleka w proszku
4 płaskie łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wystudzić)

4 żółtka + 1 jajko całe ubić na parze z cukrem (mikserem).Lekko ostudzić i dodać miękkie masło i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian: 1 serek- ubijać, 1szklankę mleka-ubijać, drugi serek-ubijać, drugą szklankę mleka - ubijać. Na końcu dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Dzięki za podpowiedzi ja chcę tylko trawkę z niego zrobić mam nadzieję że wyjdzie
icon_smile.gif
pokarze gotowe
anbetung.gif
 

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Cieszę się, że tłumaczenie się spodobało, hihi...
icon_wink.gif


U mnie też problem z masą - na piątek muszę zrobić tort i nie wiem, czy dać bitą śmietanę (boję się, czy aby na pewno się dobrze ubije, bo czasem się nie udaje, a poza tym, czy się nie rozpłynie po jakichś 2 godzinach albo i więcej stania w temperaturze ponad 25°C
icon_rolleyes.gif
), czy masę maślaną, tą z linku kazeno - a z kolei tą boję się, czy będę umiała wygładzić i nie wiem, czy zgra się z owocami dobrze. Pozostaje połączenie bitej śmietany, masy maślanej i czekolady, ale z kolei boję się ryzykować i próbować nowego przepisu
icon_sad.gif
Już sama nie wiem... Zrobię trzy biszkopty o średnicy 26cm, każdy z 3 jajek i pozostaje mi jeszcze problem ilości przygotowywanej masy, żeby starczyło na przełożenie, pokrycie solidnie (żeby nie prześwitywało) i dekorację. Mogę liczyć na jakieś Wasze rady?
icon_mrgreen.gif
 

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
ja tylko wiem ze na taka temperature chyba najbardziej odporna bedzie ta masa z galaretka.. ja robilam na impreze i tort stal nieruszony przez 2h a potem jeszcze resztki kolejne 3h.. i nic sie nie stalo.. w temp pokojowej..

widze ze dylematy nas nachodza haha..

ja chyba sie zdecydowalam wyprobowac do srodka ta mase leninki (budyniowo-smietanowa z biala czekolada) raz sie zyje
icon_razz.gif
a na dekoracje ta maslana.. tylko co jak nie chce dawac czekolady?? bo chce zeby byla biala i barwnikami zabarwic.. (w ogole zabarwi sie??)
 

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Kazeno, masę Leninki stosowałam wielokrotnie w wersji białej i kakaowej. Faktycznie jest pyszna. Przekładałam nią nawet tort, który na końcu obkładałam masą cukrową ( pod masę dałam masło utarte z cukrem).
Do ozdabiania tortów używam masy budyniowej. Niezawodna i trwała wychodzi zawsze na bazie kremu karpatkowego Delekty.
 

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
sabinal dzieki!!

w ogole wszystkim wam dzieki za pomoc.. jak zwykle mozna na was liczyc w 100% mua:*
 

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Chachu muffinki pierwsza klasa, no i torcik mimo, że nie cały obłożony masą cukrową, to prezentuje się pieknie
dance.gif


Kazeno, ta masa którą podała bo66 to jest super delikatna masa, której często używam dodając do niej czego dusza zapragnie
icon_mrgreen.gif
A masa z linku, który podałam wydawała mi się po prostu dobra do dekoracji tortu. To tak kwestią wyjaśnienia
zwinker2.gif
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
dziewczyny na torcie z maszkaronami muszę zrobić tak jakby pogiętą gazetę (pogiętą?) no wiecie:) czy jeśli rozwałkuje masę i już na blacie spróbuję miąć to nie popęka? cholerka robił ktos coś takiego?
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
waszkamaszka @ 20 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1078260dziewczyny na torcie z maszkaronami muszę zrobić tak jakby pogiętą gazetę (pogiętą?) no wiecie:) czy jeśli rozwałkuje masę i już na blacie spróbuję miąć to nie popęka? cholerka robił ktos coś takiego?
Myślę że na blacie i jak podeschnie to na tort. Właściwie to zastanawiałam się jak Jo_anna układa te swoje welony na torty pokryte masą, przecie to kawał masy
gruebel_2.gif


Sioniu-- muffinki są z muffinkowego wątku z budyniową niespodzianką, pyszne!!!!!! Krem to masa budyniowa-malinowa która została z przełożenia tortu. A wyciskałam dużą tylką Wilton 1M, tak jest na niej napisane.
Sioniu kasuj te skróty (czy jak to się zwie) ze zdjęciami przy cytowaniu bo się nam kilometrowy wątek robi
icon_mrgreen.gif
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
chyba trzeba nowy watek zrobić bo faktycznie są już kilometry,dzięki za podpowiedź ide piec biszkopty jutro dwa torty
dontknow.gif
chyba mam nockę z głowy
wink.gif
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
chachu @ 20 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1078290Myślę że na blacie i jak podeschnie to na tort. Właściwie to zastanawiałam się jak Jo_anna układa te swoje welony na torty pokryte masą, przecie to kawał masy
gruebel_2.gif


Sioniu-- muffinki są z muffinkowego wątku z budyniową niespodzianką, pyszne!!!!!! Krem to masa budyniowa-malinowa która została z przełożenia tortu. A wyciskałam dużą tylką Wilton 1M, tak jest na niej napisane.
Sioniu kasuj te skróty (czy jak to się zwie) ze zdjęciami przy cytowaniu bo się nam kilometrowy wątek robi
icon_mrgreen.gif
Dziękuję za informacje. Dobrze, będę kasować, choć szkoda mi, bo lubię na wasze ładne wytwory popatrzeć , sprawia mi to przyjemność.
 
Status
Ten wątek został zamknięty.