Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
aniu-magdo, baaardzo dziękujemy
bussi.gif

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Ja również bardzo, bardzo dziękuję.

Pytanko do wszystkich którzy robili masę cukrową Illy.
20g glukozy- później czytam, że ma być ciepła, czyli chodzi o glukozę w płynie. Oświećcie mnie proszę ilu procentowa ma być ta glukoza?

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
To przepis ILLY...składniki:

9 g zelatyny mielonej
6 lyzek stolowych wody
20 g glukozy(traubenzucker-nie wiem czy dobrze przetlumaczylam, w Niemczech kupujesz traubenzucker w kartonikach)
20 ml wody
750 g cukru pudru
90 g tluszczu roslinnego(taki w kostkach, w niemczech sa kilogramowe, wyglada jak smalec-bialy)

A glukozę kupujesz w proszku np:http://www.ziko.pl/p26418_delecta_glukoza_100g.html

i 20g glukozy rozpuszczasz w 20ml wody i podgrzewasz...Dodajesz do rozpuszczonej( w 6 łyzkach stołowych wody) 9g żelatyny (i jak sie juz rozpuści to tez lekko pogrzewasz)...łączysz z ciepłą glukozą, dodajesz roztopiona Plantę i wsypujesz do tego na początek 250g cukru pudru (ja te ciepłe składniki juz wlewam do Kiciusia i mieszam..i dosypuje kolejno po troszke dalszy cukier...mozna do 750 dojść....mnie ostatnio nawet więcej weszło...

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Z tego co tu czytam, to Ania - Magda to taki Dobry Duszek tej strony....
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
...Mnie tez pomogła....Dzieki Anusiu!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Jeszcze jedno pytanko.
Do tej pory dodawałam 2 łyżeczki gumy trakagantowej na 1 kg masy ( do ozdób) a jakie są proporcje CMC ?

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Spes,dziękuję, na razie nic wielkiego. Na piątek robię autko. Ale na początku września tort na 4 rocznicę ślubu. Chciałabym wypróbować CMC bo wiem, że masa później mocno twardnieje, a z trakagantem mniej. Zobaczymy co jest lepsze do lepienia kwiatów. Ten tort rocznicowy będzie na bitej, posmaruję spód kremem ale im twardszy kwiatek tym lepiej.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Wy dziękujecie mi, to ja Wam podziękuję za podziękowania...
icon_redface.gif
icon_lol.gif
Tylko jeszcze trzeba coś wykombinować z czasem edycji - może by przykleić do zwykłego spisu treści?

CMC tak samo się daje jak gumę tragakantową - 2 łyżeczki na 1kg. Wcześniej myślałam inaczej, ale chyba coś źle przeczytałam, bo wydawało mi się, że 1 łyżeczka na 250g, ale jednak starcza na dłużej
rofl.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Aniu-Magdo ja również
anbetung.gif

A jeśli chodzi o dodawanie gumy to i ja jestem na tym etapie odkrywania tego. I po dodaniu proszku trzeba zagnieść masę i odłożyć na kilka godzin, zawinieta szczelnie w temp. pokojowej, a potem przed lepieniem trzeba jeszcze ją pomietosić trochę żeby się uelastyczniła.
Kwiatuszki wychodzą bardzo fajne , płatki są elastyczne. Zrobiłam na tort weselny na czwartek i nie chciało mi sie dodać do masy na listki tylo powder , chciałam je szybko zrobić, wyszły mi sliczne ale się już niektóre ułamały
baa.gif
, jutro musze jeszcze dorobic na wszelki wypadek!!

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Chachu, mam doświadczenie tylko z gumą trakagantową. Zagniatam masę dzień wcześniej, zostawiam przez noc w lodówce. Dwie godziny przed planowanym lepieniem wyciągam woreczek i zostawiam. Nie podgrzewam w mikrofali. Odrywam po kawałeczku, ogrzewam w rękach i formuję. Masa jest świetna.

Wydaje mi się, że kilka godzin dla gumy to mało.

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
A ja właśnie chcę kupić tę gumę (tą gumę?!) i nie wiem czy małą 13g czy też od razu 100g? mało tych tortów robię ale niedługo święta więc może się nie zmarnuje? Co sądzićie którą brać? i czy warto kupić perłowy barwnik?

Sie 22, 2008
203
0
0
hokusik ja zakupiłam perłowy barwnik i jestem z niego bardzo zadowolona. Na wielu dekoracjach jest tą przysłowiową "kropką nad i", jest bardzo wydajny. a tu przykłady:
IM000330.JPG
4ca2a21422.jpeg

Załączniki

• 4ca2a21422.jpeg
    4ca2a21422.jpeg
    54.2 KB · Wyświetleń: 0
  • IM000330.JPG
    IM000330.JPG
    23.3 KB · Wyświetleń: 0
Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy