illy @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1083927Dziekuje Chachu za komplement
A bardzo proszęfaktycznie suknia piekna, niby się tak wydaje że ułożenie kiecki to takie tam. Jak robiłam lalkę to się zastanawiałam i zastanawiałm. Czy w pionie czy pozimie , po skosie, z dołu do góry czy jak???![]()
Te cherubinki minie kuszą już jakiś czas i znalazłam Kamee w kilku wariantach za 20 funtówAle jeszcze nie teraz![]()
![]()
iza-gr @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1083948Zobaczcie tutaj, dziewczyna z Katowic też fajnie robi angielskie torciki
http://tortyangielskiebasi.blogspot.com/se...label/dekoracjeDużo tortów Basi jest na stronie tortolandii. Jeden, z Mikołajem przy pianinie , zrobiony bez form do wylewania to jest dopiero dziełoWyjatkowo pracochłonny i piękny.![]()
Siedmiokropka @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084066Dziewczyny, przepraszam że tak się wtrącę w Wasz profesjonalizm i zdolnosci, które podziwiam, ale mam kilka pytań. Wytłumaczcie tak łopatologicznie, która masa jest do czego, tzn.:
1. czy masa cukrowa z glukozą, cukrem pudrem, żelatyną i wodą jest tylko do formowania figurek, czy także do pokrycia tortu?
2. jak pokryję nią tort-da się pokroić? zjeść?
3. masa z plantą-do czego jest? też do figurek i pokrycia tortu? czy da się kroić? zjeść?
4. jeśli cos pokręciłam, podajcie jakich mas używacie do figurek, a jakich do obłożenia tortu.
Zamówiłam dzis kilka rzeczy, w tym barwniki Wiltona i chę się trochę pobawić w lepienie, ale nie chcę marnować składników, póki nie zrozumiem, co do czego![]()
Dziękuję
sama dopiero zaczynam ale pozwolę sobie odpowiedzieć masa i ta i ta jest i do figurek i do pokrycia ale masa z plantą jest bardziej elastyczna sam cukier jest b.twardy po schłodzeniu i kijowo się kroi![]()
Siedmiokropka @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084066Dziewczyny, przepraszam że tak się wtrącę w Wasz profesjonalizm i zdolnosci, które podziwiam, ale mam kilka pytań. Wytłumaczcie tak łopatologicznie, która masa jest do czego, tzn.:
1. czy masa cukrowa z glukozą, cukrem pudrem, żelatyną i wodą jest tylko do formowania figurek, czy także do pokrycia tortu?
2. jak pokryję nią tort-da się pokroić? zjeść?
3. masa z plantą-do czego jest? też do figurek i pokrycia tortu? czy da się kroić? zjeść?
4. jeśli cos pokręciłam, podajcie jakich mas używacie do figurek, a jakich do obłożenia tortu.
Zamówiłam dzis kilka rzeczy, w tym barwniki Wiltona i chę się trochę pobawić w lepienie, ale nie chcę marnować składników, póki nie zrozumiem, co do czego![]()
Dziękuję
Witaj!
1. Tak ta masa jest do figurek i do obłożenia tortu (nadaje się do obu rzeczy
2. spokojnie pokroisz tort (czasem nawet ładniej niż zwykły) i zjeść tez można - niektórzy nawet ja lubią, ja zazwyczaj robię mniej słodki tort i wtedy jest ok
3. masa z planta jest równie zdobra i do obłożenia i do figurek (ja tylko tej z planta używam) Choć ostatnio do tej masy dodałam cmc żeby zrobić figurki i jest rewelacyjna-bardziej plastyczna i figurki stabilniejsze
4. czyli ja od wczoraj do obłożenia używam masy z plantą a do figurek masy z plantą z dodatkiem cmc.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam
Pozdrawiam!
Siedmiokropka @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084079Zrobiłam kilka różyczek na próbę z tej masy bez planty i po wyschnięciu są bardzo twarde. To akurat ok, ale nurtuje mnie moja niewiedza w kwestii obłozenia tym tortu. Jak to kroić, skoro jest twarde? No i czy to się zjada z tortem?
Chciałabym zrobic coś ekstra chrześniakowi w prezencie i nie mogę sie wkopaćWidziałam Wasze prace, są piękne.
masa robi się twarda ale w kontakcie z tortem i masą położoną między tort a masę cukrową (najlepiej maślaną) nabiera miękkości i na pewno nie będzie taka twarda jak różyczki, zwłaszcza ta masa z plantą
Siedmiokropka @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084086Co to jest "cmc" ?dodatek do masy cukrowej, robi się tez z niej klej spożywczy do przyklejania figurek, wstawiam linka a może inne dziewczyny wyjaśnią Ci to lepiej, bo ja dopiero zaczynam eksperymenty z cmc
http://www.tortownia.pl/sklep,1178,71,Squi...ojemniczku.html
Siedmiokropka @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084086Co to jest "cmc" ?Tutaj jest wyjaśnione i przy okazji galerie można sobie objrzeć
http://niezleciacho.com/2010/01/28/cmc-fon...yli-co-jest-co/
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.