Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
tort na chrzciny mojego wnusia
 

Załączniki

  • Ben_025.jpg
    Ben_025.jpg
    2.6 MB · Wyświetleń: 0

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
OK udalo sie i teraz zauwazylam ze zapomnialam wyciagnac wykalaczki ha ha ha
pozdrawiam serdecznie
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
pełny profesjonalizm Romanie
icon_smile.gif
Gratuluję!
Ja tez niebawem robię tort na chrzciny naszej córci, tez ma być duży, ale ten Twój to ogromny naprawdę
icon_smile.gif
Chyba dużo gości było ?
icon_smile.gif

A powiesz jaki był w środku?
Jakie ciasto i jakie kremy?
 

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Roman piekny ten tort, pozostale tez sliczne
icon_smile.gif


DSCI0384.JPG
 

Załączniki

  • DSCI0384.JPG
    DSCI0384.JPG
    227 KB · Wyświetleń: 0

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Witam i dziekuje za mile opinie
wink.gif

ale przedewszystkim musze podziekowac Dorotyxx bo wykozystalam jej przepis
i byl pychota. Biszkopty byly 10-15-20-25 cm zrobilam przepis na 8 i 5 jajek
Dziekuje Dorota.
jesli chodzi o ilosc porci to wystarczylo dla 50 osob



Biszkopt 1:

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli


1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
6. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
7. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
9.Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części

Biszkopt 2

5 jajek
10 dag. cukru
10 dag. mąki
1 budyn czekoladowy
1 cukier waniliowy
łyzka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
(upiec tak samo jak duże biszkopty)



Masa wiśniowa:

3 budynie wiśniowe
1,5 litra mleka
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka maki pszennej
masło
margaryna ,,Kasia,,
Wiśnie ze słoika ( 900 ml.)

Masa wiśniowa:

750 ml mleka zagotować .Budynie , cukry i mąki rozrobić w pozostałym mleku i wlać do gotującego mleka ciągle mieszając.
Ostudzić. Margarynę i masło utrzec dodając po łyżce budyniu, dodać wiśnie ze słoika ( bez pestek) .

Galaretka :

4 galaretki wiśniowe
gorzka czekolada
1,5 litra wody

w gorącej wodzie rozrobić galaretki , dodac pokrojoną w kawałki czekolade, mieszać aż sie rozpuści.

Masa z pianek marshmallow do pokrycia tortu:

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61532086.html

Wykonanie:

Osobno robimy duży tort i mały. Złączymy je dopiero na końcu.

Biszkopt - masa wiśniowa- tezejąca galaretka -biszkopt-masa wiśniowa-teżejąca galaretka - biszkopt itd.

Biszkopty można ponczowac kompotem z wiśni

 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Pokażę Wam jaki robiłam niedawno dla chłopca, fana Gwiezdnych Wojen. Miał ponad 5 kg i 7 warstw biszkopta
fiesgrins.gif

Lord Vader
icon_mrgreen.gif


dscf1674_1.jpg
 

Załączniki

  • dscf1674_1.jpg
    dscf1674_1.jpg
    271.4 KB · Wyświetleń: 0

elianka

Member
Sie 22, 2007
547
0
0
LeNInka- cudowny Vader, chapeau bas

Dziś zrobiłam masę cinki po raz pierwszy i jestem zachwycona! Nie dość, że jest smaczniejsza niż cukrowa, to jeszcze duuużo wygodniejsza do lepienia, jak plastelina!
Miałam zbyt chłonna mąkę i pół kg cukru to niestety było zdecydowanie za mao. Ale dowaliłam mąki ziemniaczanej i gitara :D

Po niedzieli wrzucę foto tortu ( czekoladowy biszkopt, krem chałwowy i mus porzeczkowy), masa na wierzchu+ bukiecik, a na bokach rurki waflowe.
 

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Genialny pomysł !! ale dodałaś mąke ziemniaczaną do wyrabiania?? zamiast cukru?? to już chyba niejadalne ... kurcze musze spróbować może nie bedzie taka słodka wtedy
icon_smile.gif

 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
devillwoman @ 4 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1100622ale dodałaś mąke ziemniaczaną do wyrabiania?? zamiast cukru?? to już chyba niejadalne ...
Też mi się tak wydaje. Ja bym się bała surowej mąki dodać.
icon_neutral.gif
No chyba, że elianka zaparzyła tę mąkę ziemniaczaną w tłuszczu razem z pszenną, to OK wtedy.

Dziękuję za komplementy. Masa Cinki jest rzeczywiście super plastyczna, świetnie się układa na szczegółach, co widać na moim Vaderze.
icon_razz.gif
 

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
LeNinka tort wspanialy
anbetung.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
no ta z pierwszej strony wątku przecież
icon_lol.gif


Cinka @ 13 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=448557Przepis jest na dużą porcję. Chcąć zrobic dekorację do tortu - np bukiet róż - wystarczy połowa porcji.

1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze

Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. Wnętrze np. wisienek pozostaje w konsystencji dość przyjemnej. Płatki róży stają się bardziej kruche.


Jak się okazało - masę można zamrażać.
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Jeszcze raz bardzo dziękuję, to miłe, że się podoba
anbetung.gif
 

elianka

Member
Sie 22, 2007
547
0
0
Masa Cinki jest cudowna! Nie dość, że smaczniejsza (imo) niż cukrowa, to jeszcze zachowuje się jak plastelina
icon_smile.gif


Na próbę tort imieninowy z masy pokrycie i różyczki, farbowałam za pomocą kakao
icon_smile.gif


34078190.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy