Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Okruszku - piękny!
freu.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
skoro to,co prezentuje okruszek13 jest na początek... co to bedzie jak poćwiczą...
GRATULACJE za pomysł i wykonanie.

madzia2335

Member
Cze 20, 2009
2
0
0
Witam serdecznie!
wink.gif

Jestem pod wielkim wrażeniem tego co tu zobaczyłam
anbetung.gif
.Wczoraj moja córcia kończyła 3 latka i postanowiłam wykorzystać przepis na tą masę żeby zrobić kila ozdób.Jestem zachwycona-lepiło się super, a Oliwcia ucieszyła się bardzo z torcika. Moje ozdóbki nie są tak piękne jak wasze ale starałam się jak mogłam.
Oto moje dzieło:

Załączniki

• PICT9441.JPG
    PICT9441.JPG
    629.5 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
madziu2335 - to co zrobiłaś jest przepiękne. Nie dziwię się, że córcia się cieszyła.
Pozdrowionka, również dla jubilatki.

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Ja ostatnio robilam tort cytrynowy na szybciora dla siostry na ur i bez wczesniejszego "pomyslunku" taka dekoracja mi wyszla:

To byly moje pierwsze rozyczki bo w maju robilismy inna dekoracje a roze wtedy mi nie wychodzily. Teraz tez nie sa jeszcze perfekcyjne ale pocwicze troche i moze beda ladniejsze
icon_smile.gif

divette

Member
Wrz 14, 2009
4
0
0
super przepis. wykorzystam go. przyjaciółka chce miec na torcie ślubnym muchomorki, a tego nigdzie nie ma, wiec zaczełam szukać, żeby spełnić życzenie młodej
icon_smile.gif
niech jej się szczęści ;)
zastanawiam się nad białą masą... nioe mam czasu na zamawianie barwników, ale zastanawiam się czy jakby dać zamiast margaryny czy masła które są żółte
Plante?
ona jest przecież biała...

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
divette @ 14 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=891840zastanawiam się nad białą masą... nioe mam czasu na zamawianie barwników, ale zastanawiam się czy jakby dać zamiast margaryny czy masła które są żółte
Plante?
ona jest przecież biała...
Po co sobie życie utrudniać
icon_wink.gif
jeśli chcesz czysto białą masę polecam ten przepis https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414 masa jest bielusieńka jak śnieg.

Przepis z tego tutaj wątku zawiera też mąkę która po zmoczeniu biała nie jest więc to nie tylko kwestia tłuszczu.

divette @ 14 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=891842mam jeszcze pytanko. chcę uzyskać kolor soczystej czerwieni.
czy uzyskam to z soku z buraków?
Wątpię. Sok z buraków nada jak mi się wydaje raczej kolor różowy niż czysto czerwony.
Poszukałabym barwników - choćby tych do farbowania jaj na Wielkanoc.
A jeśli już kombinować z buraków to próbowałabym z zagęszczonego soku/koncentratu robić niż ze świeżego soku - jest gęstszy i barwa skondensowana w mniejszej ilości płynu.
Za rezultat ani smak nie ręczę - nigdy tak nie robiłam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

divette

Member
Wrz 14, 2009
4
0
0
Cinka bardzo dziękuję...
forum jest tak wielkie, że można się zgubić
icon_smile.gif

myślałam właśnie o takim koncentracie jak do barszczu.
koleżanka tak ciasta barwi i powiem, że smaj jest tenm sam
icon_smile.gif

ale skoro tam kaza dodać żelatynę to może zamienić ja na galaretkę ;)
i jeszcz jedno pytanko. jak myslisz... łatwo dostać glukozę w płynie?

bezsensu

Member
Wrz 22, 2009
1
0
0
Witam Was
icon_smile.gif

bardzo się cieszę, że trafiłam na tę stronkę
icon_smile.gif
zainspirowana przepisami, spróbowałam zrobić rózyczki, wyszły mi całkiem fajne, robiłam je z 1/3 porcji wyłacznie dla treningu, dodałam do wody koncentrat z burakow i później jeszcze łyżeczkę do masy z cukrem pudrem, do urodzin córeczki mam jeszcze dwa miesiące, więc poleżą w zamrażarce
icon_smile.gif
niedługo zabiorę się za próby masy cukrowej, bo średnio mi wychodzi ozdabianie tortów...
jak się nauczę, to wkleję zdjęcia, pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:

aha99

Member
Paź 22, 2009
1
0
0
witam, ja rowniez sprobuje zrobic rozyczki z masy bo moj syn ma za tydzien urodzinki:) Juz trzecie:) CINKA czy mogą dodac zamiast barwnikow rozne galaretki ??

aniaolaania

Member
Lut 19, 2010
11
0
0
hej ten temat wygląda mi na opuszczony, ale może ktoś z fachowców odpowie?
wczoraj odkryłam tą stronkę, jutro pojutrze urodziny i postanowiłam że zrobię tort dla córci, dodam że to mój pierwszy w życiu będzie, tak na prawdę to ja w ogóle nic nie piekę, ale konkretnie
postanowiłam zrobić i ozdoby i też przykryć cały tort tak jak ten https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24514&st=0
powiem dziś próbowałam tego przepisu na ozdoby, zrobiłam tylko 1/4 proporcji, i tak ponieważ ciągle się kleiło zaczęłam dodawać po trochu cukru i mąki. W końcu nabrało dobrej konsystencji tej niby plasteliny, potem jednak pojawiły się problemy, masa stwardiała i tak jakby zaczęła pękać przy wałkowaniu, i nie mogłam jej cieniutko rozwałkować, no i moje różyczki, są dosyć grube i nie mogłam ich za bardzo pozginać bo pękały, dodawałam po kropelce wody, ale niewiele to pomogło,
co zrobiłam źle? czy niepotrzebnie ta mąka na końcu, jutro będę dorabiać bo chcę więcej różyczek , dawać tylko sam cukier do oporu?
i czy te ozdoby będą trzymać się tej masy cukrowej, z tamtego przepisu? dać odrobinę wody czy po prostu je tam poukładać, dodam tylko że nie tylko różyczki ale i dziewczynkę, i inne pierdółki chcę tam dać? dziękuję

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy