Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
balbino1204, masz powód do dumy. Ładnie zrobiłaś swój pierwszy tort.
Alll, z bitej a jaki śliczny
icon_smile.gif
Motyl stanowi tę przysłowiową kropkę nad "i".
Jo_anno1, grunt to mieć dobry pomysł. Jak sama doświadczasz, nie zawsze konieczne są drogie ustojstwa. To mi się też podoba w tworzeniu tortów.

Mogę zazdrośić bliskości Kauflandu
icon_sad.gif

balbina1204

Member
Cze 17, 2010
77
0
0
Dziekuje h-elen. Dzisiaj wlasnie przygotowuje kolejny, jak skoncze to tez sie pochwale. Do Waszych duzo mi jeszcze brakuje ale mam czas i na nauke nigdy za pozno.

oliska88

Member
Lip 28, 2010
2
0
0
To moje dzieło. Trochę źle się rozwałkowało, ale jak na pierwszy raz myślę, że może być :D DSC00370.JPG

Załączniki

• DSC00370.JPG
    DSC00370.JPG
    398.3 KB · Wyświetleń: 0

sowa666

Member
Wrz 10, 2010
1
0
0
hej dziewczyny! sorki, ze tak z nienacka wpadam i bez zaproszenia ale szukalam roznych pomyslow na tort dla mojej rocznej corci i znalazlam wasz swietny watek!! kupilam dzis wszystko do lepienia ciasta na ozdobki i niestety tak jak niektorym dziewcznom nie zciagnelo mi sie to ciasto, super wyszlo jak dodalam make i barwnik do masla, taka smieszna tlusta plastelina a jak dodalam cukier puder to sie wszystko rozplynelo
icon_neutral.gif
raz dalam cukier do cieplej masy i raz do zimnej ale zero roznicy. Wlozyzlam do zamrazarki troche sie zciagnelo ale to nie to
gruebel_2.gif
intuicyjnie zaczelam wyrabiac z maka i wieksza iloscia cukru pudru i odziwo udalo mi sie wyrobic ciasto tylko.......nadal sie klei do rak i podloza
icon_neutral.gif
walkuje pomiedzy filiami i pomaga ale kal juz mam kolka do rozyczek to tak jakby mi sie topio w recy plus sie klei. Co robic? dlaczego nie wychodzi plastelina?

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Sowa daj cukier do zimnej i tu haczyk cukier musi byc puder kupiony i kazda masa przyjmuje różną ilość cukru, musisz dać cukru zapewne więcej (b i mąka mące nie równa
icon_sad.gif
) Powozenia

aga1088

Member
Wrz 18, 2010
7
0
0
Dla małej córeczki wspaniały byłby tort "Lalka" rewelacyjnie wygląda i od razu jest lalka jako prezent ;)
Może nie dla rocznej córci ale niech to bedzie inspiracja na nastepne lata ;) oto zdjęcie osobiście wykonanej takiej lalki ;)

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Sliczna laleczka, no i moje stale pytanie. Jaka masa pokrylas tort??

aga1088

Member
Wrz 18, 2010
7
0
0
to jest masa na bazie soku wiśniowego, galaretki wiśniowej i kisielu wiśniowego - stąd też kolor ;) ponadto jest w niej cukier puder, margaryna i masło.
Jest świetna do takiego typu tortów bo zasycha, znaczy podobnie jak masa cukrowa - z czasem twardnieje ale na tyle że dobrze się kroi ;) noi w smaku jest też przepyszna ;)

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
To ja bardzo prosze o przepis:)

aga1088

Member
Wrz 18, 2010
7
0
0
masa do dekoracji i obłożenia ciasta:

0,5 l soku wiśniowego

1 kisiel wiśniowy

1/2 galaretki wiśniowej

1/2 kostki margaryny

3/4 szklanki cukru pudru

1 kostka masła

wykonanie:

ugotować kisiel w 0,5 litra soku z wiśni (takiego odsaczonego ze słoika- jak nie będzie pół litra można dolac wody) jednak to nie mogą byc wiśnie w syropie bo masa byłaby za słodka, i tak do gorącego kisielu wsypać galaretkę wymieszać aż do rozpuszczenia, dodać margarynę, wymieszć do rozpuszczenia ostudzić.
masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać po łyżce kisiel.

Masę należy zrobic sobie przed obkladaniem, bo gęstnieje.

Bardzo łatwa w zrobieniu ;)

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Oj juz widze, ze to bedzie jedna z moich ulubionych mas, a najlepsze to, ze mozna rozne kolory zrobic, na soku z brzoskwin, brzoskwiniowy kisiel i galaretka, cytrynowy kisieli galaretka z sokiem z ananasow, zielona z agrestu itd. dziekuje:)

aga1088

Member
Wrz 18, 2010
7
0
0
no dokładnie ;) jeszcze nie próbowałam innych, jednak zamierzam wkrótce zrobic torta motylka i wypróbowac inny smak niż wiśniowy ;)
Cieszę się zę Ci się podoba ;)

aga1088

Member
Wrz 18, 2010
7
0
0
illa tylko tych soków owocowych nie możesz używac słodkich bo jak napisałam wczesniej - masa bedzie za słodka. Chyba ze takie lubisz ;)

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Ja mam kompoty w domu wlasnej roboty i one nie sa zbyt slodkie bo nie lubie,m wiec mysle, ze beda sie super nadawaly.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy