Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Tu jest przepis na super masę : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21080

Generalnie jak rozpuścisz czekoladę w kąpieli wodnej i ostudzisz by nie była gorąca to ją dodajesz do utartego masła, a potem mieszasz z ubitą 30% śmietanką. Ja dosładzam cukrem w płynie jeśli trzeba.
icon_wink.gif

A tu jest masa cytrynowa : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10640
Ja robię podobnie i przekładam nasączony biszkopt póki masa jest gorąca,
ale do kisielowego to raczej ze śmietaną masy...
Poadrawiam!!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

aqua99

Member
Lut 21, 2008
2
0
0
Czesc
Jestem tu nowa
Uwielbiam torty... Jednak te w sklepach i cukierniach sa kiepskie - masa sklada sie tylko z margaryny
Czy macie jakies sprawdzone przepisy na masy?
Bede bardzo wdzieczna
icon_smile.gif

Pozdrawiam i z gory dziekuje

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0

violeta

Member
Mar 14, 2008
83
0
0
Bardzo dużo robię wypieków, tego czego się tu naczytałam na pewno wykorzystam w swojej kuchni

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Agnieś

Member
Mar 4, 2008
2
0
0
Witam:)
Jakiś czas temu trafiłam na ten temt a ponieważ rozpaczliwie szukałam przepisu na mase i ozdoby tortowe aby upiec torcik dla moich bliźniaków byłam wręcz zachwycona. Dziś już wiem że nigdy nie kupie gotowego tortu a swoje sa najlepsze i najładniejsze. Oto moje cudo jakie udało mi się wyczarować czerpiąc natchnienie z tego postu
icon_smile.gif
Goście byli zachwyceni
mniam.gif
DSC01342.JPG

Załączniki

• DSC01342.JPG
    DSC01342.JPG
    51.7 KB · Wyświetleń: 0

fergie0

Member
Paź 26, 2007
10
0
0
noo genialnie wszedzie szukałam przepisu na ozdoby do tortów i w końcu znalazłam :D przy najbliżeszej okazji wykorzystam :D pewno na moich urodzinach hihii :D

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Trudno powiedzieć. W zasadzie powinno się udać je z tej masy zrobić jeśli się nie powałkuje zbyt cienko - ale czy skręcone spiralki nie oklapną tego zagwarantować nie mogę - mam doświadczenie tylko w kwiatkach
dontknow.gif
niestety.

Gdybym sama miała je robić zrobiłabym o wiele wcześniej ze 4 dni conajmniej jak nie tydzień - coprawda kolory zblakną i masa nie będzie błyszcząca ale wyschnięta powierzchnia jest o wiele sztywniejsza i szybciej by się połamała już taka podsechnięta niż zmieniła kształt.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A może wczesniej je ponawijac np. na ołówki/kredki i tak zostawic az do momentu ozdabiania tortu
icon_question.gif
gruebel_2.gif

Kwi 3, 2008
5
0
0
witajcie
icon_smile.gif
jestem tutaj nowa i dopiero niedawno zaczełam sama robić torty
icon_smile.gif
gdy znalazłam ten przepis na mase byłam w niebie, ale po zrobieniu już nie było tak fajnie
icon_neutral.gif
masa wyszła całkiem dobrze, ale jest troszkę zbyt krucha i nie bardzo mogę coś ulepić no i jest tłusta... czy to normalne? no i mam pytanie czy mam prażyć mąkę aż się zeszkli czy krócej? błagam o pomoc bo za 2 tygodnie 1 urodzinki mojej córci i chcę wszystkich olśnić
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Masa jest tłusta bo też dużo tłuszczu do niej idzie. Mąkę trzeba mieszając trzymać na gazie aż cała się wchłonie i zrobi się baardzo gęsty szklisty klajster.
Musi być uprażona bo te ozdoby nadają się też do jedzenia, więc siłą rzeczy - nie można zostawić jej surowej, poza tym surowa nie będzie miała właśnie tych kleistych właściwości. No i jeszcze trzeba w nią wgnieść sporo cukru pudru...
Życzę powodzenia w tworzeniu
icon_smile.gif

aqua99

Member
Lut 21, 2008
2
0
0
Dziękuję bardzo za masę
icon_smile.gif

W piątek lub sobotę napewno zrobię tort właśnie z tą masą i ozdobie go jakąś wariacją z przepisu Cinki
icon_smile.gif

Mam nadzieję, że uda mi się stworzyć jakieś małe cudo...
Napewno załącze zdjęcia mojego tortu
icon_smile.gif

Pozdrawiam

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
O proszę - i mamy modyfikację
freu.gif
- napisz może dokładniej jak to zrobiłaś - może ktoś skorzysta ze sposobu z galaretką
icon_biggrin.gif

ptysioch

Member
Lut 28, 2008
13
0
0
Użyłam połowy składników w podanym przez Ciebie przepisie. Po zdjęciu z ognia wsypałam ok. pół torebki galaretki wiśniowej w proszku i uformowałam wisienki i kwiatki.

Załączniki

• tort_ca_.JPG
    tort_ca_.JPG
    92.6 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy