Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Witam załączam torcik który zrobiłam dla siostry na urodziny ale nie jestem zadowolona z ozdób. Znowu masa mi się kruszyła, musiałam sie ładnie nagimnastykować żeby coś z tego wyszło. Chyba wypróbuję przepisu cinki, aż wstyd że jeszcze tego nie zrobiłam ;) Zrobić dobrze masę cukrową wcale nie jest łatwo albo ja mam dwie lewe ręce do tego
icon_sad.gif

Załączniki

• tort.jpg
    tort.jpg
    74.5 KB · Wyświetleń: 0

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Olo nie załamuj się, wcale nie jest źle, torcik naprawdę ładny, a z masą powoli dojdziesz do wprawy, jak każda z nas.
Życzę ci dużo cierpliwości i wytrwałości, a zobaczysz jakie będą efekty
daumen.gif

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Olo nie załamuj się, wcale nie jest źle, torcik naprawdę ładny, a z masą powoli dojdziesz do wprawy, jak każda z nas.
Życzę ci dużo cierpliwości i wytrwałości, a zobaczysz jakie będą efekty
daumen.gif

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Hej, końcówka roku to same okazje do robienia tortów. Kuzyn poprosił o torta z czerwonym teletubisiem Po. Czy ktoś może już próbował robić torta z teletusiami? Macie może jakieś pomysły jak takiego stworka zrobić?

jola100

Member
Paź 22, 2010
1
0
0
witam wszystkich na tym forum >Przedemna 13 listpada roczek mojej córci i juz widzę ze problem jaki mailam z przystrojeniem tortu znikl częściowo
icon_smile.gif

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Hej mój problem z teletubisiami znikł, bo kuzyn się rozmyślił, nie był pewny czy wytrzyma 3 godziny jazdy autem. Nicki1 faktycznie teletubisie trudno zrobić ;) Zrobiłam za to torcik z kotkiem dla 2 letniej Nikolki, ale szczerze to jakoś mi się nie podoba efekt końcowy, myślałam, że będzie lepiej. No ale mam nadzieję, że chociaż będzie smakował solenizantce, która uwielbia kotki
icon_smile.gif

Załączniki

• kotek.jpg
    kotek.jpg
    72.2 KB · Wyświetleń: 0

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Olo2009 a ja uważam, że całkiem dobrze sobie poradziłaś. Tort jest kolorowy, co w przypadku dwulatki ma duże znaczenie, jest kotek, którego lubi i słodziutka masa, za którą większość dzieci przepada. Więc czego chcieć więcej? A smakował będzie na pewno, uwierz w siebie
icon_razz.gif

chocake

Member
Sie 20, 2010
9
0
0
Mam do was pytanie
icon_smile.gif
na niedziele robię tort, mam zamiar użyć tej masy, nie posiadam zielonego barwnika a chciałabym zrobic listki do różyczek i tu moje pytanie, czym zastąpić zielony barwnik?
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
chocake @ 4 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1045003Mam do was pytanie
icon_smile.gif
na niedziele robię tort, mam zamiar użyć tej masy, nie posiadam zielonego barwnika a chciałabym zrobic listki do różyczek i tu moje pytanie, czym zastąpić zielony barwnik?
icon_smile.gif
to może dodaj kakao, niezbyt dokładnie zagnieć i będziesz miała cieniowanie na liściach albo połóz żywe listki np, miety, melisy, bedzie też elegancko
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
chocake @ 4 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1045003Mam do was pytanie
icon_smile.gif
icon_smile.gif
najprosciej połączyć żółty z niebieskim. Jeżeli nie masz barwnika myślę że nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić listeczki bez barwnika tylko je wyprofilować.

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
Olo2009 ładny ten Twój torcik i taki kolorowy, na pewno przypadnie jubilatce do gustu
icon_smile.gif
masz jakąś instrukcję jak ulepić kotka? pokazałam małej kilka przykładowych tortów z kotami i stwierdziła, że może być, więc teraz szukam inspiracji w necie...

chocake na opakowaniu glukozy jest przepis jak zrobić masę plastyczną do wykonania różyczek i listków, zamiast barwników używa się galaretek, więc to nadaje kolor, jeśli chcesz to podam Ci ten przepis

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
Róże cukrowe do tortu wg Delecty:
Rozpuścić w 3 łyżkach wrzącej wody po jednej płaskiej łyżeczce galaretki o smaku truskawkowym i żelatyny spożywczej, wystudzić. Do miski wsypać 1 łyżkę glukozy, 8 łyżek przesianego cukru pudru, wlać 2 łyżki rozpuszczonej galaretki z żelatyną, zagniatać jak makaron. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką ziemniaczaną. Kieliszkiem wykrawać krążki i zwijać rulonik formując róże. Na jedną potrzeba 5-6 krążków. Układać delikatnie na bibule, pozostawić do zastygnięcia. Dodając różne smaki galaretek można wykonywać kolorowe bukiety.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy